Dzisiejszy przepis na tłuczony bób z młodymi ziemniaczkami powstał z inspiracji książką Sielskie smaki, którą uważam za absolutną gratkę dla wszystkich miłośników książek o gotowaniu. Celowo nie używam zwrotu "książka kulinarna", bo Sielskie smaki, to inna kategoria książek...
Autorka – Olia Hercules – to mieszkająca w Londynie ukraińska szefowa kuchni, autorka tekstów kulinarnych i stylistka kulinarna. Napisała i przepięknie wydała książkę, w której odnajdziecie sielskie przepisy budujące jej kulinarną tożsamość w dzieciństwie. Ale to nie wszystko, bo Sielskie smaki pełne są też opowieści o ludziach, o miejscach i o tradycjach narodu ukraińskiego.
Moje pochodzenie sprawia, że odnajduję w tej książce wiele bardzo mi bliskich i znajomych nie tylko smaków, ale i kodów kulturowych. Czy wiecie np. co to letnia kuchenka? – ja wiem!
Bób tłuczony z ziemniakami, to (znów muszę to napisać!) jedno z moich letnich, wakacyjnych wspomnień. Ćwierć wieku temu po bób chodziłam do babcinego ogrodu, nie (jak dziś) na targ. Do koszyka zrywałam dojrzałe strąki z pnącej się wysoko rośliny. Następnie długimi kwadransami łuskałam strączki siedząc na nagrzanym przez słońce, kamiennym ganku wiejskiego domu. Bobu musiało być dużo, bo przecież dziadkowie gościli w wakacje nawet kilkanaścioro wnuków jednocześnie! Ja byłam jednym z nich, być może tym najbardziej zainteresowanym kucharzeniem z babcią. 😉
Przepis, który podaję poniżej, to zweganizowana i nieco zmodyfikowana wersja przepisu, który znajdziecie także w książce. Moja babcia zapewne podałaby do tego dania także zimne, zsiadłe, kwaśne mleko lub solidną łyżkę gęstej śmietany na wierzch. Sami zdecydujcie jak chcecie zjeść ten letni rarytas – bazowy przepis jest prosty, szybki i wegański.
TŁUCZONY BÓB Z MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI - SKŁADNIKI:
na 3 – 4 porcje
- 700 g młodych ziemniaków
- 500 g bobu (świeżego lub mrożonego)
- 1 duża cebula
- pęczek koperku
- opcjonalnie: 2 – 3 ząbki młodego czosnku
- sól – 1 łyżeczka do gotowania bobu + nieco soli do doprawienia ziemniaków
- 1 łyżeczka cukru do gotowania bobu
- pieprz, do smaku
- 4 – 5 łyżek oleju oliwy
- tłusta śmietana roślinna – kilka łyżek, do smaku
- opcjonalnie: mocno przysmażone niemięso roślinne
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki oczyszczamy (mogą zostać w mundurkach), kroimy na połówki lub na ćwiartki, umieszczamy w szczelnie zamkniętym naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200C przez ok. 60 minut. W tym czasie ziemniaki powinny upiec się do zupełnej miękkości.
2. Bób gotujemy do miękkości wrzucając opłukane pod bieżącą woda ziarna do wrzącej wody z cukrem i solą. Do garnka warto dodać także pół pęczka koperku (związanego sznureczkiem), by ugotowany bób był łatwiejszy do strawienia. 😉 Gotowanie potrwa 15 – 20 minut, w zależności od tego jak młody mamy bób. Ugotowany bób odcedzamy i pozostawiamy w garnku, pod przykryciem.
3. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Smażyć należy cebulę długo, ale na niewielkiej mocy palnika. Chcemy by była złoto-brązowa, ale na pewno nie spalona. Warto często mieszać cebulę w patelni, by smażyła się równomiernie.
UWAGA: Jeśli chcecie, by tłuczony bób z młodymi ziemniaczkami miał lekko czosnkowy aromat i smak, to czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do patelni z cebulą na 1 - 2 minuty przed zakończeniem smażenia. Czosnek powinien także się podsmażyć, mieszajcie jednak zawartość patelni bezustannie przez ten czas, by nie spalić czosnku.
4. Do garnka z ugotowanym i odcedzonym bobem dodajemy upieczone ziemniaki, większość usmażonej cebulki (lub cebulki z czosnkiem), garść posiekanego drobno koperku, sól i pieprz do smaku oraz kilka łyżek tłustej śmietany roślinnej. Rozgniatamy wszystko tłuczkiem do ziemniaków tak, by uzyskać ulubioną konsystencję. Przekładamy porcje do miseczek, okraszamy dodatkowo resztką podsmażonej cebulki z patelni oraz koperkiem.
UWAGA: Jeśli chcecie dodać do dania „skwarki” z mocno wysmażonego niemięsa roślinnego, to po prostu posypcie nim porcje, by kawałeczki nie straciły chrupkości pod wpływem wmieszania w danie.
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
SPRÓBUJ TAKŻE:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 7
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak