Owsiana jaglanka na mleku kokosowym – błyskawiczne i ciepłe śniadanie.

0
(0)
Stół przygotowany do śniadania, na stole talerze, a w nich owsiana jaglanka na mleku kokosowym.

Jesienne poranki nie są tym, co lubię najbardziej… Zwykle, gdy wstaję z łóżka, jest jeszcze szaro i ponuro, czasem wręcz ciemno. 

W takiej atmosferze trudno o entuzjazm od samego rana. By wprawić się w dobry nastrój, staram się każdego ranka zrobić dla siebie coś dobrego. U mnie świetnie sprawdzają się: przygotowany poprzedniego wieczora zielony koktajl (po który idę do lodówki jak lunatyk, jeszcze nie do końca przytomna), ulubione radio w łazience i (nade wszystko!) smaczne śniadanie! 

Przepis, który polecam Wam dziś jest wyjątkowy, ponieważ oswoił z owsianką mojego narzeczonego, który owsianki nie znosił. A więc, wielbicieli owsianek (zaliczam się do tego grona!;)) zachęcam do wypróbowania nowej kompozycji smakowej, a sceptyków bardzo namawiam na to, by owsiance dać jeszcze jedną szansę. Nie pożałujecie, obiecuję! 

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 100 – 150 ml wody
  • 150 ml tłustego mleka kokosowego
  • 1 banan
  • pół dojrzałego mango
  • garść ulubionych orzechów

Talerz z porcją ciepłej owsianej jaglanki na śniadanie.

PRZYGOTOWANIE:

1. Płatki owsiane i jaglane umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą i mlekiem kokosowym. Mieszamy.

2. Ustawiamy garnuszek na małym palniku i włączamy małą moc grzania (u mnie 3 w 9stopniowej skali). Garnuszek przykrywamy pokrywką. Pamiętamy o tym, by co kilka minut całość zamieszać i uniknąć w ten sposób przywierania do dna garnka. Płatki powinny się powoli rozgrzewać, a następnie delikatnie bulgotać.

3. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Obieramy i kroimy owoce, orzechy warto przesiekać nożem kilkukrotnie, by uzyskać drobniejsze kawałeczki.

Pysznych dodatków do owsianki jest jak wiadomo bardzo wiele, ja dziś zachęcam do wypróbowania jednego z naszych ulubionych (jesienno-zimowych) zestawów. Banan i mango świetnie smakują w połączeniu z gęstym, tłustym i esencjonalnym mlekiem kokosowym.

4. Owsiana jaglanka jest gotowa po kilku minutach od zagotowania.

Tylko od preferencji Twoich i Twojej rodziny zależy to jak gęstą owsiankę lubicie najbardziej. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta, na każdym etapie można dodać jeszcze kilka łyżek przegotowanej wody lub mleka kokosowego i znów wymieszać.

5. Gotową owsianą jaglankę wkładamy do miseczek, dodajemy plasterki banana, cząstki mango i całość posypujemy chrupiącymi orzechami.

Mój trick dotyczący tego dania polega na tym, że pod koniec gotowania staram się zmienić nieco jego konsystencję, by było bardziej kremowe. Rozgniatam lub rozcieram płatki w garnuszku zanim wyłączę palnik. Zwykle używam… tłuczka do ziemniaków, okrągłego wałka lub zwyczajnego widelca, czy nawet łyżki. Uzyskaną w ten sposób kremową konsystencję doskonale uzupełniają kawałki soczystego mango i miękkiego banana, a chrupkość orzeszków sprawia, że o takiej owsiance nie sposób powiedzieć, że jest nudna.

Na co dzień o poranku brakuje zwykle czasu na czynności inne niż te najpotrzebniejsze, by żwawo wejść w nowy dzień. Trudno więc oczekiwać cierpliwego prażenia garści orzechów do śniadaniowej owsianki. Polecam zorganizować w swojej kuchni słoiczek wypełniony ulubionymi podprażonymi orzechami. Niedługo napiszę osobny post o tym jak przygotować takie orzechy, do czego możemy je dodawać i dlaczego warto pamiętać o orzechach w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Garść orzeszków z takiego słoika jest dokładnie tym, czego potrzebujemy kompletując dzisiejsze śniadanie.

Poranny stół przygotowany do śniadania - w talerzach owsiana jaglanka z mango, bananem i z orzechami.

*Ten przepis jest wegański, bez laktozy, jeśli użyjemy płatków owsianych bezglutenowych, to będzie też odpowiedni dla osób z nietolerancją glutenu.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Krupnik pachnący wędzonką.

Next Story

Zdrowy krem czekoladowy – prosty i obłędnie pyszny!

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.