Oto moja najlepsza kremowa zupa tej zimy! – aromatyczna, „komfortowa”, ale też pełna roślinnego białka i żelaza, sycąca i rozgrzewająca.
Bądźmy szczerzy: kto z nas wyobraża sobie jesienne i zimowe domowe obiady bez zup? Mi się to po prostu w głowie nie mieści! 😊
I oczywiście, każdy z nas ma swoje sprawdzone szlagiery. Jedni uwielbiają ogórkową, inni pomidorową, jeszcze inni krupnik lub miso… Ja uwielbiam niemal wszystkie domowe zupy! Gotując zdarza mi się więc eksperymentować i czasem na drodze tych eksperymentów powstaje coś tak doskonałego jak ta kremowa zupa ziemniaczana z pieczonym czosnkiem i hojną porcją soczewicy prażonej z pestkami dyni.
Moje odkrycie tej zimy! – wielbiciele zup, spróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI:
na ok. 5 porcji
- ok. 1 l wywaru warzywnego
- 800 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w talarki
- 2 małe cebule, pokrojone drobniej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- ½ – 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
- ½ – 1 łyżeczka kuminu mielonego
- 1 główka czosnku
- śmietana, do zabielenia
+
- 150 g soczewicy zielonej lub brązowej
- 70 g pestek dyni
- 1 łyżka ulubionego tłuszczu do smażenia
- sól, kumin w ziarnach i pieprz, do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Soczewicę dokładnie płuczemy wielokrotnie pod bieżącą, ciepłą i zimną wodą. Następnie zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok. 30 minut, do namoczenia. Warto w tym czasie przynajmniej raz wymienić wodę, w której moczy się soczewica.
2. Ząbki czosnku obieramy i pieczemy (180C), z dodatkiem odrobiny oliwy, w zamkniętym naczynku (np. w kokilce), by nie wysychały. Gdy będą gotowe, staną się miękkie i pachnące. Wtedy wyjmujemy je z pieca.
3. Do dużego garnka wrzucamy ziemniaki, marchewkę, cebulę, sól, pieprz i kumin mielony, wlewamy też wywar i 2 łyżki oliwy. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
4. W tym czasie odlewamy wodę z soczewicy, płuczemy ziarna raz jeszcze, wrzucamy do niewielkiego garnuszka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy na sicie.
5. Gdy wszystkie gotujące się w garnku warzywa będą już miękkie, to dodajemy do nich upieczony wcześniej czosnek i blendujemy całość na gładki krem. Zabielamy zupę śmietaną wedle uznania i jeszcze raz zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu, by skrobia ziemniaków nie przywarła do dna garnka. Gdy kremowa zupa zawrze, wyłączamy palnik.
6. W patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, a gdy będzie gorący, to wrzucamy ziarna kuminu i prażymy przez 1 – 2 minuty. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę oraz pestki dyni (rozdrobnione nieco nożem lub malakserem). Mieszamy, podsmażamy przez kilka minut, a w międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy gorącą zupę z hojną porcją prażonej soczewicy i cieszymy się tym jak ta cudownie kremowa zupa jest też „komfortowa” i sycąca! Będziecie to powtarzać – obiecuję! 😉
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
WYPRÓBUJ TEŻ INNE ZUPY:
OBSERWUJ EASYVEGE NA:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak