/

Wegański placek po węgiersku – puszysty w środku, chrupiący na brzegach, wypełniony gulaszem!

4.9
(15)
Placek po węgiersku EasyVege

Muszę przyznać, że wegański placek po węgiersku to jest jeden z ulubionych obiadów mojego Męża i za jego przyczyną zamieszczam ten przepis dla Was. Te placki ziemniaczane są bez jajek, ale wychodzą tak samo puszyste, delikatne i pyszne, jak te tradycyjne, z jajkami!

Placki ziemniaczane były i nadal są jednym z moich absolutnie ulubionych comfort food. Bądźmy szczerzy: kto z nas nie lubi smażonych ziemniaków? 😉

Oczywiście, pamiętam placki z dzieciństwa jako rarytas z rąk babci i mamy. U babci dostawaliśmy placki mocno wysmażone, bardzo chrupiące, z kopiastą łyżką kwaśnej, domowej śmietany. Mama smażyła placki ziemniaczane delikatne i mięciutkie jak obłoczki, lekko wypieczone na brzegach. Najchętniej przygotowywała je z młodych ziemniaków i wielkiej ilości jajek. Pochodzę ze wschodu, u nas je się placki na słono. A więc wśród dodatków królowały śmietana, twarożek i warzywa.

Pamiętam też jaką ekscytacją witany był zawsze pomysł mojej mamy, gdy ogłaszała, że dziś przygotuje placki po węgiersku, u nas nazywane plackami po zbójnicku! To było prawdziwe święto zwłaszcza dla męskiej części domowników – gęsty, mięsny gulasz i grube wysmażone placki ziemniaczane. To było coś! 😉

W swojej kuchni odtwarzam ten przepis z podobnym powodzeniem (zapowiedź placków wzbudza ekscytację!), ale w wersji wege. Przed Wami więc mój najlepszy wegański placek po węgiersku.

SKŁADNIKI:

na 3 – 4 porcje

PLACKI:

  • 600 g obranych, mączystych ziemniaków
  • 1 niewielka cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 100 ml zimnej aquafaby
  • ½ łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu

GULASZ:

  •  ok. 200 g niemięsa roślinnego w kawałkach (polecam “kurczaki” Heura lub Plantway)
  • 2 papryki
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka mielonej papryki wędzonej
  • ostra papryka chili, do smaku
  • sól, do smaku
  • pieprz czarny, świeżo mielony, do smaku
  • 5 – 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 300 ml zimnej wody
  • tłuszcz do smażenia
Placek po węgiersku EasyVege

PRZYGOTOWANIE:

1. NAJPIERW ROBIMY GULASZ: Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na niewielkie kawałki (np. paseczki 1 – 2 cm). Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w półtalarki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Pieczarki kroimy na dość duże kawałki, np. w ćwiartki, jeśli pieczarki są niewielkie.

2. W głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek tłuszczu do smażenia (np. oliwy) i podsmażamy niemięso roślinne. Gdy będzie zarumienione, wyjmujemy kawałki niemięsa z patelni.

3. Dolewamy do patelni jeszcze odrobinę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez kilka minut. Powinna być miękka i pachnąca, ale nie przypalona. Do cebuli dodajemy marchewkę, mieszamy i znów podsmażamy przez kilka minut. Następnie dodajemy pieczarki, mieszamy i znów podsmażamy przez chwilę. Na koniec dodajemy paprykę oraz czosnek, mieszamy i znów podsmażamy niezbyt długo.

4. W osobnej miseczce mieszamy wodę, koncentrat pomidorowy, mąkę ziemniaczaną, paprykę słodką, paprykę wędzoną, ostre chili, sól i pieprz. Mieszamy sos do połączenia się składników i wlewamy do patelni. Łączymy warzywa z sosem, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy gulasz do momentu aż marchewka będzie miękka, ale wciąż elastyczna i chrupiąca. Wtedy wyłączamy palnik i pozostawiamy gulasz pod przykryciem.

UWAGA: Podczas gotowania, gulasz trzeba co jakiś czas mieszać. Jeśli zauważycie, że staje się zbyt gęsty, dodajcie odrobinę wody.

5. TERAZ PLACKI: Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce. Ja lubię ścierać połowę ziemniaków na tarce o grubych oczkach, a połowę na tarce o drobnych oczkach. Pozostawiamy starte ziemniaki w misce na kilka minut, po tym czasie dokładnie odciskamy ziemniaki z wody, która zapewne zbierze się w misce.

6. Do ziemniaków ścieramy cebulę i czosnek na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy mąkę pszenną/orkiszową, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie.

7. Zimną aquafabę ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pianę delikatnie (za pomocą łyżki lub szpatułki) staramy się wmieszać w masę z ziemniaków. Tak, całość będzie dość rzadka – taka ma być! 😉

8. Na patelni (z nieprzywierającą powłoką) rozgrzewamy nieco tłuszczu. Wykładamy masę ziemniaczaną na rozgrzaną patelnię dość grubą warstwą. Smażymy aż placek będzie cały złoty, a na brzegach wręcz przypieczony i chrupiący. Następnie przewracamy placek na drugą stronę. – Jak? Zsuń usmażony placek na duży talerz tą przysmażoną stroną do talerza. Połóż na talerzu drugi duży talerz (lub dużą pokrywkę od patelni). Przewróć złożone talerze do góry nogami i znów zsuń placek na patelnię, tym razem tą surową stroną.

Wegański placek po węgiersku podajemy gorący, wypełniony ciepłym gulaszem.

Wegański placek po węgiersku EasyVege tabela

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

INNE WEGAŃSKIE OBIADY:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 15

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Czekoladowe cookies bez glutenu.

Next Story

Chlebek bananowy bez mąki pszennej i bez cukru.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.