Ciasta z sezonowymi owocami, to dla mnie jedna z największych kulinarnych pokus i przyjemności. Właściwie ja się po to nauczyłam gotować, by robić domowe ciasta! 😉 Wakacyjne ciasto idealne jest moim zdaniem proste (by wyszło każdemu!), szybkie w przygotowaniu (by mogło powstawać nawet co drugi dzień!;)) i koniecznie pełne owoców sezonowych. Wszystkie te kryteria spełnia moja letnia tarta jogurtowa – polecam choćby dziś!
SKŁADNIKI:
na ok. 6 porcji
KRUCHY SPÓD…
…taki, jaki lubicie najbardziej.
Ja robiłam z przepisu na GALETTE, ale użyłam mąki orkiszowej jasnej zamiast pszennej.
Możecie oczywiście zrobić także bezglutenowy spód, np. z tego przepisu na MAZUREK.
NADZIENIE
- 250 – 300 g jogurtu naturalnego
- 200 g serka wiejskiego
- 2 jajka
- 1 – 2 łyżki ksylitolu/erytrytol/cukru
- 1 czubata łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
OWOCE:
- kilka morelek, borówki, maliny, wiśnie i wszelkie inne letnie owoce + MOJA PORADA: dodajcie tyle owoców, ile się zmieści zanim płynne nadzienie nie zacznie wypływać poza ranty ciasta! 😉
- 1 – 2 łyżeczki mąki/skrobi ziemniaczanej
- sok z cytryny
- ksylitol/erytrytol/cukier w pudrze
PRZYGOTOWANIE:
1. Zagniatamy kruche ciasto według przepisu i wylepiamy nim formę, w której będziemy piec tartę tak, by powstały ok. 2 – 3 cm ranty. Nakłuwamy spód w kilkunastu miejscach widelcem. Wstawiamy formę z ciastem do schłodzenia w lodówce na minimum 1 godzinę (lub na 30 minut w zamrażalniku).
2. Piekarnik rozgrzewamy do 190C w funkcji termoobieg. Do gorącego piekarnika wstawiamy zimną formę z ciastem i zapiekamy przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180C i już w funkcji grzania góra-dół (bez termoobiegu) zapiekamy jeszcze przez ok. 10 minut. Spód powinien być delikatnie rumianu. Wyjmujemy formę z piekarnika i studzimy.
3. Owoce oczyszczamy, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałeczki, mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz z odrobiną soku cytrynowego. Jeśli owoce są kwaśne i chcielibyśmy je nieco dosłodzić, to teraz dodajemy do nich także słodzidło.
4. Wszystkie składniki na nadzienie umieszczamy w malakserze (lub w kielichu blendera) i blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
5. Wylewamy płynną masę na ostygnięty spód, szybko dodajemy owoce i wkładamy tartę do piekarnika rozgrzanego na 180 – 190C (góra-dół). Wypiekamy przez ok. 35 minut – nadzienie powinno być w całości ścięte i nieco urosnąć.
6. Letnia tarta jogurtowa powinna trochę ostygnąć przed pokrojeniem, by nadzienie stężało. Moim zdaniem idealnie smakuje po schłodzeniu w lodówce…ale… Nie zawsze udaje jej się tego doczekać! 😉
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
SPRÓBUJ TAKŻE:
OBSERWUJ EASYVEGE NA:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak