Chlebek bananowy bez mąki pszennej i bez cukru.

5
(3)
Chlebek bananowy EasyVege

Oto najprostszy na świecie chlebek bananowy z gorzką czekoladą – ot, takie codzienne, łatwe ciasto do kawy, które robi się szybko, mieszając składniki widelcem w misce! Jest pyszny, wilgotny, sycący i zupełnie nie brakuje w nim ani pszenicy, ani cukru!

CHLEBEK BANANOWY - SKŁADNIKI:

na standardową keksówkę

  • 50 g mąki gryczanej (najlepiej razowej)
  • 50 g mąki ryżowej (najlepiej razowej)
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • wanilia, wedle uznania
  • duża szczypta soli
  • 110 g masła
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 – 3 jajka
  • 2 – 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • ok. 3 łyżki ksylitolu/erytrytolu
  • ok. 70 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

1.Piekarnik rozgrzewamy do 180C, a keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

2. Masło roztapiamy, a następnie nieco studzimy, by nie było gorące.

3. Mąki, sodę, proszek do pieczenia, wanilię i sól mieszamy.

4. W dużej misce umieszczamy obrane banany oraz słodzidło i rozgniatamy owoce widelcem. Dodajemy jajka i mieszamy je z bananami widelcem aż do połączenia się składników. Następnie wlewamy masło, dokładamy śmietanę i znów mieszamy do powstania masy o jednolitej barwie.

5. Do mokrych składników w dużej misce dosypujemy suche składniki (mieszankę mąk) i mieszamy krótko. Dorzucamy pokrojoną w drobne kawałki czekoladę i znów mieszamy, ale tylko do momentu aż znikną fragmenty suchej mąki.

Gdy cała mąka połączy się z mokrymi składnikami i powstanie lepka, gęsta masa z czekoladowymi grudkami, to nie mieszamy dłużej ciasta na chlebek bananowy, ale od razu przekładamy do keksówki.

Chlebek bananowy EasyVege
Chlebek bananowy EasyVege

6. Chlebek bananowy wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180C przez ok. 45 minut, następnie otwieramy piekarnik i pozwalamy ciastu nieco ostygnąć. Gdy po ok. 20 minutach chlebek stężeje, to wyjmujemy go (wraz z papierem!) z keksówki i układamy na kratce do studzenia. Odwijamy delikatnie ciasto z papieru i studzimy, ale…

…mówiąc szczerze ten chlebek bananowy jest najpyszniejszy, gdy jest jeszcze lekko ciepły! Kolejnego dnia, można podgrzać go w piekarniku, na patelni lub w opiekaczu do kanapek!

Chlebek bananowy EasyVege tabela
Chlebek bananowy EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WASZE OPINIE:

opinia_ev_chlebek bananowy

INNE SŁODYCZE BEZ MĄKI PSZENNEJ:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegański placek po węgiersku – puszysty w środku, chrupiący na brzegach, wypełniony gulaszem!

Next Story

Pączki wegańskie – inspirowane najlepszymi pączkami babci Jasi!

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.