Wraz z przyjściem wiosny, nadchodzą długo wyczekiwane zmiany w naszych domowych jadłospisach! – to właśnie w kwietniu rozpoczyna się sezon na utęsknioną już zieleninę, świeże warzywa i lekkie, wiosenne dania. W mojej kuchni kwietniowe menu inauguruje kaszotto jaglane z czosnkiem niedźwiedzim i kozim serem – polecam Wam to pyszne i proste połączenie.
SKŁADNIKI:
na 3 porcje
- 200 g kaszy jaglanej
- 3 duże garści czosnku niedźwiedziego lub szpinaku
- pomidorki koktajlowe, ilość wedle uznania
- 1 duża szalotka
- 2 -3 ząbki czosnku
- 1 – 2 łyżeczki masła klarowanego lub dobre masło wegańskie
- 125 g twarożku koziego (1 typowe opakowanie popularnego produktu z Lidla) lub wegański twarożek WegeSiostry
- sól i pieprz, do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 800 ml gorącego wywaru warzywnego
- szczypiorek do posypania
PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie na sicie pod gorącą wodą, zielone liście myjemy i nieco rozdrabniamy, pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki, szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
3. W głębokiej patelni, na niewielkiej mocy palnika, rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy szalotkę przez kilka minut. Gdy cebulka będzie już zeszklona, dodajemy czosnek wraz z zielonymi liśćmi, podsmażamy mieszając często.
Liście powinny stracić objętość, ale żaden składnik nie powinien się przypalić.
3. Do patelni dodajemy kasze jaglaną, mieszamy i podsmażamy przez 1 – 2 minuty często mieszając.
4. Następnie wlewamy do patelni pierwszą chochelkę gorącego wywaru warzywnego, mieszamy całość i pozwalamy składnikom gotować się do momentu aż kasza wchłonie niemal cały płyn. Wtedy dodajemy kolejną chochelkę, mieszamy, gotujemy i gdy płyn zniknie, to kolejną chochelkę.
5. W międzyczasie doprawiamy kaszotto jaglane solą oraz pieprzem.
6. Kasza powinna być zupełnie miękka wraz z tym momentem gdy skończy nam się wywar warzywny. Dodając ostatnią chochelkę wywaru, dodajemy do patelni jednocześnie serek kozi. Mieszamy wszystko dokładnie.
UWAGA: W tym momencie możecie mieć wrażenie, że kaszotto jaglane będzie zbyt rzadkie. Bez obaw! – zgęstnieje.
7. Po dodaniu serka koziego, gdy kasza będzie już zupełnie miękka, pozwalamy całości dania zagotować się raz jeszcze i gotujemy kaszotto przez 2 – 3 minuty. Następnie wyłączamy palnik, dodajemy do patelni pomidorki koktajlowe, sok z cytryny i ewentualnie szczypiorek. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy pod przykryciem na ok. 5 minut.
8. Po tym czasie kaszotto jaglane będzie idealne! – kremowe, odpowiednio gęste, ale nie suche, rozpływające się w ustach. Podajemy kaszotto na ciepło. Na zdrowie!
WYPRÓBUJ TEŻ:
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
OBSERWUJ EASYVEGE NA:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 4
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak