//

Wege pasztet świąteczny, który smakuje nie tylko w Święta!

5
(5)
6
Drewniana patera a na niej pokrojony w hojne plastry pasztet.

Oto świąteczny wege pasztet, który (założę się!) przygotujecie bez wychodzenia po zakupy! 🙂

Do Świąt Bożego Narodzenia pozostało już tylko 10 dni! – znów mamy przed sobą ten uroczy okres w roku kalendarzowym, gdy łatwiej nam znosić chłodne poranki, ciemne popołudnia, ubłocone buty i brak słonecznego światła. Otuchy skutecznie dodają otulające aromaty, blask lampek, ciepłe czapki, szale i grube skarpetki… Z kufrów już dawno wyskoczyły świąteczne skrzaty, a z przepiśników najlepsze adwentowe i świąteczne inspiracje kulinarne, którymi dzielimy się teraz na niespotykaną nigdy wcześniej skalę! Internet tonie w świątecznych przepisach, w apetycznych zdjęciach i filmach! 🙂

Dziękuję Wam, bo ja też czuję się zainspirowana! Dzięki Wam mam np. ogromną ochotę spróbować w tym roku przyrządzić śląskie makówki, których nigdy nie jadłam!

Póki co jednak, pozostawiam Wam tu przepis na pasztet, który właściwie mogłabym już robić z zamkniętymi oczami, ponieważ gości w naszym domu nie tylko od święta. To dobry, prosty przepis z łatwo dostępnych składników. Po upieczeniu będzie delikatny, kremowy i aromatyczny. Jeśli więc wciąż szukacie pomysłu na świąteczny wege pasztet, korzystajcie śmiało!

SKŁADNIKI NA DUŻY WEGE PASZTET::

  • 200g brązowej lub zielonej soczewicy (ok. 1 szklanki)
  • 200g kaszy jaglanej (ok. 1 szklanki)
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kilkucentymetrowy kawałek selera
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 5-10 pieczarek (opcjonalnie: także suszone, namoczone wcześniej grzyby – dodają wspaniałego aromatu!)
  • 2 listki laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego do ugotowania kaszy i soczewicy
  • sól i pieprz – do smaku, ale wszelkich przypraw używajmy w tym przepisie raczej więcej niż mniej, nie szczędźmy więc soli i pieprzu!
  • 1 łyżeczka ostrego chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1-2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ew. 2-3 łyżki oleju, by pasztet nie był zbyt suchy
  • olej rzepakowy do podsmażenia warzyw
Wege pasztet świąteczny EasyVege.pl

PRZYGOTOWANIE:

1.Soczewicę płuczemy dokładnie, następnie moczymy w ciepłej wodzie przez ok. 1 godzinę, w tym czasie kilka razy zmieniamy wodę. Wodę z moczenia soczewicy wylewamy i gotujemy soczewicę do miękkości w świeżej wodzie z dodatkiem 1 liścia laurowego i 1 ziarna ziela angielskiego. Po ugotowaniu, odcedzamy. Gdy soczewica ostygnie, usuwamy liść laurowy oraz ziele angielskie.

2. Kaszę płuczemy dokładnie na sicie i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (ok. 500ml) z dodatkiem 1 liścia laurowego i 1 ziarna ziela angielskiego. Gdy kasza ostygnie, usuwamy liść laurowy oraz ziele angielskie.

3. Na patelni (najlepiej takiej o grubym dnie, która nie przypala) podsmażamy na oleju posiekaną drobno cebulę. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w drobną kostkę grzyby, mieszamy i smażymy kilka minut. Następnie do patelni dodajemy starte na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera, smażymy wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Następnie dodajemy, posiekaną natkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, znów smażymy przez krótką chwilę. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, cukrem oraz pozostałymi przyprawami. Często i intensywnie mieszamy jeszcze przez chwilę.

4. Do patelni wlewamy ok. 1/3 – 1/2 szklanki wody, przykrywamy patelnię pokrywką i pozwalamy się dusić warzywom na małym ogniu, do momentu aż marchewka będzie miękka, a większość wody odparuje. Gotowe warzywa zostawiamy do ostygnięcia.

5. Chłodną kaszę mieszamy z soczewicą i łączymy z ¾ zawartości patelni. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, ewentualnie też chlust oleju, by wege pasztet był bardziej kremowy. Następnie blendujemy wszystko razem na gładką masę i mieszamy do uzyskania jak najbardziej jednolitej, lekko puszystej konsystencji.

6. Przekładamy pasztet do foremek, w których będzie pieczony.

UWAGA: Masę przekładamy do 1 dużej lub do 2 małych foremek na pasztet. Wcześniej oczywiście wykładamy formy papierem do pieczenia. Zamiast tego można też wysmarować formy tłuszczem i obsypać bułką tartą lub po prostu użyć jednorazowych.

7. Wygładzamy wierzch pasztetu, wyrównujemy. Dobrze jest uderzyć kilkukrotnie dnem napełnionej foremki o blat kuchenny, by pasztet odpowiednio osiadł i by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Na wierzchu układamy pozostałą ¼ warzyw z patelni. Ja posypuję jeszcze wierzch pikantnymi przyprawami, gdy chcę by pasztet miał pikantną skórkę.

8. Pieczemy wege pasztet w piekarniku nagrzanym do 180 – 200C (to zależy od mocy piekarnika) przez ok. 65 – 75 minut. W tym czasie podglądamy pasztet i gdy uznamy, że jest już dostatecznie podpieczony z góry, to okrywamy foremkę folią aluminiową, by nie przypalał się dalej. Folię tę zdejmujemy na 5-7 minut przed końcem pieczenia, by góra pasztetu wyschła i by skórka była chrupiąca.

9. Po upieczeniu studzimy pasztet przez chwilę w wyłączonym piekarniku, a następnie już na blacie. Gdy pasztet będzie już zimny i ostatecznie stężeje, wyjmujemy go z formy oraz zdejmujemy z niego wilgotny papier do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 110C – 130C, układamy pasztet na świeżym kawałku papieru do pieczenia i „podsuszamy” go jeszcze przez kilka/kilkanaście minut w funkcji termoobieg. Wilgotne dotychczas boczki staną się osuszone i bardziej apetyczne. Czasem przewracam też pasztet tak, by osuszyć także spód. W takiej formie zdecydowanie bardziej apetycznie prezentuje się na stole.

10. Gościom podaję ten pasztet ze świeżym pieczywem i z dżemem żurawinowym lub borówkowym. Doskonale komponuje się także z musztardą lub z chrzanem.

Muszę przyznać, że ja sama bardzo lubię wyjadać go po Świętach w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty.

Wege pasztet świąteczny EasyVege.pl

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WYPRÓBUJ TEŻ INNE ŚWIĄTECZNE PRZEPISY

Obserwuj EasyVego na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 5

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

6 Comments

  1. Przepis wygląda wspaniale (podobnie jak gołąbki z kaszy gryczanej, które na 100% zrobię w tym roku), ale poproszę o podpowiedź w jednej sprawie: nie lubię kaszy jaglanej (tak, wiem, powinnam lubić, ale nic nie poradzę, nie lubię i już). Czym mogłabym ją zastąpić w tym przepisie?

    • Bardzo się cieszę, że gołąbki zagoszczą u Pani w tym roku! 🙂 Będę trzymała kciuki za ich debiut i oczywiście będę też wdzięczna jeśli zechce Pani zrecenzować jak smakowały. 😉
      W tym przepisie może Pani wymienić kaszę jaglaną kaszą gryczaną niepaloną lub paloną.

    • Dzień dobry 😉 – nigdy nie użyłam w tym przepisie czerwonej, ponieważ wydaje mi się ona zdecydowanie zbyt miękka i “wodnista” po ugotowaniu. Może być problem z konsystencją po upieczeniu.

        • Nie ma za co, powodzenia! PS. Jeśli będzie miała Pani wybór, to proszę wybrać soczewicę brązową… Jestem jej fanką w tym przepisie! 😉

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Mocno migdałowe, kruche, wegańskie, bezglutenowe ciasteczka świąteczne bez cukru.

Next Story

Wykwintne wegańskie pralinki – bez cukru, bez glutenu i pyszne!

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.