/

Letni tort owocowy mojej mamy Eli.

5
(2)
Letni tort owocowy EasyVege

Są takie przepisy, których nigdy nie miałam zamiaru spisać! – jednym z nich jest przepis na ten tort owocowy mojej mamy, który jest jej wielką specjalnością i popisowym, letnim deserem. Lekki, ale wilgotny biszkopt, puszysty krem waniliowy na domowym budyniu, soczyste sezonowe owoce i galaretka – mistrzostwo smaku!

Mimo że zdarza mi się jadać desery przygotowane przez najznakomitszych cukierników w tym kraju, to jednak tort owocowy mojej mamy jest nadal bezkonkurencyjny w kategorii „letnie, domowe ciasto owocowe, od serca”!

To ciasto kojarzy mi się z długimi, ciepłymi wieczorami w kuchni z mamą, z domową krzątaniną poprzedzającą rodzinne spotkania lub nasze małe, domowe święta. Mama przygotowywała ten tort wielokrotnie każdego lata, zmieniając jedynie owoce zgodnie z tym na co akurat był sezon. Gdy byłam małą dziewczynką, to odpowiadałam za mycie i osuszanie tych owoców, za układanie ich w puszystej masie, za mieszanie galaretki. W kolejnych latach, gdy byłam starsza, pomagałam mamie ubijać ciasto biszkoptowe i uczyłam się robić waniliowy krem, ale nigdy nie zdarzyło mi się przygotować tego ciasta samodzielnie.

Myślę, że z rozmysłem tego unikałam! – dla mnie to jest kultowe ciasto mojej mamy i właśnie z jej rąk smakuje najlepiej! Nie chcę tracić tego sentymentu…

Rozumiem jednak, że nie każdy z Was będzie miał okazję spotkać się z moją mamą Elą i spróbować jej wypieków, a więc na lawinę Waszych próśb (które dostałam pod zdjęciem tortu na Instagramie i FB), zdecydowałam się spisać przepis i przekazać Wam go tutaj. Mam nadzieję, że sprawi Wam wiele radości i pozostanie w Waszych przepiśnikach już na zawsze!

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

do tortownicy o średnicy ok. 30cm

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 15g cukru waniliowego
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • garść bułki tartej

KREM:

  • 1l mleka
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka
  • 15g cukru waniliowego
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500g masła (idealne ubija się Osełka Górska) w temperaturze pokojowej
  • opcjonalnie: 1 łyżka spirytusu, która podkreśli i zbalansuje smak kremu oraz stanowić będzie naturalny konserwant

DODATKOWO:

  • do nasączenia biszkoptu: woda z cytryną i miodem.
  • 1 ½ kg wybranych owoców, np.: maliny, borówki, truskawki, jagody, porzeczki, jeżyny itp.
  • galaretka
Letni tort owocowy EasyVege

Przygotowanie:

1.BISZKOPT: Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy niewielkimi porcjami cukier zwykły i waniliowy, ciągle ubijamy. Następnie dodajemy żółtka (powoli, jedno po drugim), ciągle ubijamy do momentu uzyskania sztywnej piany. Wyłączamy mikser, dodajemy przesiane mąki (pszenną i ziemniaczaną), staramy się wmieszać mąki w pianę dużą łyżką lub szpatułką kuchenną tak, by piana jak najmniej opadła i by nie było grudek mąki.

2. Przygotowujemy tortownicę: natłuszczamy spód i boki oraz ewentualnie oprószamy całość delikatnie bułką tartą. Do tortownicy wlewamy puszyste ciasto na biszkopt, wyrównujemy wierzch łyżką i wstawiamy tortownicę do lekko ciepłego piekarnika, który następnie ustawiamy na 180C i pieczemy biszkopt przez ok. 25-30 minut.

3. Upieczony (do suchego patyczka) biszkopt wyjmujemy z piekarnika od razu, staramy się delikatnie obkroić boczki i wyjąć ciasto z tortownicy. Układamy biszkopt na kratce do studzenia (lub na ruszcie wyjętym z piekarnika), okrywamy bawełnianą ściereczką i tak studzimy.

4. KREM: 1 całe jajko, 3 żółtka, cukier oraz cukier waniliowy ubijamy mikserem na puszystą pianę. Dodajemy przesiane mąki i nadal ubijamy do momentu aż znikną grudki mąki. Następnie dodajemy ok. 1 szklankę zimnego mleka. Dolewamy mleko do masy powoli, systematycznie, w niewielkich porcjach, ciągle miksując. Konsystencja masy powinna stać się dość płynna, zupełnie gładka i jednolita.

5. Pozostałe mleko (ok. 750ml) zagotowujemy w dość dużym garnku. Do gotującego się mleka przelewamy zmiksowaną zawartość garnuszka, szybko i energicznie mieszamy najlepiej rózgą kuchenną. Krem szybko zacznie gęstnieć, ale mieszamy i podgrzewamy go do momentu aż pojawią się na powierzchni pęcherzyki powietrza, które wskazują na to, że masa się zagotowała. Wyłączamy wtedy palnik, garnuszek przykrywamy pokrywką, folią aluminiową lub folią spożywczą i studzimy powstały właśnie budyń.

Warto przemieszać budyń kilka razy podczas studzenia. Jeśli zależy nam na czasie, garnek z budyniem możemy ostudzić w misce z zimna wodą – dzięki temu tort owocowy będzie gotowy szybciej!

6. Kiedy budyń ostygnie, przystępujemy do ubijania kremu. Najpierw ubijamy mikserem masło na puszystą masę, do masła dodajemy partiami (łyżka po łyżce) ostygnięty budyń i cały czas miksujemy, aż do momentu gdy cały budyń połączy się z masłem i powstanie puszysty krem. Pod koniec ubijania kremu możemy dodać 1 łyżkę spirytusu i wmiksować alkohol w masę, ale nie jest to konieczne.

Alkohol podkreśla i balansuje smak kremu, ale też stanowi naturalny konserwant! – możemy go jednak pominąć lub zastąpić odrobiną soku z cytryny.

7. Ostygnięty biszkopt przekrawamy na 3 lub 4 blaty. Ten letni tort owocowy możemy składać z pomocą rantu cukierniczego, tortownicy w której wypiekał się biszkopt lub zwyczajnie, na tacy, bez pomocy żadnych obręczy. Ja polecam składanie tortu w tortownicy, ułatwia to zachowanie ładnej i równej formy ciasta, ułatwia pracę!

8. Pierwszy blat wkładamy na dno tortownicy, nasączamy lekko wodą z sokiem cytrynowym i miodem, smarujemy kremem, w kremie układamy owoce i lekko je dociskamy. Warstwę owoców znów smarujemy kremem i przykrywamy drugim blatem. Ten blat także nasączamy, znów smarujemy kremem, układamy owoce, lekko dociskamy i smarujemy znowu kremem.

9. Jeśli zdecydowaliście się na tort z 4 blatów, to kolejne przełożenie wykonujecie dokładnie tak samo. Jeśli (tak jak my) przygotowujecie tort z 3 blatów, to teraz czas na blat ostatni – układacie go na drugiej warstwie owoców i kremu, lekko smarujecie kremem po wierzchu.

Uwaga: Warto zachować nieco kremu i okruchów pozostałych po przekrawaniu biszkoptu, by już po schłodzeniu, a przed podaniem, wysmarować boki tortu resztką kremu i oprószyć biszkoptowymi okruszkami.

10.Dekorujemy wierzch tortu pozostałymi owocami i wkładamy ciasto do lodówki na ok. 6-8 godzin, do zupełnego stężenia.

11.W międzyczasie (w trakcie tych kilku godzin tężenia tortu) przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy ją do momentu aż będzie miała żelową konsystencję. Taką ostygniętą, półstałą galaretkę, przekładamy łyżeczką na wierzch tortu, układając ładną warstewkę galaretki, okrywającą owoce.

Podajemy ten tort owocowy mocno schłodzony! – podobno smakuje jak „nie za słodkie” lody waniliowe z owocami i biszkoptem… 😉

Letni tort owocowy EasyVege.pl PDF
Letni tort owocowy EasyVege

Newsletter

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Letnie desery

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Wegańskie ciasto jagodowe bez pieczenia.

Następny przepis

Wegański dip serowy

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.