Wegańskie ragout z letnich warzyw i kotletów sojowych.

5
(3)
Wegańskie ragout EasyVege

Takiej obfitości świeżych, pięknych, pachnących warzyw jak teraz nie będzie gdy skończy się lato… Korzystajmy! - Właśnie dziś jest idealny czas na wegańskie ragout.

Mieszkanie w naszym lesie przy małej mazowieckiej wsi ma tak wiele plusów, że brakłoby mi tu miejsca na karteczce, żeby wszystko Wam opisać…😉 Dziś wspomnę tylko tyle, że nasi wspaniali (bliżsi i dalsi) sąsiedzi mają tu swoje ogrody i sady. Chętnie dzielą się z nami wspaniałymi plonami tej ziemi, efektami swojej pracy. W niedzielę dostaliśmy ogromną porcję ogrodowych cukinii – wygrzanych w słońcu, pięknie dojrzałych, wyrośniętych i pachnących! Były więc już cukiniowe kotlety, placuszki, było ciasto z cukinią, teraz czas na wegańskie ragout – wielki garnek pysznego gulaszu, który dziś przygotowany, zwolni nas z gotowania obiadu także jutro! Polecam i Wam, smacznego! 😉

SKŁADNIKI:

na 4 porcje

  • 2 – 3 cukinie (najlepiej w różnych kolorach)
  • 1 duża papryka
  • 1 – 2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
  • 1 duża cebula cukrowa
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek (polecam brązowe)
  • 100 g kotletów sojowych
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 250 – 300 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • ostre chili, do smaku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 300 ml gorącej wody
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

1. Warzywa i grzyby myjemy dokładnie. Cukinie kroimy w duże kostki, paprykę w kawałki które lubimy, pomidory w niewielkie kostki, pieczarki kroimy w ćwiartki lub w drobniejsze kawałki. Cebule kroimy niezbyt drobno, tak jak lubimy, a czosnek na cieniutkie plasterki. Suche kotlety sojowe łamiemy na połówki lub na ćwiartki.

2. W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy przez kilka minut cukinię, mieszając od czasu do czasu.

Być może warto podsmażyć cukinię w dwóch porcjach, tak by kawałki swobodnie przylegały do patelni i ładnie rumieniły się. Nie powinny usmażyć się do miękkości, powinny pozostać al dente, chrupiące i elastyczne!

3. Podsmażone cukinie wrzucamy do dużego garnka. Następnie znów dodajemy do patelni łyżkę oliwy i krótko podsmażamy paprykę, którą też dodajemy do garnka z cukinią.

4. Na patelni znów rozgrzewamy nieco oliwy i podsmażamy cebulę z pieczarkami przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Pieczarki powinny stracić nieco objętości i puścić nieco wody. Wtedy dodajemy do patelni kotlety sojowe, czosnek, sos sojowy, sól, paprykę mieloną, chili i wodę. Mieszamy, przykrywamy patelnię pokrywką i pozwalamy składnikom dusić się wspólnie do momentu aż kotlety zmiękną. Warto przemieszać składniki kilka razy.

5. Do patelni dodajemy pomidory w kostkach, passatę pomidorową oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy całość, przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok. 2 minuty.

6. Do garnka, w którym czekają podsmażone cukinie i papryka, dodajemy zawartość patelni. Mieszamy dokładnie, ustawiamy garnek na średniej wielkości palniku i staramy się szybko doprowadzić danie do wrzenia. Wtedy wyłączamy palnik i wegańskie ragout jest gotowe do podania!

Wegańskie ragout EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WYPRÓBUJ TEŻ INNE LETNIE OBIADY:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Letnia, wegańska zupa kurkowa.

Next Story

Drożdżowe bułeczki z kaszą gryczaną i serem hallumi.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.