///

Ziołowa kartoffelsalat.

5
(5)
Ziołowa Kartoffelsalat EasyVege

Coś lekkiego, odświeżającego, wiosennego… Przekąska, dodatek do grilla, sałatka, a może ciekawe ziemniaki do obiadu? Jakkolwiek zdecydujecie się wykorzystać ten prosty przepis, to ziołowa kartoffelsalat przyda Wam się w tym sezonie!

Składniki:

na ok. 4 duże lub 8 małych porcji

  • 800g – 1kg małych ziemniaczków sałatkowych lub drobnych, wczesnych ziemniaków
  • garść kopru
  • garść natki pietruszki
  • kilka łodyg cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżeczki dobrej, ziarnistej musztardy francuskiej
  • 3 łyżki surowego, tłoczonego na zimno, oleju rzepakowego
  • sól, do smaku
  • pieprz czarny, świeżo mielony, do smaku
  • skórka otarta z połowy cytryny

PRZYgotowanie:

1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do momentu aż będą ugotowane al dente. Wtedy odlewamy połowę wody z garnka i uzupełniamy garnek chłodną wodą, odstawiamy na 2 minuty stygnące w ten sposób ziemniaki. Po tym czasie znów odlewamy połowę wody i znów uzupełniamy garnek chłodną wodą. Znów czekamy 2 minuty. Teraz ziemniaki powinny być już tylko lekko ciepłe, odcedzamy więc je z wody.

Dzięki temu zabiegowi skórka na ziemniakach w kartoffelsalat nie będzie popękana ani pomarszczona.

2. Ostygnięte ziemniaki kroimy na mniejsze (ale niezbyt małe!) kawałki. Mniejsze ziemniaki wystarczy przepołowić. Jeśli używacie większych, to podzielcie je na 3 lub 4 części. Umieszczamy pokrojone ziemniaki w dużej misce. 

3. Siekamy drobno koperek, natkę, dymkę i szczypiorek. Dorzucamy zieleninę do ziemniaków.

3. W miseczce łączymy sok z cytryny, musztardę, skórkę z cytryny i olej. Mieszamy sos, polewamy nim ziemniaki i delikatnie (by nie uszkadzać kawałków ziemniaków) mieszamy łyżką sałatkę. 

3. Smakujemy sałatkę i doprawiamy solą oraz pieprzem, do smaku. 

4. Tę sałatkę możemy podawać od razu lub schłodzić w lodówce. W każdym przypadku będzie pyszną przekąską i świetnym dodatkiem.

Ziołowa Kartoffelsalat EasyVege
tabelka odżywcza kartoffelsalat EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też

Obserwuj EasyVege na

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 5

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Wegańska ryba z frytkami, czyli roślinna wersja fish and chips.

Następny przepis

Moje najlepsze wegańskie risotto – cytrynowe ze szparagami i miętą.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.