Letni sos pomidorowy z klopsikami i makaronem.

0
(0)
Letni sos pomidorowy z klopsikami i makaronem.

Najważniejsza informacja jest taka, że przygotowanie tego dania będzie od Was wymagało 20 minut pracy i tylko odrobinę cierpliwości, a więc jest to obiad ekspresowy, prosty i odpowiedni na takie dni, gdy gotowanie jest ostatnią rzeczą, na którą mamy czas i ochotę.

Dziś dokładnie taki nastrój panuje w moim domu. Po powrocie z weekendu w lesie, nasza lodówka jest pusta, natomiast wszędzie dookoła piętrzą się inne zajęcia o wysokim priorytecie. Pozostawione przed weekendem sprawy, w poniedziałek zdają się być już zdecydowanie bardziej niecierpliwe. Wypełniony po brzegi kalendarz przypomina, że nie wszystko udało się z sukcesem załatwić w pierwszej połowie lipca, więc teraz to już naprawdę czas najwyższy na pilne wizyty w urzędach, spotkania, badania, maile… Wyrosła też pokaźna góra prania.

Cóż, na całe szczęście kurier dostarczył mi miłą paczkę od nowej polskiej firmy Dary Flory, która tworzy produkty będące roślinnymi alternatywami mięsa. Z przyjemnością przetestowałam dziś te nowości dostępne na polskim rynku produktów wegańskich i przy okazji zrobiłam po prostu bardzo dobry, prosty obiad z kilku podstawowych składników, na bazie obłędnie słodkich pomidorów malinowych!

Co do samych klopsików, których używałam, to z pewnością warto przetestować produkty Dary Flory w swojej kuchni! Komu polecam? – zdecydowanie osobom, które potrzebuję gotować szybko, tworzyć proste, ale pyszne dania i takim, dla których ważny jest czysty skład półproduktów. Roślinne alternatywy mięsa od Dary Flory mają ładny, prosty skład i są fortyfikowane witaminami. Klopsiki podsmażałam – w tej formie były bardzo smaczne i szybko zniknęły!

Czy dostrzegam jakieś minusy? – uważam, że pojedyncze opakowanie jest nieco zbyt małe na dwie porcje i nieco zbyt duże na jedną porcję. Poza tym, to naprawdę dobry, polski, wegański produkt! 😉

SKŁADNIKI:

na 3 porcje

SOS:

  • 600-700g pomidorów malinowych bez skórki (sparzcie skórkę wrzątkiem i zdejmijcie przed gotowaniem)
  • 1 cebula cukrowa
  • 3-4 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • tłusta śmietana roślinna, do zabielenia – ilość według uznania

+

  • 250g makaronu spaghetti
  • 350-400g klopsików roślinnych (ja użyłam tych od firmy Dary Flory, najlepiej pasowała wersja Polskie zioła)
  • świeża rukola

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie miąższ kroimy w kostkę. Bazylię siekamy drobno.
  2. W głębokiej patelni (lub w garnku o grubym dnie) rozgrzewamy olej, podsmażam na nim cebulkę z czosnkiem przez kilka minut. Cebula powinna być zeszklona. Wtedy dodajemy pomidory, sól, cukier, pieprz i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy tak pomidory na niewielkiej mocy palnika (powinny gotować się stale, ale delikatnie) przez ok. 25minut.
  3. Po upływie tego czasu, podnosimy pokrywkę. Pomidory rozpadną się, sos będzie jednak rzadki i wodnisty. Gotujemy więc zawartość patelni przez kolejne 10 minut bez przykrywki, pozwalając zbędnej wodzie odparować. W międzyczasie dodajemy też do sosu bazylię oraz śmietanę i mieszamy.

Sos będzie gotowy gdy nieco zgęstnieje i przestanie być wodnisty – taki będzie efekt odparowania wody z pomidorów.

  1. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorący dodajemy do gotowego i ciągle gorącego sosu w patelni. Mieszamy sos z makaronem i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut.
  2. W tym czasie podsmażamy klopsik na oleju do zrumienienia.

Podajemy ten letni, pomidorowy makaron na chrupiących liściach rukoli wraz z ciepłymi klopsikami.

Wegańskie klopsiki z makaronem i sosem pomidorowym.

 

 

Jeśli poszukujecie letnich inspiracji na roślinne, domowe, proste dania idealne na upały, to przypominam Wam o moim ebooku WEGAŃSKIE LATO 2022, który możecie kupić TUTAJ lub za pomocą czerwonej zakładki SKLEP u góry strony.

Oto kilka zdjęć dań z ebooka – pozostawiam je tu dla zaostrzenia Waszego apetytu! 😉

 

Wegańskie Lato 2022
Galette wegański z truskawkami.
Zielony chłodnik wegański.
Wegańskie bliny.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Wegetariańskie paszteciki z czarną soczewicą, orzechami włoskimi i miętą.

Następny przepis

Wakacyjny comfortfood, czyli ziemniaczane kluseczki, chrupiące warzywa i cytrynowy sos.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.