Przygotowałam dziś dla Was przepis wegetariański, który świetnie sprawdzi się w roli świątecznego obiadu. Istnieje duża szansa, że ta pieczeń pogodzi gusta kulinarne i wegetarian, i nie-wegetarian – przy świątecznym stole będziemy przecież gościć entuzjastów różnych sposobów jedzenia.
Przepis powstał 2 lata temu, gdy zaczynała się pandemia, a święta wielkanocne większość z nas spędzała w wąskim lub w bardzo wąskim gronie swoich domowników. Od tamtego czasu został nieco zmodyfikowany (ponieważ znalazłam najlepsze niemięso mielone), kilka razy wykorzystany (ale wyłączne w odświętnych okolicznościach) i póki co, zebrał jedynie najwyższe noty wśród moich gości.
Z przyjemnością polecam więc Wam sprawdzonego „pewniaka” na obiad dla bliskich! 😉
SKŁADNIKI:
dla 5-7 osób
PIECZEŃ:
- 300g niemięsa mielonego BeyondMeat
- 150g suchej soczewicy brązowej
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
- 1 -2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 – 2 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie, ale wyostrzy smak…)
- ½ łyżeczki cukru
- 1 surowe jajko kurze
- 10 ugotowanych na twardo jajeczek przepiórczych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka bułki tartej
- ulubione przyprawy do posypania wierzchu pieczeni
SOS CHRZANOWY:
- 1 – 2 łyżki masła
- 5 – 6 łyżek śmietanki 30%
- 2 – 3 łyżki ostrego chrzanu
- sól, do smaku
- pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony), do smaku
- kilka kropli soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Soczewicę płuczemy kilkukrotnie pod bieżącą, ciepłą i chłodną wodą. Następnie moczymy przez 1 – 2 godziny, w tym czasie dobrze jest kilka razy zmienić wodę. Namoczoną soczewicę płuczemy raz jeszcze, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy będzie gotowa, odcedzamy i studzimy.
- Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju do smażenia. Cebulę kroimy drobno, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy cebulę wraz z liśćmi laurowymi i z ziarnami ziela angielskiego, smażymy tak by cebula zeszkliła się, ale nie przypiekła. Do zeszklonej cebuli dodajemy marchewkę i czosnek, mieszamy i znów smażmy przez kilka – kilkanaście minut na niewielkiej mocy palnika. Warzywa powinny zmięknąć, ale nie przypalić się. WYJMUJEMY ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO I LIŚCIE LAUROWE.
- Do dużej miski przekładamy ostygniętą soczewicę i warzywa z patelni (wraz z tłuszczem), dodajemy przyprawy (sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier, mielone ziele angielskie, sos Worcestershire), mieszamy wszystko łyżką, a następnie blendujemy na gładką masę.
- Do gładkiej masy, dodajemy niemięso mielone i surowe jajko – zagniatamy dłonią tak, by składniki się połączyły. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i bułkę tartą – znów wyrabiamy masę dłonią.
- Gdy składniki naszej pieczeni połączą się, przekładamy połowę masy do (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy, w której upieczemy pieczeń. Dokładnie rozprowadzamy pierwszą połowę masy. Dobrze jest też kilka razy uderzyć dnem foremki w blat, by usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza.
- Na tak przygotowanej masie układamy (ugotowane na twardo i obrane ze skorupek) jajeczka przepiórcze. Ja układałam je naprzemiennie: jedno po lewej, jedno po prawej… Delikatnie wciskamy jajeczka w masę. Następnie przekładamy do formy resztę masy i znów wyrównujemy dokładnie, znów też dobrze będzie kilka razy uderzyć dnem foremki w blat. Jajeczka powinny oczywiście być zupełnie ukryte wewnątrz pieczeni.
- Wierzchnią skórkę pieczeni uzyskasz gdy posypiesz wierzch pieczeni ulubionymi przyprawami i delikatnie posmarujesz olejem.
- Pieczeń wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy grzanie na 180 – 200C w funkcji góra-dół i pieczemy do momentu aż pieczeń nieco podrośnie, a skórka będzie ścięta i chrupiąca. Potrwa to ok. 60 – 70 minut.
- Upieczoną pieczeń dobrze jest pozostawić w otwartym, wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.
- Przed podaniem rekomenduję wyjąć zupełnie zimną pieczeń z formy, ułożyć na papierze do pieczenia spodem do góry i włożyć raz jeszcze do piekarnika rozgrzanego na ok. 120C w FUNKCJI TERMOOBIEG na kilka – kilkanaście minut. W ten sposób podgrzejemy pieczeń przed podaniem, a także podsuszymy skórkę od wilgotnego spodu.
- SOS PRZYGOTUJESZ W 5 MINUT: Mały garnuszek ustaw na małym palniku. Wrzuć masło i powoli je podgrzewaj. Gdy zacznie się gotować i pienić, dodaj śmietanę i ciągle mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy masło i śmietana zagotują się razem, dodaj chrzan i znów mieszaj do połączenia się składników. Następnie dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gdy sos znów zawrze, będzie gotowy.
Moim ulubiony sposobem na podanie tej pieczeni podczas świątecznego obiadu jest uzupełnienie jej o młode ziemniaczki z koperkiem i sałatę z chrupiącymi warzywami, muśniętą jedynie oliwą, solą i sokiem z cytryny.
Taki właśnie zestaw polecam Wam w najbliższych dniach. Na zdrowie! 😉
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak