Wegański sos pomidorowy z makaronem i pulpetami.

5
(3)
Wegański sos pomidorowy z makaronem i pulpetami EasyVege

Przez większą część roku wegański sos pomidorowy do makaronu przygotowuję z pomidorów w puszce, ALE teraz właśnie zaczyna się ten wspaniały czas, gdy warto skorzystać ze świeżych pomidorów w niemal każdym pomidorowym przepisie!

Przez kolejne tygodnie pomidory będą coraz pyszniejsze! – będzie ich dużo, a słodkie, pachnące i wygrzane prawdziwym, letnim słońcem będą dla nas cudną pokusą w sierpniu i we wrześniu. Ulegajmy tej pokusie z rozkoszą!

Dostępnych w Polsce gatunków pomidorów jest obecnie tak wiele, że z pewnością nie znam wszystkich! Polecę Wam jednak, by do gotowania sosów i zup na pomidorach, używać tych mięsistych odmian (np. malinowych, bawole serce itp.) – w ten sposób unikniecie konieczności zagęszczania potrawy, smak będzie skoncentrowany, a konsystencja kremowa.

Mówiąc szczerze, ja uwielbiam to danie w wersji makaron + wegański sos pomidorowy + rukola, ALE by uzyskać lepiej zbilansowany posiłek, który da uczucie sytości na dłużej, warto dodać białkowe pulpety. Możecie oczywiście przygotować te, które ja polecam, ale możecie też skorzystać z dostępnych w sklepach gotowych produktów. Bardzo namawiam Was jednak do przeczytania składu takiego produktu przed włożeniem go do koszyka – potrzebujecie w nim przede wszystkim białka! Szukajcie więc takich, które na czołowych miejscach w składzie będą miały np. białka grochu, produkty sojowe, boczniaki itp., a nie tłuszcz lub węglowodany.

SKŁADNIKI:

na 4 porcje

SOS POMIDOROWY:

  • 600g dojrzałych, mięsistych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 100ml wody lub wywaru warzywnego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano LUB kilka gałązek posiekanego drobno, świeżego oregano
  • chili, do smaku
  • 2-3 łyżki tłustej śmietanki wegańskiej

PULPETY:

  • 100g brązowej soczewicy
  • 300g kalafiora
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3-4 łyżki wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2-3 łyżki oliwy

DODATKOWO:

  • 250g makaronu spaghetti lub tagliatelle
  • świeża rukola
Wegański sos pomidorowy z makaronem i pulpetami EasyVege

Przygotowanie:

1. SOS: Pomidory nacinamy na krzyż i parzymy wrzątkiem, by usunąć  z nich skórkę. Kroimy miąższ pomidorów w małą kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. 

2. W głębokiej patelni (lub w garnku z grubym dnem) rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, a gdy będzie zeszklona, dodajemy do patelni startą marchewkę, mieszamy i znów podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy czosnek, mieszamy i znów smażymy przez chwilę, uważając, by nie przypalić czosnku.

3. Wlewamy do patelni wodę, zmniejszamy moc palnika, przykrywamy patelnię pokrywką i pozwalamy się warzywom dusić do momentu aż marchewka będzie miękka – potrwa to kilka/kilkanaście minut. Wtedy dodajemy pomidory oraz przyprawy, mieszamy całość od czasu do czasu i pozwalamy się pomidorom gotować na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, bez przykrycia.

W pierwszej fazie gotowania pojawi się w patelni dużo wody z pomidorów. Sos będzie się wydawał zbyty rzadki. Nie ma jednak powodów do zmartwień, bo już w drugiej fazie gotowania woda zacznie odparowywać i po ok. 20 minutach konsystencja sosu będzie odpowiednia.

4. Pod koniec gotowania sosu, dodajemy śmietanę, sprawdzamy ostateczny smak sosu i ewentualnie jeszcze go doprawiamy. Taki sos jest gotowy do podania. 

5. Ugotowany, gorący makaron wrzucamy do patelni z gorącym sosem – mieszamy. Polecam podać makaron na chrupiącej rukoli z ciepłymi pulpetami.

Jeśli zdecydujesz się przygotować pulpety samodzielnie, to…

6. PULPETY: Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez 1-2 godziny. W trakcie moczenia dobrze jest zmienić wodę. Po tym czasie odlewamy wodę z moczenia i gotujemy soczewicę w świeżej wodzie do miękkości. Ugotowaną i lekko ostudzoną soczewicę blendujemy na gładką masę. 

7. Kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużej misce mieszamy soczewicę z kalafiorem, dodajemy przyprawy, oliwę, siemię lniane i wodę. Dłonią wyrabiamy masę na pulpety do momentu aż uzyskamy konsystencję, która pozwoli na formowanie niewielkich kulek. 

8. Piekarnik rozgrzewamy do 180C (w funkcji góra-dół), blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, dłonie natłuszczamy olejem i formujemy z masy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 30 minut. Po upieczeniu pozwalamy pulpetom nieco ostygnąć i stężeć.

Wegański sos pomidorowy z makaronem i pulpetami EasyVege.pl tabela odżywcza

Newsletter

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Letnie obiady

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Bajecznie puszyste placki na zsiadłym mleku.

Next Story

Tradycyjny sernik waniliowy na kakaowym spodzie, z polewą czekoladową.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.