///

Tradycyjny sernik waniliowy na kakaowym spodzie, z polewą czekoladową.

5
(3)
Tradycyjny sernik waniliowy EasyVege

Są takie okazje w ciągu roku, gdy klasyczny, tradycyjny sernik waniliowy jest stałym punktem programu w naszym domu. Święta – wiadomo! Ale ostatnio okazało się, że mój Mąż ze wszystkich możliwych tortów urodzinowych najbardziej chciałby dostać…sernik! 😉

Upiekłam więc kultowy sernik waniliowy z radością, a że znów okazał się pyszny i znikający magicznie, to postanowiłam zostawić Wam tu przepis.

Wiem, że ile gospodyń, tyle przepisów na dobry sernik. Ten tutaj przypadnie do gustu tym, którzy lubią serniki:

– z prawdziwego twarogu,

– słodkie, ale z małą ilością cukru,

– na mocno kakaowym spodzie,

– z obłędną, czekoladową polewą bez grama cukru,

– puszyste, ale nie o konsystencji pianki,

– kremowe.

PS. Zdjęcia (z czułością na wieczorne światło) zrobił tym razem bliski mi fotograf, Wojtek Kaszlej 😉

SKŁADNIKI:

SPÓD:

  • 50g gorzkiego kakao
  • 50g mąki pszennej 500
  • 50g masła
  • 50g cukru/erytrytolu/ksylitolu

MASA SEROWA:

  • 400g twarogu
  • 150g tłustej, gęstej śmietany
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 3-4 jajka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki erytrytolu/ksylitolu
  • 1 paczka budyniu waniliowego
  • duża szczypta soli
  • wanilia mielona lub ekstrakt, polecam dużo!

POLEWA:

  • 100g daktyli suszonych
  • 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
  • 1-2 łyżki kakao

DODATKOWO: owoce, np. porzeczki, borówki, maliny, jeżyny itp.

Przygotowanie:

1. Najpierw SPÓD: wszystkie składniki łączymy w dużej misce, rozcieramy w palcach tak, by powstała lepka, kakaowa kruszonka. Dno tortownicy o średnicy ok. 20cm wykładamy  papierem do pieczenia i wylepiamy zagniecioną kruszonką. Dociskamy ją mocno, wyrównujemy, by powstał zwarty spód. Nakłuwamy spód widelcem w kilkunastu miejscach i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

2.Schłodzony spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 10-12minut, następnie studzimy.

3. MASA SEROWA: Twaróg, śmietanę i jogurt blendujemy razem na zupełnie gładką masę. Warto zblendować nabiał cierpliwie i dokładnie, od tego etapu zależy późniejsza kremowość sernika.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Do dwóch dużych misek wybijamy jajka oddzielając żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy cukier, do miski z białkami wsypujemy erytrytol/ksylitol i sól.

5. Ubijamy mikserem żółtka z cukrem na puszystą, jasną pianę. Następnie systematycznie, niewielkimi porcjami, miksując ciągle na średnich lub małych obrotach, dodajemy do żółtek zblendowaną masę serową, budyń i wanilię.

6. Gdy nabiał połączy się już z żółtkami, myjemy i osuszamy końcówki miksera, a następnie ubijamy białka ze słodzidłem i solą na sztywną pianę.

7. Za pomocą dużej płaskiej łyżki lub łopatki kuchennej, delikatnie staramy się wmieszać pianę z białek do masy z sera i żółtek. Cała sztuka polega na tym, by piana z białek nie opadła zbyt mocno podczas mieszania!

8. Wylewamy masę na kakaowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy sernik przez 50 minut, następnie wyłączamy piekarnik, ale NIE OTWIERAMY PIEKARNIKA AŻ DO OSTYGNIĘCIA!

Potrwa to zapewne 2-3 godziny. To dzięki temu sernik waniliowy ma szansę nie opaść!

9. POLEWA: Daktyle umieszczamy w kubku i zalewamy wrzątkiem tak, by woda pokryła owoce. Przykrywamy kubek spodeczkiem i odstawiamy na minimum 1-2 godziny. Po tym czasie daktyle powinny być już miękkie.

10. Odlewamy wodę z namoczonych daktyli (ALE warto kilka łyżek pozostawić w osobnym naczynku, na wypadek gdyby trzeba było nieco rozrzedzić polewę), dodajemy do nich masło orzechowe i kakao. Blendujemy wszystko razem na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody z moczenia daktyli.

11. Ostygnięty sernik smarujemy polewą, na polewie układamy owoce i całość odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Sernik waniliowy powinien stężeć w chłodzie (np. w lodówce), by udało się go pokroić na zgrabne kawałeczki. Jeśli będzie nawet lekko ciepły, to będzie też bardziej miękki w środku i porcje nie będą tak eleganckie, natomiast z pewnością nie straci na smaku! 😉

Tradycyjny sernik waniliowy EasyVege.pl tabela wartości odżywczych
Tradycyjny sernik waniliowy EasyVege

Newsletter

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Letnie desery

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegański sos pomidorowy z makaronem i pulpetami.

Next Story

Letnia, wegańska zupa mocy z kapustką i pomidorami malinowymi.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.