Czy zrozumiecie jeśli w najbliższym czasie na EasyVege znajdziecie w większości raczej niezbyt wyszukane, sielskie w swej prostocie, przepisy na letnie wege menu? Cóż... Lato mnie motywuje do korzystania głównie z sezonowych darów ziemi i bardzo prostego, szybkiego ich przygotowywania! Wegańskie galette z sezonowymi owocami jest idealnym przykładem takiej właśnie letniej kuchni!
Właśnie takim daniem jest wegańskie galette! – cudny, prosty, szybki letni deser! Ciasto, które powstaje w mgnieniu oka i jest tak proste w przygotowaniu, że poradzi sobie z tym nawet dziecko! Co więcej, zawsze wychodzi i ma wiele twarzy, bo możecie wykorzystywać do niego takie owoce, na które akurat jest sezon! Ja zwykle piekę pierwsze galette z truskawkami i rabarbarem, następnie z truskawkami i polskimi morelami, później łączę morele z jagodami lub porzeczkami, na przełomie sierpnia i września przygotowuję natomiast moje ulubione jesienne wegańskie galette ze śliwkami i korzennymi przyprawami! 😉 Spróbujcie własnych połączeń smakowych i koniecznie dajcie znak jak wyszło! – zainspiruję się Waszymi pomysłami z przyjemnością!
Wraz z początkiem czerwca, wyruszyliśmy na północ, by spędzić lato tam, gdzie najlepiej czujemy jak mocno tętni w nas życie! Tam, gdzie serca nam się otwierają bez względu na okoliczności… Jako, że od września nie udało nam się zorganizować “honeymoon”, to uznaliśmy, że zorganizujemy “honeysummer” na kochanej Suwalszczyźnie!
Składniki:
na ok. 6 porcji
CIASTO:
200g mąki pszennej
125g dobrego masła wegańskiego
40g cukru pudru lub erytrytolu/ksylitolu w pudrze
2-3 łyżki roślinnej śmietany 18%
szczypta soli
NADZIENIE:
300 – 350g letnich owoców (ja użyłam ponad 200g truskawek i 100g rabarbaru)
1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
cukier/ksylitol/erytrytol do smaku, jeśli potrzebujecie dosłodzić owoce
nieco soku z cytryny
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka cukru trzcinowego
DO WYKOŃCZENIA:
odrobina oleju, do posmarowania ciasta przed pieczeniem
cukier trzcinowy i płatki migdałowe, do posypania ciasta przed pieczeniem
PRZYgotowanie:
Zagniatamy CIASTO: w dużej misce mieszamy mąkę pszenną, cukier puder, sól i zimne masło, podzielone na małe kawałki. Zagniatamy szybko ciasto przez kilka minut. Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy jeszcze przez kilka minut, aż do uzyskania jednolitego, lepkiego ciasta. To ciasto nie odejdzie zupełnie gładko od ręki, ale da się uformować z niego kulę, którą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Przygotowujemy NADZIENIE: myjemy i osuszamy owoce, kroimy je także na mniejsze kawałki. Do owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną i ew. odrobinę soku z cytryny oraz nieco cukru. Mieszamy wszystko delikatnie, by nie rozgnieść owoców.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko – placek powinien mieć kilka milimetrów.
Podczas wałkowania ciasto na wegańskie galette podsypujemy mąką w takiej ilości, która sprawi że ciasto nie będzie lepiło się do wałka.
Rozwałkowany placek posypujemy z jednej strony bułką tartą i cukrem trzcinowym tak, by większość bułki i cukru znalazły się po środku placka.
W centralnej części placka układamy owoce, następnie zawijamy brzegi ciasta do środka, by uzyskać formę taką, jak widoczna na zdjęciach. Ciasto smarujemy olejem, posypujemy cukrem i płatkami migdałów.
Odstawiamy wegańskie galette do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie wkładamy blaszkę z galette do rozgrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok. 35 – 45 minut. Ciasto powinno być rumiane, ale nie przypalone, a nadzienie pełne soku i bulgoczące.
Galette studzimy przed podaniem do temperatury pokojowej, dzięki temu wnętrze nieco stężeje. Podajemy solo lub z gałką ulubionych lodów!
Wegańskie drożdżowe kieszonki z bobem, czosnkiem i cukinią.
Następny przepis
Czarny ryż z sosem waniliowym i owocami, czyli wegańskie śniadanie na powitanie wakacji!
×
NEWSLETTER
Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności