/

Wegańskie ciasteczka bez cukru i bez glutenu, ale z nadzieniem czekoladowym!

5
(2)
Wegańskie ciasteczka z nadzieniem czekoladowym EasyVege.pl

To kolejny przepis, o którym mogę powiedzieć, że przyśnił mi się po prostu pewnej nocy… 😉 Wegańskie ciasteczka z ekspandowanych ziaren i orzechów ziemnych, z nadzieniem czekoladowym, ale bez cukru i bez glutenu. Proste, szybkie i zdrowe słodycze domowej produkcji! 😊

Kolejny słodki przepis dla osób, które starają się ograniczać lub eliminować biały cukier w swojej diecie, ale nie chcą rezygnować z codziennych słodkości. Te wegańskie ciasteczka są prostą, łatwą w przygotowaniu, codzienną, słodką przekąską do kawy. Nie wymagają wiele pracy ani skomplikowanych składników. Raz zrobione, można przechowywać przez kilka dni (w szczelnie zamkniętym pojemniku) i cieszyć się ich zdrową słodyczą do codziennej kawy.

Składniki:

na ok. 12 ciasteczek  

CIASTECZKA

  • 140g ekspandowanych ziaren bezglutenowych LUB okrągłych wafli z ekspandowanych ziaren bez glutenu (ja użyłam ekspandowane jagły + wafle kukurydziane + wafle z quinoa)
  • 70g posiekanych drobno orzeszków ziemnych
  • 60g (4 łyżki) syropu klonowego, daktylowego lub z agawy
  • 60g (2 łyżki) masła orzechowego
  • 60g (2 łyżki kopiaste) oleju kokosowego rafinowanego
  • 150-180ml (10-12 łyżek stołowych) mleka roślinnego
  • duża szczypta soli

NADZIENIE CZEKOLADOWE:

  • kilka suszonych daktyli
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru
  • 1-2 łyżeczki koniaku lub whisky

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok. 1-2 godziny.
  2. W garnuszku umieszczamy masło orzechowe, olej kokosowy, słodzidło, mleko roślinne i sól. Podgrzewamy powoli, często mieszając, by wszystkie składniki roztopiły się i połączyły. Gdy uzyskamy jednolity, ciepły płyn, zdejmujmy garnuszek z palnika.
  3. W dużej misce umieszczamy ekspandowane ziarna, pokruszone drobno wafle i posiekane orzechy. Mieszamy.
  4. Do miski z suchymi składnikami, dodajemy ciepły płyn z garnuszka. Mieszamy zawartość miski dokładnie, by płyn dotarł do każdego suchego ziarenka. Następnie rozcieramy łyżką ziarna tak, jakbyśmy chcieli wetrzeć płynne składniki w suche. Na koniec zagniatamy składniki dłonią przez chwilę. Powstanie lepka masa, którą łatwo będzie formować.
  5. Formujemy wegańskie ciasteczka, starając się sprawić, by na każdym powstało niewielkie zagłębienie. W tym miejscu umieścimy później czekoladowe nadzienie! 😉
  6. Wegańskie ciasteczka pieczemy na papierze do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do 170C (góra-dół) przez ok. 20minut.
  7. 7. TERAZ NAJTRUDNIEJSZE: Po upieczeniu trzeba ciasteczka pozostawić w spokoju aż do momentu, gdy będą jedynie lekko ciepłe 😊 – wtedy stężeją i będzie można łatwo nadziewać je czekoladową lawą.
  8. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, daktyle odsączamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy daktyle do gorącej, płynnej, ciągle podgrzewanej czekolady, mieszamy energicznie. Warto robić to w misce, w której rozpuszczała się czekolada i która to miska ciągle jest podgrzewana nad garnkiem z wrzątkiem. Gdy zyskamy jednolitą masę, dodajemy ewentualnie alkohol, mieszamy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z palnika.
  9. Ciepłą masą czekoladową, nadziewamy ostygnięte ciasteczka.

Jeśli zjecie te wegańskie ciasteczka od razu po ostygnięckiu, to będą one zwarte, ale dość miękkie w środku, a nadzienie pozostanie półpłynne. Jeśli odstawicie je na kilka godzin, to po tym czasie ciasteczka staną się chrupiące, a nadzienie zwarte, ale pozostanie wciąż rozpływające się w ustach!

Wegańskie ciasteczka z nadzieniem czekoladowym EasyVege.pl

WASZE OPINIE

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też inne zdrowe słodycze

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Wegańska szczawiowa z fasolą, na zakwaszonej mące żytniej.

Następny przepis

Wegańskie kartacze po brzegi wypełnione farszem z soczewicy i z warzyw!

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.