/

Najlepszy wegański piernik ekspresowy.

5
(2)
Wegański piernik ekspresowy

Ten wegański piernik jest fantastyczną propozycją dla każdego, kto chce ciasto świąteczne upiec samodzielnie i mieć kontrolę nad jakością składników, ale też nie chce poświęcać na to wiele czasu. Wersja saute, prosto z piekarnika, jest pyszna. Jeśli natomiast polejecie piernik świąteczną polewą lub przełożycie powidłami, to będzie bardzo spektakularny rarytas!

Pierwsza wersja tego przepisu powstawała, gdy moje doświadczenie z wegańskimi wypiekami było zbyt małe, bym mogła odnieść sukces. Rok temu poprawiałam przepis i druga wersja była na tyle dobra, że zamieściłam przepis w świątecznym ebooku, który Wam podarowałam. W tym roku postanowiłam jednak zerknąć na przepis raz jeszcze i upewnić się czy na pewno niczego nie chcę zmienić… Oczywiście okazało się, że chciałam! I zmieniłam. A teraz z dużą radością mogę Wam napisać, że to jest najlepszy wegański piernik ekspresowy, jaki jadłam!

Teraz wiem, że przekazuję Wam przepis docelowy, ostateczny i ukończony! – testujcie śmiało w Święta… Możecie go upiec nawet chwilę przed przybyciem gości! 😉

Składniki:

na tortownicę ok. 24cm lub na 2 keksówki

            CIASTO:

  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 3 płaskie łyżki mielonego siemienia lnianego
  • ½ szklanki ciemnego cukru
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • ½ szklanki oleju kokosowego bezwonnego
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 600 – 650ml mleka roślinnego
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody

POLEWA:

  • 130g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1-2 łyżki powideł śliwkowych

+

  • świąteczna posypka, pokruszone orzechy itp.
  • gęste powidła do przełożenia
Wegański piernik ekspresowy EasyVege.pl

Przygotowanie:

1. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180C, funkcja góra-dół.

2. Mąkę, siemię, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do dużej miski, mieszamy dokładnie.

3. Olej, cukier, syrop klonowy, kakao, przyprawę do piernika mieszamy w garnuszku i zagotowujemy powoli, często mieszając. Po zagotowaniu, zdejmujemy z palnika.

4. Mleko roślinne mieszamy z powidłami i dolewamy mieszankę do ciągle jeszcze gorącej zawartości garnuszka. Mieszamy dokładnie całość.

5. Zawartość garnuszka wlewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy całość rózgą kuchenną aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

6. Wylewamy ciasto na wegański piernik do tortownicy lub do keksówek i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. 

7. Pieczemy na środkowym ruszcie piekarnika przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dopieczone do spodu.

Jeśli wyjmując wbity w ciasto patyczek zobaczymy, że jest on niemal czysty, suchy i nie zostały na nim ślady surowego ciasta, to znaczy że ciasto dopiekło się do spodu i jest gotowe.

8. Wyłączamy piekarnik, ale nie wyjmujemy od razu piernika. Studzimy go przez kilka/kilkanaście minut w otwartym piekarniku, dopiero później wyjmujemy do ostygnięcia na blacie. Z formy wyjmujemy je dopiero po ostygnięciu. 

9. Ostygnięty wegański piernik możemy przełożyć powidłami i udekorować polewą. Ja zrezygnowałam z przekładania, ale z polewy już nie! 😉 By przygotować polewę, rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, powidła i olej kokosowy. Mieszamy. Pozwalamy polewie nieco ostygnąć i zgęstnieć. Jeszcze ciepłą polewę wylewamy na piernik tak, jak lubimy.

Wegański piernik ekspresowy

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WYPRÓBUJ TEŻ INNE ŚWIĄTECZNE PRZEPISY

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Wykwintne wegańskie pralinki – bez cukru, bez glutenu i pyszne!

Następny przepis

Wegańska zapiekanka chili sin carne.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.