////

Wegańskie kofty na grilla i sos tzatziki.

5
(8)
Wegańskie kofty EasyVege

Wypróbuj szybki, prosty przepis na pełnowartościowe, pyszne, budzące zazdrość mięsożerców, wegańskie kofty z grilla i koniecznie daj znak jak wrażenia! 😉

Właśnie startuje sezon grillowy 2024, który skończy się dopiero pod koniec lata, a u tych najwytrwalszych fascynatów, potrwa może i do listopada! 😉 Warto więc znać kilka bezbłędnych przepisów, dzięki którym także wegańskie grillowanie będzie wielką przyjemnością.

Z przepisem, który dziś Wam przynoszę jest tak, że jeśli przygotowujecie te wegańskie kofty na grilla, w którym uczestniczyć będą także osoby preferujące dietę niewegańską, to od razu zróbcie dwa/trzy razy więcej koft. Mimo że zwykle są one przeznaczone dla wegan (jako ta „opcja wegańska”), to jednak równie szybko znikają na talerzach wegetarian, a nawet zjadaczy mięsa! No cóż, na zdrowie! 😉

SKŁADNIKI NA WEGAŃSKIE KOFTY:

na ok. 4 – 6 porcji

KOFTY:

  • 250 g ulubionego niemięsa mielonego o dobrym składzie
  • 250 g fasoli pinto z puszki (może to być także inna jasna fasola o łagodnym smaku)
  • 1 duża cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka listków mięty
  • skórka otarta z połowy limonki
  • 1 płaska łyżeczka soli (lub mniej, jeśli wolicie mniej słone kofty)
  • 1 płaska łyżeczka mielonego, kolorowego pieprzu (oczywiście może to być po prostu czarny pieprz i można użyć go nieco mniej)
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • ostre chili, do smaku
  • duża szczypta mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 – 3 łyżki mielonych orzeszków ziemnych lub po porostu mąka z orzechów ziemnych (orzechy możecie rozdrobnić w malakserze)

SOS TZATZIKI:

  • 300 g wegańskiego jogurtu naturalnego
  • 2 – 3 ogórki gruntowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka dobrej oliwy z oliwek
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • nieco świeżego koperku
  • kilka listków mięty
  • kilka kropel soku wyciśniętego z limonki lub z cytryny, do smaku
Wegańskie kofty EasyVege

PRZYGOTOWANIE:

1. KOFTY: Fasolę z puszki płuczemy dokładnie i kilkukrotnie pod bieżącą wodą, następnie rozdrabniamy w dużej misce. Nie chodzi o zblendowanie jej na gładko. Chodzi o rozdrobnienie widelcem lub np. tłuczkiem do ziemniaków na tyle, by nie było wyczuwalnych ziaren, ale by struktura pozostawała niejednolita. Możecie też pomóc sobie dłońmi, rozcierając ziarna fasoli w palcach.

2. Do przygotowanej tak fasoli, dodajemy niemięso mielone i mieszamy wszystko razem. Najłatwiej wyrobić masę na tym etapie dłonią.

3. Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, siekamy drobniutko miętę i natkę, ocieramy skórkę z połowy (wyczyszczonej i sparzonej!) limonki. Wszystko to dorzucamy do masy z niemięsa i fasoli. Mieszamy i znów wyrabiamy, do połączenia się składników.

4. Do masy dodajemy wszystkie przyprawy, sos sojowy oraz oliwę, znów mieszamy. Teraz konsystencja masy prawdopodobnie stanie się zbyt rzadka, by z powodzeniem lepić z niej kofty. To jest moment, w którym dodajemy mielone orzechy/mąkę z orzechów. Dodajemy tyle, ile potrzeba by masa odpowiednio zgęstniała. U mnie były to 3 łyżki.

UWAGA: Oczywiście mielone orzechy nie muszą być aż tak drobne i gładkie jak mąka. Zmielone kawałeczki o różnej wielkości i strukturze absolutnie tu nie przeszkadzają.

5. Ostatecznie wymieszaną i wyrobioną dłonią masę, odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę. Następnie dzielimy masę na mniejsze porcje, które nabijamy na (porządnie zamoczone wcześniej!) patyczki (u mnie przydały się zapasowe patyczki od chińszczyzny, które zalegały w szufladzie), formujemy dłońmi ulubiony kształt koft i smażymy na rozgrzanym grillu przez kilka minut z każdej strony.

6. SOS przygotowujemy błyskawicznie. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sól, pieprz, posiekany koperek i miętę. Ogórki obieramy, przecinamy wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne. Sam miąższ ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy także do jogurtu. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy jeszcze sokiem z limonki lub z cytryny i…gotowe!

Proponuję podać wegańskie kofty w towarzystwie:

- młodych ziemniaczków z koperkiem - ugotowanych al dente, a następnie podpieczonych na grillu i posypanych koperkiem,

- grillowanej papryki - wcześniej marynowanej w ziołach, przyprawach i oleju,

- grillowanej młodej marchewki i delikatnych szparagów także z grilla, ale saute.

Wegańskie kofty EasyVege

WASZE OPINIE:

komentarz ev kofty 12.05
Wegańskie kofty EasyVege tabela odżywcza

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WYPRÓBUJ TAKŻE:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 8

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Wiosenny obiad – młoda kapustka z fasolą.

Następny przepis

Ziemniaki z grilla, czyli młode ziemniaki hasselback z wiosennym gzikiem.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.