Indyjskie chlebki Aloo Parantha.

5
(2)
Indyjskie chlebki EasyVege

Oto wypełnione nadzieniem z ziemniaków, cebuli, mięty, chili i przypraw, pełnoziarniste indyjskie pyszne chlebki pieczone na patelni. Przepis, który Wam dziś polecam pochodzi z książki Kuchnia Indyjska WEGE.

Autorem tej niezwykle ciekawej książki kulinarnej jest Tapinder Sharma – Hindus z pochodzenia, Polak z wyboru. W kuchni pozostaje on wierny swej hinduskiej i wegetariańskiej naturze, ale umiejętnie łączy ją z polskimi smakami i upodobaniami. Wypróbujcie indyjskie przepisy w swoim domu, ta książka bardzo Wam to ułatwi.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka kminku koptyjskiego
  • 1 łyżka roztopionego masła klarowanego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • mąka do podsypania

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 2 duże ziemniaki
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 duża, świeża, zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu indyjskiego
  • ½ łyżeczki czerwonej, mielonej papryczki chili
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki garam masali
  • sól
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej kolendry
  • masło klarowane

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

1. W misce mieszamy ze sobą suche produkty, dodajemy tłuszcz i znów mieszamy.

2. Dolewamy powoli wodę i sukcesywnie zagniatamy ciasto, aż będzie błyszczące i sprężyste.

3. Odstawiamy na około 20 minut.

PRZYGOTOWANIE FARSZU:

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy i rozgniatamy palcami. Cebulę bardzo drobno kroimy. Świeżą papryczkę chili, miętę i kolendrę szatkujemy.

2. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i mieszamy dokładnie.

PRZYGOTOWANIE ALOO PARANTHA:

1. Odrywamy kawałek ciasta i toczymy z niego kulkę wielkości sporej mandarynki.

2. Delikatnie rozpłaszczamy kulkę. Na obsypanym mąką blacie wałkujemy rozpłaszczony placuszek na grubość około 1mm. Układamy placek na dłoni i na środku kładziemy łyżkę farszu. Zlepiamy brzegi formując sakiewkę. Ponownie posypujemy blat mąką i ostrożnie, zaczynając od brzegów, rozwałkowujemy ciasto (staramy się, by nie pękło).

3. Na średnim ogniu rozgrzewamy suchą patelnię. Układamy placek i czekamy aż się lekko zrumieni. Przerzucamy go na drugą stronę, a tą którą przed chwilą prażyliśmy, smarujemy tłuszczem. Następnie placek ponownie przerzucamy. Suchą stronę także smarujemy tłuszczem. Kiedy smażona strona mocno się przyrumieni, ponownie przerzucamy placek i chwilę czekamy. Po zrumienieniu odkładamy na talerz.

Moja porada: jeśli uznacie, że ciasto sporządzone według przepisu jest dla Was zbyt rzadkie, to bez obaw dodajcie więcej mąki aż do momentu, gdy konsystencja będzie dla Was odpowiednia. Ja tak zrobiłam.

Indyjskie chlebki EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

SPRÓBUJ TAKŻE:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegański omlet śniadaniowy.

Next Story

Spektakularnie pyszny zielony chłodnik.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.