1 dzień grudnia i do tego piątek! - to idealny moment na pierwsze w tym sezonie pierniczki! Tym razem zachęcam Was do upieczenia ich bez pszennej mąki. Poniżej znajdziecie przepis na miękkie pierniczki żytnio-gryczane.
Na oficjalne rozpoczęcie sezonu pierniczkowego zwykle czekam właśnie do pierwszego dnia grudnia! – to dziś! Co prawda próbę tego nowego przepisu na miękkie pierniczki żytnio-gryczane zrobiłam już kilka dni temu, ale to zupełnie się nie liczy, bo zniknęły szybciej niż się spodziewałam… Wiadomo, chętnych do testowania nie brakowało! 😊
W tym roku polecam Waszej uwadze pierniczki w nieco zdrowszej wersji – bez białej mąki pszennej, słodzone jedynie miodem, z dodatkiem mąki gryczanej. Są pyszne! – wychodzą aromatyczne, delikatnie słodkie, puszyste i jest to naprawdę łatwy przepis.
A więc, na zdrowie! 😉
SKŁADNIKI:
na ok. 20 średniej wielkości pierniczków
- 100 g mąki żytniej typu ok. 700 – 900 (+ nieco do podsypania blatu)
- 50 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 70 g masła
- 1 jajko
- 100 g miodu
- 1 hojna łyżka śmietany 18%
- ½ łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki kardamonu
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- duża szczypta mielonego ziela angielskiego
UWAGA: pojedyncze przyprawy możecie zastąpić dobrej jakości przyprawą do piernika
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło z miodem, z przyprawami i z kakao umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy powoli, mieszamy od czasu do czasu, aż do momentu gdy wszystkie składniki połączą się.
Teraz gorący, aromatyczny płyn musi ostygnąć na tyle, by pozostał jednak lekko ciepły, gdy będziemy dodawać go do mąki.
2. Mąki mieszamy w dużej misce z proszkiem do pieczenia i z sodą. Następnie dodajemy do mąk lekko ciepłą zawartość garnuszka, jajko i śmietanę.
3. Mieszamy składniki łyżką i tą samą łyżką wyrabiamy ciasto w misce przez ok. 5 minut. Po tym czasie ciasto będzie plastyczne (podobne do cieplej plasteliny), zupełnie nie będzie przylepiać się do miski, łyżki ani do ręki, ale pozostanie jednak dość luźne.
4. Przekładamy takie ciasto do małej miseczki, owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
5. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180C (góra-dół). Porządnie schłodzone ciasto na miękkie pierniki żytnio – gryczane wałkujemy niezbyt cienko (np. na grubość 5 mm) na podsypanym mąką żytnią blacie. Wycinamy ulubione kształty, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekamy pierniczki przez ok. 8 – 10 minut w porządnie nagrzanym piekarniku.
6. Upieczone pierniczki studzimy na kratce, a następnie możemy je lukrować, polać czekoladą lub nadziać powidłami za pomocą szprycy.
Przyznam jednak, że te miękkie pierniczki żytnio-gryczane saute smakują równie dobrze!
newsletter
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
Inne świąteczne słodkości:
OBSERWUJ EASYVEGE NA:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 6
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak
Te pierniczki są genialne! Mięciutkie w środku i w sam raz słodkie. Najlepsze!
Ha! – cudnie! Bardzo się cieszę, że wyszło pysznie 🙂