Czekoladowe cookies bez glutenu.

5
(2)
Czekoladowe cookies bez glutenu EasyVege

Oto mój dzisiejszy sukces: czekoladowe cookies bez glutenu! Na razowej mące gryczanej, a cukier zredukowany o połowę! - wychodzą przepyszne!

Spójrzcie za okno… A teraz wyobraźcie sobie coś, co mogłoby chociaż trochę ten widok osłodzić. Gdyby tak na parapecie stała filiżanka zimowej, korzennej kawy, a obok niej talerzyk z czekoladowymi cookies bez glutenu, czyli tradycyjne ciastka czekoladowe w zdrowszej wersji? Dobry plan!

SKŁADNIKI:

na ok. 20 ciasteczek

  • 100 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 120 g miękkiego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 70 g drobnego ksylitolu/erytrytolu
  • 1 jajko
  • wanilia, ilość wedle uznania
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 70 – 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na drobne kawałeczki

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2. W dużej misce umieszczamy miękkie masło, cukier oraz ksylitol/erytrytol. Mikserem ubijamy składniki na puszystą masę. Dodajemy jajko oraz wanilię i ubijamy jeszcze przez chwilę.

3. Mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól mieszamy i dodajemy do miski z ubitym masłem. Znów mieszamy całość mikserem, ale na niewielkich obrotach. W trakcie dodajemy także mleko roślinne.

4. Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy kawałki czekolady i miksujemy tylko przez chwilę, by rozprowadzić kawałki czekolady w całości ciasta na cookies bez glutenu.

Odstawiamy miskę z ciastem do lodówki na ok. 30 minut.

Czekoladowe cookies bez glutenu EasyVege

5. Rozgrzewamy piekarnik do 170C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z połowy schłodzonego ciasta formujemy 10 kuleczek (wielkości podobnej do orzechów włoskich), kuleczki układamy na blaszce (pozostawiając znaczące odległości pomiędzy nimi, bo ciasteczka urosną), każdą kuleczkę nieco spłaszczamy. Wkładamy blaszkę z ciastkami do gorącego piekarnika, pozostałe ciasto odkładamy do lodówki.

6. Ciasteczka wypiekamy przez 12 minut na środkowym ruszcie piekarnika. Następnie wyjmujemy blaszkę i odstawiamy ciasteczka do ostygnięcia (gorące będą półpłynne), w tym czasie układamy kolejne porcje schłodzonego ciasta na kolejnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Znów pieczemy ciasteczka przez kolejne 12 minut, a następnie studzimy cookies bez glutenu.

Moim zdaniem najprzepyszniejsze cookies bez glutenu są lekko ciepłe… Są wtedy chrupiące z zewnątrz, ale mięciutkie i ciągnące w środku. Gdy jednak ostygną, to także smakują świetnie!

Czekoladowe cookies bez glutenu EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WYPRÓBUJ TEŻ INNE SŁODYCZE BEZ GLUTENU:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Shepherd’s Pie, czyli wege zapiekanka pasterska.

Następny przepis

Wegański placek po węgiersku – puszysty w środku, chrupiący na brzegach, wypełniony gulaszem!

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.