Otulający smak, a w składzie dynia, dużo warzyw i czerwona soczewica. Kto raz ugotuje ten dahl z dynią, będzie go gotował każdej jesieni!
Października sprowokował mnie znów do przeglądu ulubionych, jesiennych przepisów i przypomniał mi o moim wspaniałym, dyniowym przepisie na cudownie kremowy dahl z dynią i mleczkiem kokosowym!
Ten przepis uważam za jedną z moich najlepszych receptur! – to także sprawdzony jesienny hit w moim domu, gdy tylko startuje sezon na dynię! Gotowany bez umiaru dla siebie i dla bliskich, nie nudzi się aż do grudnia! 🙂
Wspaniała kremowość konsystencji + słodko-pikantne nuty zanurzone w tłustym mleczku kokosowym. Absolutnie otulający, kojący, głęboki smak, a w składzie bardzo dużo warzyw i soczewicy. Takie właśnie jest to jesienne, sycące, wegańskie danie, które dziś Wam polecam!
SKŁADNIKI:
na ok. 6 – 7 porcji
- ok. 300g soczewicy czerwonej, dokładnie wypłukanej
- 700g dyni piżmowej lub hokkaido, startej na tarce o grubych oczkach (ta gramatura odpowiada 1 średniej wielkości dyni)
- 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach
- 1 duża cebula, pokrojona drobno
- 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub starte na drobnej tarce
- 3-4cm imbiru, obrane i starte na drobnej tarce
- garść posiekanych liści kolendry,
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 800ml wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka cynamonu (taka z górką 😉)
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 łyżeczka kuminu mielonego
- ½ lub 1 łyżeczka ostrego chili
- 1 łyżeczka ziaren kolendry (rozgniecionych np. w moździerzu)
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1-3 łyżeczki soli (w zależności od Waszych preferencji i od tego czy bardzo słony jest wywar warzywny)
- sok wyciśnięty z 1 limonki lub z 1 cytryny
- 2-3 łyżeczki oleju kokosowego
DO PODANIA:
- odrobina mleczka kokosowego
- świeże liście kolendry
- sezam
- a dla tych bardzo głodnych: ryż lub chlebki pita
PRZYGOTOWANIE:
1. Suchą patelnię rozgrzewamy porządnie. Następnie podprażamy na niej przyprawy ALE UWAGA robimy to partiami! 😊 Tzn. najpierw wsypujemy na gorącą patelnię cynamon, kumin i chili – prażymy przyprawy cały czas mieszając przez ok. 20-40 sekund. To bardzo ważne, by przyprawy zaczęły pachnieć i stały się gorące, ale jednocześnie nie były przypalone. Uprażone przyprawy przesypujemy do miseczki. Na gorąca patelnię wrzucamy gwiazdki anyżu i prażymy aż lekko ściemnieją i zaczną pachnieć przyjemnie, wtedy odkładamy gwiazdki do miseczki z mielonymi przyprawami. Na wciąż gorącą patelnię wrzucamy rozgniecione ziarna kolendry i także podprażamy ok. 1minuty, mieszając często. Kolendrę także odkładamy do pozostałych przypraw.
2. W dużym garnku (najlepiej w takim o grubym dnie) rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy na nim cebulę. Gdy cebula zmięknie i zacznie przyjemnie pachnieć, dodajemy starty czosnek i imbir. Podsmażamy przez ok. 1 minutę, ciągle mieszając. Następnie dodajemy marchewkę oraz uprażone przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie i podsmażamy przez kilka minut.
Moc palnika nie może być ani za duża (spalimy wtedy czosnek oraz imbir), ani za mała (warzywa muszą skwierczeć przez cały czas) – warto kontrolować moc palnika w trakcie i często mieszać.
3. Do podsmażonych warzyw, dodajemy startą dynię. Mieszamy znów całość i znów pozwalamy się warzywom smażyć przez kilka minut, mieszając często.
4. Wlewamy do garnka wywar warzywny, mleczko kokosowe, wrzucamy wypłukaną, surową soczewicę i dodajemy też kurkumę. Mieszamy wszystko, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy do momentu, w którym soczewica, marchewka i dynia będą miękkie. W trakcie gotowania warto przemieszać kilka razy dahl.
5. Gdy uznamy, że składniki są już ugotowane i miękkie, przelewamy 2-3 chochelki dahlu do kielicha blendera (tylko uważajcie, by nie wpadł tam anyż!:)) i blendujemy na gładki krem. Ten krem przelewamy z powrotem do garnka, mieszamy.
6. Doprawiamy dahl solą, sokiem z limonki/cytryny i dodajemy też garść posiekanych listków kolendry. Mieszamy i znów doprowadzamy do wrzenia.
Dahl z dynią gotowy! – rozkoszujemy się nim od razu! Przyznam jednak, że kolejnego dnia będzie jeszcze pyszniejszy! 😉
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
JESIENNE INSPIRACJE:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 4.6 / 5. Liczba głosów: 10
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak