/

Wegańska zapiekanka chili sin carne.

5
(3)
Wegański bigos wigilijny EasyVege.pl

Tradycja przygotowywania wigilijnej „kapustki z grzybami i fasolą” podobno wywodzi się z podkarpacia. Ja mam jednak wrażenie, że całe wschodnie kresy znają i uwielbiają ten świąteczny specjał! Z inspiracji tym daniem powstał mój przepis na wegański bigos wigilijny z Pięknym Jasiem!

To danie jest wariacją na temat tzw. „kapustki wigilijnej”, która w moim domu rodzinnym była rodzajem bigosu bezmięsnego, ale z dodatkiem fasoli i z dużą ilością grzybów. Danie pyszne i przygotowywane jedynie raz w roku, właśnie na Wigilię. W przepisie mojej mamy z pewnością jest wiele słonej i kwaśnej kiszonej kapusty oraz ostrych przypraw. Dodatkowo, charakterystyczny aromat suszonych i podsmażanych grzybów sprawia, że jest to danie nie do pomylenia z niczym innym na świecie. Co roku czekam z niecierpliwością na swoją porcję!

Natomiast ja sama stworzyłam przepis nieco inny, chociaż mocno inspirowany wspomnieniami… Intencją było to, by móc po taki bigosik sięgać nie tylko w Święta. Dokonałam więc kilku zmian…

– Po pierwsze zrezygnowałam z grzybów, ponieważ grzyby, kiszona kapusta i fasola, to zbyt wiele ciężkostrawnych składników w jednym daniu, by móc często serwować swoim jelitom takie wyzwanie. 😉

Dodałam marchewkę i wędzone śliwki, co zbalansowało słoną i kwaśną kapustę kiszoną.

– Postawiłam na podkreślenie słodkich nut smakowych i dymnych aromatów wędzonych śliwek.

Polecam Wam taki wegański bigos – może właśnie w tym roku zagości u Was na świątecznym stole? 😉

Składniki:

  • 400 – 500g surowej fasoli Jaś
  • 500g poszatkowanej drobno białej kapusty
  • 200g (pokrojonej drobniej) kapusty kiszonej
  • 1 cebula (pokrojona tak, jak lubicie)
  • 1 marchewka (starta na tarce o grubych oczkach)
  • 2-3 ząbki czosnku (pokrojone drobno)
  • garść wędzonych śliwek (pokrojonych drobniej)
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1-2 łyżeczki soli (w zależności od tego jak słona jest kapusta kiszona)
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • kilka łyżek oliwy lub oleju do smażenia
  • 200ml wody

Przygotowanie:

  1. Fasolę płuczemy dokładnie, zalewamy bardzo ciepłą wodą i moczymy przez 8-9 godzin. Jeśli uda Wam się w trakcie zmienić fasoli wodę na świeżą, to bardzo polecam. Po tym czasie znów płuczemy fasolę, zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy szybko w garnku bez przykrycia. Gotujemy przez 5-10 minut bez przykrycia po czym odlewamy wodę, znów płuczemy fasolę i znów zalewamy świeżą wodą. Tym razem gotujemy już do miękkości, pod przykryciem, przez ok. 90 minut.
  2. Ugotowaną fasolę odcedzamy.

Z garnka z ugotowaną fasolą odlewamy połowę wrzącej wody i dolewamy w to miejsce chłodną wodę z kranu. Czekamy kilka minut aż temperatura ugotowanej fasoli spadnie. Wtedy odlewamy całą wodę i odcedzamy fasolę. Dzięki temu obniżeniu temperatury w chłodniejszej wodzie, fasoli nie popęka skórka po odcedzeniu.

  1. Do osobnego garnka wrzucamy poszatkowaną białą kapustę, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziarna ziela angielskiego. Wlewamy też wodę i zagotowujemy całość. Pozwalamy kapuście gotować się tak długo aż stanie się miękka, ale nadal pozostanie elastyczna – nie powinna się rozpadać.
  2. Wtedy dodajemy do garnka kapustę kiszoną, mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez kilka-kilkanaście minut.
  3. W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim cebulę do momentu aż się zeszkli, będzie miękka i pachnąca. Wtedy dodajemy marchewkę i śliwki. Mieszamy wszystko i podsmażamy razem przez ok. 5 minut.
  4. Do patelni dodajemy fasolę, czosnek, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, kminek i mielone ziele angielskie. Mieszamy wszystkie składniki i znów podsmażamy przez 5-7minut.
  5. Po tym czasie dodajemy do patelni zawartość garnka z kapustą (wraz z wodą!), mieszamy, zmniejszamy moc palnika, zamykamy patelnię pokrywką (możecie zostawić delikatnie uchyloną pokrywkę) i pozwalamy, by wegański bigos wigilijny powoli dusił się i podsmażał aż cała woda odparuje.

Taki wegański bigos będzie pysznie smakował z kromką świeżego chleba, ale także z ugotowanymi ziemniakami. Możecie podawać go od razu, ale…wegański bigos, jak to bigos…😊 – najpyszniejszy będzie wielokrotnie odgrzewany, na drugi, a nawet na trzeci dzień.

Wegański bigos wigilijny EasyVege.pl

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WYPRÓBUJ TEŻ INNE ŚWIĄTECZNE PRZEPISY

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Najlepszy wegański piernik ekspresowy.

Next Story

Brawurowy gulasz z fasoli pachnący ogniskiem.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.