Wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną i z warzywami.

5
(6)
Wegańskie gołąbki z kaszą EasyVege

Jak z najprostszych, najbardziej dostępnych (zwłaszcza jesienią!), super zdrowych składników wyczarować rozgrzewający brzuch i serduszko, domowy obiad z cyklu „jak u babci”? – prosta sprawa! Zrób wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami! Podaj je z tłoczonym na zimno olejem i rozpływaj się w zachwycie! 😉

Składniki:

na ok. 12-14 gołąbków

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • sól
  • 2-3 łyżki octu spirytusowego

FARSZ:

  • 150g suchej kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • ¼ małego selera
  • ½ pora (ta jasna część)
  • 1 duża cebula czerwona
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • kilka suszonych pomidorów (np. 5 połówek)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 100ml wody

DODATKOWO:

  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • ulubione przyprawy do posypania
  • ulubiony surowy olej do podania

Wegańskie gołąbki z kaszą - PRZYGOTOWANIE:

1. Z główki kapusty odcinamy kaczana i ostrożnie oddzielamy kolejne liście. Za pomocą małego nożyka, odcinamy z każdego liścia zgrubienia i zwłóknienia, ale ostrożnie, by nie przedziurawić liścia. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z octem. Do wrzątku wrzucamy po kilka liści i parzymy je pod przykryciem przez ok. 2-3 minuty.

Gdy wszystkie liście będą już sparzone i ostudzone, wybieramy ok. 12 średniej wielkości liści – to z nich powstaną gołąbki. Największe i najmniejsze liście zachowujemy natomiast do wyłożenia brytfanki i przykrycia gołąbków.

2. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko i studzimy.

3. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy drobno. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek siekamy drobno. Pomidory suszone kroimy w cienkie paseczki. 

4. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę aż będzie zeszklona. Dodajemy starte na tarce warzywa, mieszamy i podsmażamy przez kilka minut z cebulą. Dodajemy do patelni pora, znów mieszamy i smażymy kilka minut. Następnie wlewamy do patelni 100ml wody, zmniejszamy moc palnika, przykrywamy patelnię pokrywką i pozwalamy się warzywom dusić do miękkości. W międzyczasie dodajemy do patelni czosnek, koperek, pomidory i przyprawy. 

5. Gdy warzywa z patelni będą już miękkie, ale wciąż elastyczne (nie powinny się rozpadać), mieszamy je z ostudzoną kaszą gryczaną. Dokładnie mieszamy farsz, ewentualnie doprawiamy. Pozostawiamy farsz do ostygnięcia.

6. Formę/naczynie do zapiekania/brytfankę wykładamy liśćmi kapusty – tymi, które odłożyliśmy podczas selekcji. 

7. Zawijamy farsz w liście, które wybraliśmy wcześniej, formując wegańskie gołąbki z kaszą i warzywami.

Najłatwiej będzie ułożyć liść na otwartej dłoni, porcję farszu umieścić za pomocą łyżki na liściu kapusty, w miejscu gdzie dłoń ma zagłębienie i owinąć farsz brzegami liście. Wystające boczki liścia ja wciskam delikatnie do środka gołąbka z dwóch stron, a jeśli są zbyt długie, to nieco je przycinam.

8. Układamy gołąbki w naczyniu wyścielonym liśćmi kapusty. Gdy wszystkie będą już gotowe, posypujemy wierzch gołąbków ulubionymi przyprawami (ja wybrałam sól, pieprz ziołowy i chili). W szczeliny między gołąbkami wlewamy wodę wymieszaną z oliwą. Przykrywamy wszystko warstwą pozostałych liści kapusty.

Jeśli mamy naczynie z pokrywką, to teraz nakładamy pokrywkę. Jeśli nie mamy takiej możliwości, owijamy szczelnie naczynie do zapiekania folią aluminiową – warto owinąć 2-3 warstwy folii.

9. Gołąbki wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180C (funkcja góra-dół) i pieczemy przez 90 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę/rozcinamy folię (uwaga na buchającą, gorącą parę!), zdejmujemy warstwę liści z gołąbków i naczynie znów wstawiamy do piekarnika, tym razem na 30 minut. Zbędna woda odparuje z gołąbków, a przypieczona kapusta będzie pysznie smakowała.

10. Podajemy wegańskie gołąbki z kaszą i warzywami polane zimnotłoczonym olejem rzepakowym, lnianym, konopnym lub olejem z ostropestu.

Wegańskie gołąbki z kaszą i warzywami EasyVege tabela odżywcza
Wegańskie gołąbki z kaszą EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Spróbuj też:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 6

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Jesienne bułeczki drożdżowe z oscypkiem i grzybami leśnymi.

Next Story

Grzanki z kurkami i wędzonym twarogiem.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.