KUCHNIA TATARSKA U ALIKA – POLECAM!

5
(1)
Kuchnia tatarska u Alika - EasyVege.pl

Tydzień temu udało nam się wybrać w podróż na naszą ukochaną Suwalszczyznę. To wyjątkowe dla nas miejsce na mapie Polski, do którego z radością wracamy, gdy tylko możemy sobie pozwolić na wyjazd z Warszawy. Myślę, że każdy z nas ma takie swoje „miejsce mocy”. My mamy najmilsze okolice Wigier, gdzie serca otwierają nam się szeroko! Mimo że natura napawa nas największym zachwytem i wzruszeniem, to jednak poznawanie ludzi zamieszkujących Suwalszczyznę i kultury tego wyjątkowego miejsca sprawia nam też wielką przyjemność. Z mojej perspektywy, trudno byłoby mówić o poznawaniu kultury regionu bez poznawania charakterystycznej kuchni. Tym razem odkryliśmy w Suwałkach pyszną kuchnię tatarską, której właściciel tak poleca to miejsce gościom:

„Klimatyczne miejsce, tatarska muzyka, rodzinna atmosfera i… smakowite kresowe potrawy z nutą orientu.”

Kawa orientalna - EasyVege.pl

Kuchnia tatarska u Alika nie jest restauracją, ani barem, ani bistro… To kuchnia! Przeczytacie o tym w karcie, ale też usłyszycie na miejscu. Co to w praktyce oznacza dla gości? – otóż, wszystko co możemy zjeść przygotowane zostało dla nas dziś i z pewnością jest świeże. Jednocześnie musimy liczyć się z tym, że nie każdego dnia możemy zamówić każdą potrawę, którą znajdziemy w menu. Przy wejściu natomiast znajdziemy tablicę z wyszczególnionymi daniami, które danego dnia kuchnia poleca szczególnie. Według mnie, to bardzo uczciwy układ i kusząc propozycja dla osób, które (tak jak ja!) nade wszystko szukają świeżej, przygotowywanej na bieżąco, autentycznej kuchni!

Kuchnia tatarska u Alika nie jest miejscem, które oferuje wyłącznie potrawy wegetariańskie lub wegańskie. Mięsne dania także mają swoje miejsce w menu. My oczywiście wypróbowaliśmy te bezmięsne.

Na moje szczególne polecenie zasłużyły 4 wyjątkowe dania.

Wielkie odkrycie – czeburek ze smażonego (oczywiście w głębokim tłuszczu) ciasta drożdżowego, z jabłkami i cynamonem w środku. Absolutnie przepyszne, proste danie! Gorący, miękki i puszysty środek, a na zewnątrz wysmażona, mocno chrupiąca skórka. Do tego odrobina śmietany… Bardzo polecam!

Czeburek - kuchnia tatarska - EasyVege.pl

Dokładnie tak samo mocno polecam czeburek krymski w wersji wegetariańskiej, który powstaje już z innego rodzaju ciasta, a wewnątrz kryje słony i pikantny farsz z serem i ziemniakami. Mocno chrupiący z zewnątrz, gorący i miękki w środku, podawany z surówką i z sosem czosnkowym. W przypadku dań takich jak czeburek (czyli ciasta smażonego w głębokim tłuszczu) bardzo łatwo jest zorientować się czy kuchnia używa czystego, świeżego oleju do smażenia. W przypadku Kuchni tatarskiej u Alika olej był absolutnie czysty! – spójrzcie tylko na kolor skorupki. Jest złota i czysta. Jednocześnie, ciasto chłonie także zapach tłuszczu. Gdyby był spalony, nieświeży lub zanieczyszczony czymś innym, czulibyśmy to jedząc chrupiące kawałeczki ciasta. Absolutnie jednak nic takiego nie miało miejsca! – pachnące, wysmażone ciasto, niczym nie zepsuty zapach i smak.

Nalistniki, czyli nasze naleśniki z farszem podobnym do czebureka krymskiego, także podsmażane, ale na patelni. To danie polecam szczególnej uwadze fanów tradycyjnych naleśników – takich, jak u babci! Placki niezbyt cienkie, elastyczne (dzięki dobrej mące pszennej i jajkom!), przypieczone na złoto, puszyste, z chrupiącymi brzegami. Do tego gorące pieczarki i surówka. To naprawdę dobry obiad!

Nalistniki i wareniki - EasyVege.pl

Wielbicielom pierogów natomiast bardzo gorąco polecam wareniki z ziemniakami i kiszoną kapustą. Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto, a w środku aromatyczny, dobrze przyprawiony i odpowiednio kwaśny farsz. Charakterystyczny, trudno pomylić go z czymkolwiek innym!

Krzysztof EasyVege.pl

Nalistniki i czeburek krymski są w stałym menu kuchni. Czeburek z jabłkami i wareniki były propozycjami z menu stworzonego okazjonalnie, by przybliżyć gościom kuchnię ukraińską. Pytajcie jednak o te propozycje, nawet jeśli nie zdążycie spróbować ukraińskiego menu. Kuchnia, to kuchnia – może się okazać, że dziś wareników nie ma, ale jutro będą! 😉

Justyna EasyVege.pl

Nie mogę nie wspomnieć też o orientalnej kawie i herbacie, które możecie wypić w Kuchni. Miłośnikom korzennych, aromatycznych napojów bardzo polecam czarną herbatę z przyprawami i kawę orient. Miłym zaskoczeniem jest to, że Kuchnia nie prowadzi sprzedaży kolorowych napojów gazowanych. Zamiast tego oferują kompot! 😉

Z tego co udało mi się ustalić, Kuchnia tatarska u Alika prowadzona jest przez gospodarza, który zna tajniki tatarskiej kuchni od dzieciństwa i jest to jego kuchnia rodzinna. Z łatwością uwierzę, że to prawda (nie chwyt marketingowy), bo jedzenie w Kuchni jest autentyczne, prawdziwe i proste – takie jak w domu!

Na szczególne wyróżnienie zasługują także Panie, które przyjmują gości w Kuchni. Celowo nie piszę, że Panie są kelnerkami. Jest w nich tyle serdeczności i ciepła, że według mnie one przyjmują gości, nie kelnerują. Panie są bardzo miłe. Po prostu bardzo, bardzo miłe! A dodatkowo, znają się na swojej pracy i bardzo chcą, by goście dostali najlepsze możliwe jedzenie. Gdy podczas rozmowy wspomniałam, że jestem wegetarianką, a następnie zamówiłam wareniki, Pani najpierw wróciła do mnie z informacją, że zamiast tradycyjnych skwarek mogą po porostu przygotować omastę z oleju. Następnie zniknęła w kuchni raz jeszcze i wróciła z propozycją podsmażenia też odrobiny cebulki i okraszenia pierożków w ten sposób. To bardzo miłe, że Kuchnia dba o gości nawet bardziej niż oni sami o siebie. 😉

Ostatnia, ale bardzo ważna informacja jest taka, że Kuchnia tatarska u Alika włączyła się swoją pracą w pomoc Ukrainie. Przygotowują posiłki dla naszych gości zza wschodniej granicy. Każdy z nas może ich w tym wesprzeć. Wystarczy wziąć udział w akcji zawieszania wykupionych paragonów. Możecie więc wybrać się na obiad, a jednocześnie wykupić paragon o kwocie 20zł, 50zł lub 100zł i zawiesić na tablicy korkowej. Dzięki tym kwotom, Kuchni łatwiej będzie przygotowywać obiady dla obywateli Ukrainy, którzy poszukują pomocy w Suwałkach.

Polecam Kuchnię tatarską u Alika!

Znajdziecie ją w Suwałkach (ul. Zastawie 42) oraz tu https://kuchniaualika.pl/ i tu https://www.facebook.com/Kuchnia.u.Alika/

Na zdrowie! 😉

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Wege gnocchi z pomidorami i kiełbasą.

Następny przepis

Wegański żurek z chrzanem, grzybami, złotymi ziemniaczkami i roślinnymi kiełbaskami.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.