/

Wegetariańska pieczeń świąteczna – z jajeczkami przepiórczymi i z sosem chrzanowym.

5
(1)
Wegetariańska pieczeń świąteczna.

Przygotowałam dziś dla Was przepis wegetariański, który świetnie sprawdzi się w roli świątecznego obiadu. Istnieje duża szansa, że ta pieczeń pogodzi gusta kulinarne i wegetarian, i nie-wegetarian – przy świątecznym stole będziemy przecież gościć entuzjastów różnych sposobów jedzenia.

Przepis powstał 2 lata temu, gdy zaczynała się pandemia, a święta wielkanocne większość z nas spędzała w wąskim lub w bardzo wąskim gronie swoich domowników. Od tamtego czasu został nieco zmodyfikowany (ponieważ znalazłam najlepsze niemięso mielone), kilka razy wykorzystany (ale wyłączne w odświętnych okolicznościach) i póki co, zebrał jedynie najwyższe noty wśród moich gości.

Z przyjemnością polecam więc Wam sprawdzonego „pewniaka” na obiad dla bliskich! 😉

SKŁADNIKI:

dla 5-7 osób

PIECZEŃ:

  • 300g niemięsa mielonego BeyondMeat
  • 150g suchej soczewicy brązowej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • 1 -2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 – 2 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie, ale wyostrzy smak…)
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 surowe jajko kurze
  • 10 ugotowanych na twardo jajeczek przepiórczych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • ulubione przyprawy do posypania wierzchu pieczeni

SOS CHRZANOWY:

  • 1 – 2 łyżki masła
  • 5 – 6 łyżek śmietanki 30%
  • 2 – 3 łyżki ostrego chrzanu
  • sól, do smaku
  • pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony), do smaku
  • kilka kropli soku z cytryny

Wegetariański obiad świąteczny.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Soczewicę płuczemy kilkukrotnie pod bieżącą, ciepłą i chłodną wodą. Następnie moczymy przez 1 – 2 godziny, w tym czasie dobrze jest kilka razy zmienić wodę. Namoczoną soczewicę płuczemy raz jeszcze, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy będzie gotowa, odcedzamy i studzimy.
  2. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju do smażenia. Cebulę kroimy drobno, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy cebulę wraz z liśćmi laurowymi i z ziarnami ziela angielskiego, smażymy tak by cebula zeszkliła się, ale nie przypiekła. Do zeszklonej cebuli dodajemy marchewkę i czosnek, mieszamy i znów smażmy przez kilka – kilkanaście minut na niewielkiej mocy palnika. Warzywa powinny zmięknąć, ale nie przypalić się. WYJMUJEMY ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO I LIŚCIE LAUROWE.
  3. Do dużej miski przekładamy ostygniętą soczewicę i warzywa z patelni (wraz z tłuszczem), dodajemy przyprawy (sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier, mielone ziele angielskie, sos Worcestershire), mieszamy wszystko łyżką, a następnie blendujemy na gładką masę.
  4. Do gładkiej masy, dodajemy niemięso mielone i surowe jajko – zagniatamy dłonią tak, by składniki się połączyły. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i bułkę tartą – znów wyrabiamy masę dłonią.
  5. Gdy składniki naszej pieczeni połączą się, przekładamy połowę masy do (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy, w której upieczemy pieczeń. Dokładnie rozprowadzamy pierwszą połowę masy. Dobrze jest też kilka razy uderzyć dnem foremki w blat, by usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza.
  6. Na tak przygotowanej masie układamy (ugotowane na twardo i obrane ze skorupek) jajeczka przepiórcze. Ja układałam je naprzemiennie: jedno po lewej, jedno po prawej… Delikatnie wciskamy jajeczka w masę. Następnie przekładamy do formy resztę masy i znów wyrównujemy dokładnie, znów też dobrze będzie kilka razy uderzyć dnem foremki w blat. Jajeczka powinny oczywiście być zupełnie ukryte wewnątrz pieczeni.
  7. Wierzchnią skórkę pieczeni uzyskasz gdy posypiesz wierzch pieczeni ulubionymi przyprawami i delikatnie posmarujesz olejem.
  8. Pieczeń wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy grzanie na 180 – 200C w funkcji góra-dół i pieczemy do momentu aż pieczeń nieco podrośnie, a skórka będzie ścięta i chrupiąca. Potrwa to ok. 60 – 70 minut.
  9. Upieczoną pieczeń dobrze jest pozostawić w otwartym, wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.
  10. Przed podaniem rekomenduję wyjąć zupełnie zimną pieczeń z formy, ułożyć na papierze do pieczenia spodem do góry i włożyć raz jeszcze do piekarnika rozgrzanego na ok. 120C w FUNKCJI TERMOOBIEG na kilka – kilkanaście minut. W ten sposób podgrzejemy pieczeń przed podaniem, a także podsuszymy skórkę od wilgotnego spodu.
  11. SOS PRZYGOTUJESZ W 5 MINUT: Mały garnuszek ustaw na małym palniku. Wrzuć masło i powoli je podgrzewaj. Gdy zacznie się gotować i pienić, dodaj śmietanę i ciągle mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy masło i śmietana zagotują się razem, dodaj chrzan i znów mieszaj do połączenia się składników. Następnie dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gdy sos znów zawrze, będzie gotowy.

Pieczeń wegetariańska z sosem chrzanowym.

Moim ulubiony sposobem na podanie tej pieczeni podczas świątecznego obiadu jest uzupełnienie jej o młode ziemniaczki z koperkiem i sałatę z chrupiącymi warzywami, muśniętą jedynie oliwą, solą i sokiem z cytryny.

Taki właśnie zestaw polecam Wam w najbliższych dniach. Na zdrowie! 😉

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Waniliowo-cytrynowa, wegańska babka wielkanocna.

Next Story

Wegańska zupa pomidorowa z azjatyckim twistem.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.