Wegańskie bajaderki bez cukru, bez glutenu i pełne zdrowych składników odżywczych? – tak! A do tego prosty przepis i niewiele pracy we własnej kuchni! 😉
Jest takie warszawskie (chociaż znane w całej Polsce) ciastko, które bardzo często bywa marzeniem dzieci i zmorą rodziców w cukierniach! – bajaderka! Nie dostawałam bajaderek w dzieciństwie, a dziś zdarza mi się w cukierni słyszeć jak cierpliwe mamy wytrwale odmawiają dzieciom tej słodkiej przyjemności. Z bajaderkami, które możemy kupić, jest zawsze ten sam problem: nie wiadomo co tak naprawdę znajdziemy w środku! 😉
To ciasto powstało w myśl zasady, by nie marnować skrawków i resztek różnych ciast w cukierniach.
Idea bardzo mi bliska i zacna.
Bajaderki wyglądają tak, że zwykle mam ochotę zjeść je natychmiast!
Hamuję się z trudem!
I… robię zdrowe bajaderki w domu.
Przepis, który znajdziecie poniżej powstał z mojej wielkiej potrzeby jedzenia zdrowych, słodkich deserów do kawy. Idealnie też sprawdzi się w roli śniadania, drugiego śniadania lub słodkiej przekąski na podwieczorek.
Składniki:
na ok 9-10 porcji
CIASTO:
- 350ml mleka roślinnego
- 100g mąki gryczanej lub jaglanej, lub owsianej bezglutenowej
- 100g mąki kukurydzianej
- 100g mąki ryżowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek ksylitolu/erytrytolu
- 80ml oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny
DODATKI:
- 50-80g słodkich suszonych śliwek
- 50g suszonych rodzynek
- garść orzechów włoskich, migdałów lub pistacji
- garść suszonej żurawiny
- 3-4 łyżki oleju kokosowego lub masła wegańskiego
- 5 łyżek syropu klonowego lub syropu z agawy
- opcjonalnie: 1-2 łyżki rumu lub koniaku (alkohol można zamienić na sok wyciśnięty z pomarańczy)
DO POSYPANIA:
- sezam
- pokruszone suszone maliny
- drobno zmielone orzechy
- kakao
Przygotowanie:
- Śliwki i rodzynki zalewamy wrzątkiem w kubeczku. Wody powinno być tyle, by swobodnie zakryła owoce, ale niewiele więcej. Odstawiamy owoce do namoczenia, najlepiej na całą noc. Namoczone owoce blendujemy wraz z wodą.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180C. W dużej misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Mleko roślinne, olej i ksylitol/erytrytol podgrzewamy lekko w garnuszku i mieszamy do momentu aż słodzik się rozpuści. Wlewamy płynną zawartość garnuszka do miski z suchymi składnikami. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewamy ciasto do natłuszczonej formy (może być tortownica lub zwykła blaszka) i pieczemy przez ok. 20minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto i studzimy.
- Ostudzone ciasto na wegańskie bajaderki rozkruszamy w dłoniach i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy zblendowane śliwki z rodzynkami, drobno posiekane orzechy, pokrojone owoce żurawiny, syrop klonowy, rozpuszczony olej kokosowy oraz ewentualnie alkohol lub sok z pomarańczy. Mieszamy wszystko dokładnie, a następnie zagniatamy dłonią aż powstanie elastyczne, gęste ciasto o strukturze plasteliny.
- Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy jej w przygotowanej posypce.
- Bajaderki powinny chłodzić się w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.
Moja posypka to zblendowane suszone maliny oraz biały sezam. Wegańskie bajaderki udekorowałam też płatkami róży.
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
Wypróbuj też inne zdrowe słodkości
Obserwuj EasyVege na:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak