Gdybym miała wytypować TOP 10 śniadaniowych dań pod względem szybkości przygotowania, wartości odżywczej i poziomu pyszności, to ten wegański omlet znalazłby się w ścisłej czołówce!
Moja zasada dotycząca jedzenia jajek jest następująca: jeśli wiem skąd jajka pochodzą, jeśli znam opiekunów kurek i wiem że zwierzęta żyją w dobrych warunkach (np. niemal nabożnie czczone przez mojego dziadka), to takie jajka jem z przyjemnością. Niestety nie zawsze mam do nich dostęp. Wtedy z jajek rezygnuję i potrafię je z powodzeniem zastąpić w większości dań.
Tak też powstał wegański omlet śniadaniowy z czerwonej soczewicy – z braku dobrych jajek i wielkiej lubości wobec pysznie nadzianego omletu na dzień dobry! Niby jest to przepis śniadaniowy, ale u mnie sprawdzał się też wielokrotnie na kolację.
Wypróbujcie ten prosty przepis na sycące śniadanie! – czerwona soczewica to bogactwo witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku, potasu, manganu i miedzi!
SKŁADNIKI:
na 2 omlety
- ½ szklanki czerwonej soczewicy (ok. 100 g)
- ½ szklanki wody
- 2 – 3 łyżki wody gazowanej
- 1 łyżka oliwy + oliwa do wysmarowania patelni
- ½ łyżeczki czarnej soli Kala Namak
+
- wytrawne dodatki, które lubisz, np. świeże warzywa, zielone liście, hummus, pasta warzywna, majonez, sos Sriracha, pestki i nasiona itp.
PRZYGOTOWANIE:
1. Wieczorem soczewicę płuczemy od bieżącą wodą i zalewamy połową szklanki czystej wody. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
2. O poranku blendujemy soczewicę (z wodą, w której się moczyła) bardzo dokładnie. Pod koniec blendowania – gdy masa będzie już gładka, jednolita i puszysta – dodajemy wodę gazowaną, oliwę i czarną sól. Blendujemy jeszcze przez krótką chwilę.
3. Patelnię rozgrzewamy bardzo porządnie na średniej mocy palniku i natłuszczamy oliwą. Wylewamy porcję soczewicowej masy na patelnię, rozprowadzamy łyżką, by masa pokryła dno patelni i podsmażamy przez kilka minut.
4. Następnie przewracamy omleta (zrobicie to bez problemu, będzie zwarty), podsmażamy jeszcze przez 1- 2 minuty i zdejmujemy z patelni.
5. Tak samo postępujemy z resztą masy soczewicowej.
Ten wegański omlet z soczewicy podajemy na wytrawnie - wypełniamy ulubionymi dodatkami i składamy na pół. Ja latem uwielbiam go w wersji z hummusem, majonezem, świeżymi listkami i warzywami, sosem srircha i z czarnuszką.
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
SPRÓBUJ TAKŻE:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 6
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak