Waniliowo-cytrynowa, wegańska babka wielkanocna.

0
(0)
6
Wegańska babka wielkanocna.

O tej babce wielkanocnej warto wiedzieć kilka podstawowych rzeczy:

– jest to ciasto wegańskie,

– pachnie intensywnie wanilią i cytryną, a wraz z nią pachnie cały dom,

– jest ekspresowa i bardzo prosta w przygotowaniu, a więc to przepis idealny dla osób, które nie mają wiele czasu na świąteczne wypieki, ale jednak chciałyby upiec coś samodzielnie,

robi się ją tak prosto jak muffinki – jeśli Twoje dziecko jest w stanie zrobić muffinki, to możesz zlecić mu przygotowanie tej babki,

– jest bardzo wilgotna i ciężka, bo uważam, że suche i kruche babki to zbrodnia!

– przed podaniem ta babka musi zupełnie ostygnąć, a najlepiej byłoby podać ja po kilku-kilkunastu godzinach od udekorowania lukrem, bo ciasto z czasem zyskuje odpowiednią konsystencję.

Tym, na co chciałabym jednak zwrócić Waszą szczególną uwagę jest sposób pieczenia ciasta. PUNKTY 5 i 6 W OPISIE PRZYGOTOWANIA. Upieczcie tę babkę zgodnie z instrukcją, by nie popękała, ładnie wyrosła i była dopieczona w środku.

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 300g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 100g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ziarna z ok. 5 cm laski wanilii
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 12 łyżek wody o temperaturze pokojowej
  • 200ml oleju o neutralnym smaku i zapachu (może to być po prostu olej rzepakowy do smażenia)
  • sok z połowy cytryny

+

  • 300 ml wody o temperaturze pokojowej

LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

DEKORACJA:

  • otarta skórka z cytryny
  • suszone płatki kwiatów
  • żywe, jadalne kwiaty

Prosta, wegańska babka wielkanocna.

PRZYGOTOWANIE:

  1. W dużej misce łączymy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, skórkę z cytryny oraz ziarenka z laski wanilii. Mieszamy wszystkie suche składniki dokładnie.
  2. W mniejszej misce zalewamy siemię lniane 12 łyżkami wody, dodajemy też olej i sok z cytryny. Miksujemy te mokre składniki na gładką masę mikserem, dokładnie i cierpliwie, by uniknąć powstawania grudek. Następnie dolewamy resztę wody (ok. 300ml) i znów miksujemy na niskich obrotach, aż do powstania konsystencji bez żadnych grudek.
  3. Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy całość ciasta mikserem na niewielkich obrotach tak długo aż uzyskamy gęste, gładkie, lepkie ciasto.
  4. Przelewamy ciasto do natłuszczonej formy na babkę, powinno ono sięgać maksymalnie ¾ wysokości formy.
  5. Wstawiamy formę do zimnego piekarnika, a wierzch formy przykrywamy podwójnie złożoną folią aluminiową. Forma nie powinna być szczelnie zamknięta folią, a jedynie przykryta. Chodzi o to, by z jednej strony przeciwdziałać przypiekaniu i błyskawicznemu wyrastaniu ciasta od góry, ale z drugiej strony by wilgoć z ciasta mogła swobodnie parować podczas pieczenia. Piekarnik ustawiamy na temperaturę ok. 160 – 170C.
  6. Po ok. 75minutach od włączenia piekarnika, zdejmujemy pokrycie z folii i pozwalamy babce piec się jeszcze przez ok. 20 – 25 minut.
  7. Gdy uznamy, że ciasto jest gotowe (dobrze jest w tym celu użyć patyczka), wyłączamy piekarnika, otwieramy do połowy drzwiczki i studzimy tak babkę przez ok. 10 minut. Następnie otwieramy piekarnik zupełnie i znów studzimy ciasto przez ok. 10 minut. Dopiero po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika na blat. Natomiast z formy wyjmujemy babkę dopiero gdy będzie ciepła, już nie gorąca. Układamy babkę na kratce do studzenia i czekamy aż cała ostygnie.
  8. Lukier powstanie gdy połączymy/wymieszamy/rozetrzemy cukier puder z sokiem cytrynowym. Lukrem dekorujemy ostygniętą babkę, możemy też udekorować odświętne ciasto płatkami suszonych kwiatów, otartą skórką z cytryny i żywymi kwiatami.

Wegańska babka cytrynowa.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

6 Comments

    • Pani Alu, niestety nie znam tej mąki nie potrafię przewidzieć jak mogłaby się zachować w tym przepisie. Może ktoś inny potrafi podpowiedzieć?

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegański żurek z chrzanem, grzybami, złotymi ziemniaczkami i roślinnymi kiełbaskami.

Next Story

Wegetariańska pieczeń świąteczna – z jajeczkami przepiórczymi i z sosem chrzanowym.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.