//

Grzanki z kurkami i wędzonym twarogiem.

5
(4)
Grzanki z kurkami i wędzonym twarogiem EasyVege

Mój Mąż często twierdzi, że nie doceniam potencjału dobrych kanapeczek, które bywają przecież spektakularnie pysznym daniem! Gdy jednak ta tutaj kanapeczka wywołała wielokrotny zachwyt także mojej drogiej przyjaciółki, która jest prawdziwą smakoszką dobrego jedzenia, to uznałam, że nie ma na co czekać! Trzeba pokazać Wam te spektakularne grzanki z kurkami i wędzonym twarogiem!

Grzanki z kurkami - Składniki:

na 3 duże grzanki

  • 3 duże kromki dobrego, tradycyjnego chleba na zakwasie
  • 3 garści świeżych kurek
  • wędzony twaróg LUB wędzone, lekko osolone tofu rozdrobnione widelcem
  • 1 cebulka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • duża garść szpinaku
  • 1-2 łyżeczki masła klarowanego lub 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz, do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kurki oczyszczamy, kroimy drobniej te większe, a te mniejsze pozostawiamy w całości. Cebulkę i czosnek siekamy drobno.
  2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy kurki z cebulką i czosnkiem. Mieszamy często, smażymy kilka/kilkanaście minut, do momentu aż kurki osiągną nasz ulubiony poziom wysmażenia.
  3. Pod koniec smażenia kurek, dodajemy do patelni sól, pieprz i szpinak, mieszamy, pozwalamy by liście podsmażyły się lekko i straciły objętość. Wyłączamy palnik pod patelnią.
  4. Kromki chleba na grzanki z kurkami podgrzewamy w piekarniku, w tosterze lub na suchej patelni, by stały się lekko chrupiące z dwóch stron.
  5. Na ciepłych grzankach układamy twaróg (LUB rozdrobnione widelcem tofu), a na twarogu ciepłe kurki z cebulą, czosnkiem i szpinakiem.

Podajemy grzanki z kurkami i wędzonym twarogiem gdy są wciąż ciepłe! 😉

Grzanki z kurkami EasyVege tabela odżywcza
Grzanki z kurkami i wędzonym twarogiem EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

smaki jesieni:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 4

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną i z warzywami.

Next Story

Przepis vintage – jesienna zupa krem z dyni na mleczku kokosowym i curry.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.