Ciepłe, letnie wieczory, to są takie momenty, które ładują moje baterie nie tylko łagodnym słońcem, ale i najlepszą energią. Staram się spędzać je tak, by były czasem odpoczynku, ale i bliskości z ludźmi, których miło jest mi witać w moim domu.
W codziennym biegu czasem tak trudno nam się spotkać, zorganizować przyjęcie, zebrać przyjaciół, znaleźć okazję, dograć terminy, zgromadzić wiele lubianych twarzy przy wspólnym stole… Gdy to zauważyliśmy i zrozumieliśmy jak bardzo życie nasze i naszych przyjaciół zmienia się na co dzień i jak bardzo wszyscy jesteśmy ostatnio zapracowani, to postanowiliśmy zmienić nieco nasze oczekiwania. Okazuje się bowiem, że spotkanie w małym, kameralnym gronie nie wymaga wielu przygotowań, umówionych dużo wcześniej terminów i skomplikowanej organizacji. A takich spotkań może być przecież wiele i mogą powtarzać się częściej. Przynajmniej raz w tygodniu wieczór dla przyjaciół, to nasza uwielbiana i celebrowana norma. 😉 Na większe przyjęcia przyjdzie jeszcze czas – jestem pewna!
Co nam się bardzo przydaje i sprawdza podczas takich spotkań w naszym domu?
- Czas przeznaczony tylko dla nas tu i teraz, razem – bez „tylko jeszcze jednego maila wyślę…”, bez włączonego telewizora i bez sprawdzania co tam na FB. 😊
- Coś dobrego do zjedzenia, bo to element świętowania wspólnego czasu. I tak, najczęściej to ja gotuję… Ale bywa i tak, że gotują wszyscy. A nawet i tak bywa, że nie gotuje nikt i postanawiamy wspierać lokalną gastronomię poprzez zamówienie kolacji. 😊
- Kieliszek wina jest miłym urozmaiceniem, natomiast coraz częściej musi ustąpić miejsca drinkom soft, czyli bezalkoholowym.
- Gry planszowe! – Dixit, 5 sekund, Taboo itp. Każdy, kto chociaż raz grał z przyjaciółmi, ten wie jakie to świetne! 😀
Dziś dzielę się z Wami przepisem na tartę, która nie wymaga wiele pracy, jest pyszna i sezonowa, a do tego łączy potrzeby kulinarne wielu – mogą zjeść ją osoby, które unikają glutenu czy laktozy, a także weganie. Jest lekka i bajecznie krucha, ale też sycąca i może stanowić świetną kolację. W towarzystwie sosu jogurtowego lub ulubionej sałaty, będzie naprawdę pysznym poczęstunkiem dla wyczekanych gości. 😉
SKŁADNIKI:
na formę o średnicy 24cm
CIASTO:
- 100g mąki kukurydzianej
- 100g mąki ryżowej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 125g dobrego, zimnego masła roślinnego (pokrojonego w drobne kawałki)
- 1 płaska łyżeczka soli
- duża szczypta gałki muszkatołowej
NADZIENIE:
- 200g kurek
- 350g drobnych ziemniaków
- 180g tofu
- 200ml tłustej śmietanki wegańskiej (ja użyłam kremu ryżowego The Bridge – kupiłam w Rossmanie)
- ½ łyżeczki czarnej soli Kala Namak
- ½ łyżeczki zwykłej soli
- ½ – 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżeczki płatków drożdżowych
- garść koperku
PRZYGOTOWANIE:
- SPÓD wymaga 5 minut pracy. Wszystkie składniki na CIASTO wrzucamy do dużej miski, mieszamy i rozcieramy w palcach tak długo, aż powstanie elastyczna, lepka kruszonka.
- Na spód formy/tortownicy (najlepiej takiej z odpinanymi bokami) wkładamy papier do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Przesypujemy ciasto i wylepiamy nim tortownicę tak, by powstał spód oraz ranty. Mocno dociskamy ciasto palcami, by spód był stabilny i jednolity po upieczeniu. Owiniętą folią spożywczą tortownicę z surowym ciastem, wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Ciasto musi być twarde i bardzo dobrze schłodzone przed upieczeniem.
- Po upływie tego czasu, rozgrzewamy piekarnik (funkcja góra-dół) do 180C i do gorącego piekarnika wstawiamy tortownicę (oczywiście wcześniej zdejmujemy folię😉). Pieczemy ok. 10 – 12minut. Studzimy spód.
- NADZIENIE: Kurki dokładnie czyścimy i kroimy na kawałeczki o podobnej wielkości.
- Ziemniaki obieramy i kroimy na talarki o grubości ok 0,5cm. Tak przygotowane talarki wrzucamy do osolonego wrzątku na 5 minut. Następnie odcedzamy. Ziemniaki powinny jedynie lekko zmięknąć.
- Tofu rozdrabniamy w palcach i wrzucamy do malaksera/blendera, dodajemy śmietankę, sól czarną, sól białą, pieprz, mąkę ziemniaczaną i płatki drożdżowe. Blendujemy wszystkie składniki razem na gładką masę.
- Koperek drobno siekamy, dorzucamy do masy z tofu i mieszamy, ALE już nie blendujemy, bo inaczej tarta będzie szaro-zielona! 😊
- Na ostygniętym spodzie układamy talarki ziemniaków, na ziemniakach kurki i zalewamy całość śmietanową masą z tofu. Rozprowadzamy dokładnie gęstą masę po całej powierzchni tarty.
- Wkładamy tartę znów do piekarnika rozgrzanego na 180C, tym razem na ok. 35minut. Po tym czasie nadzienie powinno być już ścięte, a ranty delikatnie zrumienione.
Warto poczekać, by tarta nieco ostygła, wtedy łatwiej ją będzie pokroić.
Jeśli poszukujecie letnich inspiracji na roślinne, domowe, proste dania idealne na upały, to przypominam Wam o moim ebooku WEGAŃSKIE LATO 2022, który możecie kupić TUTAJ lub za pomocą czerwonej zakładki SKLEP u góry strony.
Oto kilka zdjęć dań z ebooka – pozostawiam je tu dla zaostrzenia Waszego apetytu! 😉
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak