Wegański kotlet w chrupiącej panierce.

5
(9)
2
Wegański kotlet w chrupiącej panierce EasyVege

Czy znacie to uczucie, gdy podczas rodzinnego przyjęcia/wesela/wyjazdu integracyjnego waszej firmy, jesteście w wyraźnej wegańskiej mniejszości, a szef kuchni nie ma doświadczenia w kuchni wege i ewidentnie nie wie co począć? 😊 W efekcie większość gości dostaje na obiad apetyczne, opanierowane na złoto i smakowicie wysmażone kąski, a Wy…brokuł na parze, stek z buraka lub koszmarnie przyrządzone tofu. Znacie? – ja znam! 😊 Nigdy więcej! – oto, prosty wegański kotlet, który aż się prosi na obiad!

Nie mam nic przeciwko stekom z buraka i brokułom, ale… Wiadomo, bardzo fanie jest móc zjeść razem, przy wspólnym stole, coś podobnego do tego, co jedzą wszyscy! Poza tym, bądźmy szczerzy – apetyczny, chrupiący, złocisty kotlecik z ziemniaczkami i surówką jest po prostu bardzo dobrym, sycącym obiadem! A brokuł na parze nie! 😉

 

Dzisiaj zostawiam Wam więc przepis na wegańskie kotlety, które:

– przygotowuje się łatwo, nawet bez wprawy w wege kuchni,

– składają się z prostych, ekonomicznych, powszechnie dostępnych składników,

– są sycące, chrupiące i błogo pachnące,

– wyglądają jak tradycyjne kotlety, dzięki czemu weganie i wegetarianie nie czują się wykluczeni stekiem z buraka podczas gdy wszyscy inni jedzą schabowego.

 

Wypróbujcie ten przepis, a jeśli się Wam spodoba, to przekażcie go komu trzeba. Może mamie, babci i cioci, by miały dobry patent na obiad z Wami? Może zaprzyjaźnionej restauracji, która dopiero tworzy wegańskie menu? Już Wy sami najlepiej wiecie gdzie najbardziej się przyda porządny wegański kotlet! 😉

Składniki

na 4 kotlety

  • 1 ½ l wywaru warzywnego (im bardziej intensywny wywar, tym lepiej!)
  • 100g kotletów sojowych
  • 200g ugotowanej ciecierzycy (oczywiście może być ze słoika)
  • sól, do smaku (ja dodałam ok. ½ łyżeczki)
  • pieprz ziołowy, do smaku (ja dodałam ok. 1 łyżeczki)
  • czarny pieprz, świeżo mielony, do smaku (ja dodałam dużą szczyptę)
  • suszony majeranek (ja dodałam 1 łyżeczkę)
  • 2-3 łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie, ale warto!)
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (im więcej, tym bardziej zwarte będą kotlety)
  • 2-3 łyżki mąki pszennej (im więcej, tym bardziej zwarte będą kotlety)
  • 2 łyżki oleju

+

  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej + 10 łyżek wody, wymieszane na gładką, jasną zawiesinę
  • ulubiona, chrupiąca panierka (ja użyłam takiej panierki bezglutenowej, ale mogą to być także pokruszone drobniutko płatki kukurydziane lub nawet zwykła bułka tarta zmieszana z płatkami owsianymi/jaglanymi)
  • olej do smażenia (powinno być go tyle, by swobodnie zakrył dno patelni i miał głębokość ok. 3-4mm, jeśli oleju będzie zbyt mało, to kotlety spalą się zbyt szybko z wierzchu)

DO PODANIA:

  • polecam pieczone ziemniaczki i surówkę z kiszonej kapusty, np. TAKĄ
Wegański kotlet w chrupiącej panierce EasyVege

Przygotowanie

  1. Kotlety sojowe wrzucamy do wrzącego wywaru warzywnego. Jeśli wywar jest delikatny, niezbyt wyrazisty, to przed wrzuceniem kotletów poprawcie smak wywaru cukrem, solą i sosem sojowym. Gotujemy kotlety ok. 15 minut, następnie odcedzamy je na sicie, pozwalamy odcieknąć z nadmiaru wody i ostygnąć.
  2. Ostygnięte kotlety sojowe odciskamy jeszcze w dłoniach, by pozbawić je zbędnej wilgoci. Następnie rozdrabniamy kotlety sojowe w blenderze/malakserze. Nie muszą oczywiście stać się jednolitą papką, wystarczy, że będą mocno rozdrobnione.
  3. Ciecierzycę rozdrabniamy w blenderze/malakserze na gładką masę.
  4. Mieszamy ciecierzycę, kotlety sojowe, sól, pieprz ziołowy i pieprz czarny, majeranek, płatki drożdżowe, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz olej. Wyrabiamy masę aż powstanie elastyczna, plastyczna masa o strukturze miękkiej plasteliny.
  5. Z masy formujemy kotlety o wielkości podobnej do niewielkiej dłoni, spłaszczamy by miały ok. 7-10mm grubości.
  6. Każdy wegański kotlet najpierw moczymy/smarujemy z 2 stron w mące wymieszanej z wodą, następnie panierujemy w ulubionej panierce. Ja panierowałam dwukrotnie, by jeszcze wzmocnić chrupkość! 😉
  7. Smażymy kotlety na mocno rozgrzanym oleju (powinien skwierczeć przez cały czas smażenia!), ale na średniej mocy palnika. Chodzi o to, by kotlety smażyły się z każdej strony przez kilka minut i były złote, nie przypalone.
  8. Usmażone kotlety odsączamy z dwóch stron na ręczniku kuchennym i przed podaniem pozwalamy im lekko ostygnąć przez kilka minut – ten czas sprawi, że wnętrze zyska odpowiednią konsystencję.

Wegański kotlet z tego przepisu będzie puszysty i miękki w środku, a z zewnątrz mocno chrupiący!

Wegański kotlet w chrupiącej panierce EasyVege

Obserwuj EasyVege.pl na

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 9

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

2 Comments

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

TOP 10, czyli Wasze ulubione przepisy EasyVege.pl.

Next Story

Wegański tatar.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.