Jesienny sernik skyrnik z korzennymi śliwkami.

5
(3)
Jesienny sernik skyrnik EasyVegre

Każda pora roku ma swoje smaki – to jasne! Ja dziś stawiam na klasykę i przekazuję Wam przepis na kremowy, jesienny sernik skyrnik na migdałowym spodzie, wykończony śliwkowym topem z korzennymi nutami. Taki deser o smaku jesieni! 😉

SKŁADNIKI:

na ok. 10 – 12 porcji

SPÓD:

  • 120 g mąki migdałowej
  • 60 g masła/masła klarowanego
  • 50 g cukru/erytrytol/ksylitolu
  • po dużej szczypcie: imbiru, cynamonu i anyżu (chodzi o mielone przyprawy w proszku)

MASA SEROWA:

  • 400 g skyru naturalnego
  • 500 g mascarpone
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki ksylitolu lub erytrytol
  • 1 budyń waniliowy
  • szczypta soli

ŚLIWKOWY TOP:

  • 300 g śliwek
  • 1 – 2 łyżeczki agaru (w zależności od tego co o sposobie użycia napisał producent na opakowaniu)
  • 250 ml wody
  • przyprawy: łyżeczka mielonego cynamonu + po pół łyżeczki mielonego kardamonu i mielonych goździków
  • opcjonalnie: cukier kokosowy (lub inne słodzidło) i sok z cytryny, do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1. Najpierw SPÓD: Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki na spód łączymy w dużej misce, rozcieramy w palcach tak, by powstała lepka kruszonka. Dno tortownicy z odpinanymi rantami (o średnicy ok. 23 cm) wykładamy  papierem do pieczenia i wylepiamy zagniecioną kruszonką. Dociskamy ją mocno, wyrównujemy by powstał zwarty spód. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 12 minut. Następnie studzimy.

2. MASA SEROWA: Skyr i mascarpone blendujemy razem na zupełnie gładką masę.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Do dwóch dużych misek wybijamy jajka oddzielając żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy cukier, do miski z białkami wsypujemy erytrytol/ksylitol i sól.

4. Ubijamy mikserem żółtka z cukrem na puszystą, jasną pianę. Następnie systematycznie, niewielkimi porcjami, miksując ciągle na średnich lub małych obrotach, dodajemy do żółtek zblendowaną masę serową i budyń.

5. Gdy nabiał połączy się już z żółtkami, myjemy i osuszamy końcówki miksera, a następnie ubijamy białka ze słodzidłem i solą na sztywną pianę.

6. Za pomocą dużej płaskiej łyżki lub łopatki kuchennej, delikatnie staramy się wmieszać pianę z białek do masy z sera i żółtek. Cała sztuka polega na tym, by piana z białek nie opadła zbyt mocno podczas mieszania!

7. Wylewamy masę serową na migdałowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy sernik przez  ok. 45 – 50 minut, następnie wyłączamy piekarnik, ale NIE OTWIERAMY AŻ DO OSTYGNIĘCIA! Potrwa to zapewne 2 – 3 godziny, dzięki temu jesienny sernik skyrnik ma szansę nie opaść zbyt mocno.

8. ŚLIWKOWY TOP: Śliwki myjemy, drylujemy, kroimy na połówki lub na mniejsze kawałeczki i wrzucamy do niewielkiego garnuszka. Dolewamy 2 – 3 łyżki wody i dusimy śliwki pod przykryciem na małej mocy palnika, do momentu aż puszczą sok. Wtedy doprawiamy owoce przyprawami. Gotujemy owoce przez kilka minut często mieszając.

9. Agar mieszamy z wodą do momentu aż proszek dokładnie się rozpuści. Wlewamy wodę z agarem do gotujących się śliwek, pozwalamy całości zawrzeć i gotujemy wszystko razem przez ok. 2 – 3 minuty. Następnie zawartość garnuszka lekko studzimy (uwaga, by nie zaczęło tężeć!) i wylewamy na ostudzony, jesienny sernik skyrnik. Rozprowadzamy owocową masę równomiernie i odstawiamy całość do ostatecznego ostygnięcia w lodówce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Serwujemy sernik schłodzony, wtedy z łatwością pokroimy deser na ładne, równe porcje.

Jesienny sernik skyrnik EasyVege tabela

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

INNE SERNIKI:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wege grill – grzanki z halloumi, brzoskwiniami BBQ, pomidorami i miętą.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.