Kremowa zupa ziemniaczana z pieczonym czosnkiem i prażoną soczewicą.

5
(2)
Kremowa zupa ziemniaczana EasyVege

Oto moja najlepsza kremowa zupa tej zimy! – aromatyczna, „komfortowa”, ale też pełna roślinnego białka i żelaza, sycąca i rozgrzewająca.

Bądźmy szczerzy: kto z nas wyobraża sobie jesienne i zimowe domowe obiady bez zup? Mi się to po prostu w głowie nie mieści! 😊

I oczywiście, każdy z nas ma swoje sprawdzone szlagiery. Jedni uwielbiają ogórkową, inni pomidorową, jeszcze inni krupnik lub miso… Ja uwielbiam niemal wszystkie domowe zupy! Gotując zdarza mi się więc eksperymentować i czasem na drodze tych eksperymentów powstaje coś tak doskonałego jak ta kremowa zupa ziemniaczana z pieczonym czosnkiem i hojną porcją soczewicy prażonej z pestkami dyni.

Moje odkrycie tej zimy! – wielbiciele zup, spróbujcie koniecznie!

SKŁADNIKI:

na ok. 5 porcji

  • ok. 1 l wywaru warzywnego
  • 800 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w talarki
  • 2 małe cebule, pokrojone drobniej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ – 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
  • ½ – 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 1 główka czosnku
  • śmietana, do zabielenia

+

  • 150 g soczewicy zielonej lub brązowej
  • 70 g pestek dyni
  • 1 łyżka ulubionego tłuszczu do smażenia
  • sól, kumin w ziarnach i pieprz, do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1. Soczewicę dokładnie płuczemy wielokrotnie pod bieżącą, ciepłą i zimną wodą. Następnie zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok. 30 minut, do namoczenia. Warto w tym czasie przynajmniej raz wymienić wodę, w której moczy się soczewica.

2. Ząbki czosnku obieramy i pieczemy (180C), z dodatkiem odrobiny oliwy, w zamkniętym naczynku (np. w kokilce), by nie wysychały. Gdy będą gotowe, staną się miękkie i pachnące. Wtedy wyjmujemy je z pieca.

3. Do dużego garnka wrzucamy ziemniaki, marchewkę, cebulę, sól, pieprz i kumin mielony, wlewamy też wywar i 2 łyżki oliwy. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.

4. W tym czasie odlewamy wodę z soczewicy, płuczemy ziarna raz jeszcze, wrzucamy do niewielkiego garnuszka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy na sicie.

5. Gdy wszystkie gotujące się w garnku warzywa będą już miękkie, to dodajemy do nich upieczony wcześniej czosnek i blendujemy całość na gładki krem. Zabielamy zupę śmietaną wedle uznania i jeszcze raz zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu, by skrobia ziemniaków nie przywarła do dna garnka. Gdy kremowa zupa zawrze, wyłączamy palnik.

6. W patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, a gdy będzie gorący, to wrzucamy ziarna kuminu i prażymy przez 1 – 2 minuty. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę oraz pestki dyni (rozdrobnione nieco nożem lub malakserem). Mieszamy, podsmażamy przez kilka minut, a w międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy gorącą zupę z hojną porcją prażonej soczewicy i cieszymy się tym jak ta cudownie kremowa zupa jest też „komfortowa” i sycąca! Będziecie to powtarzać – obiecuję! 😉

Kremowa zupa ziemniaczana EasyVege tabela
Kremowa zupa ziemniaczana EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WYPRÓBUJ TEŻ INNE ZUPY:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Łatwy i szybki wegański pasztet zero waste.

Następny przepis

Shepherd’s Pie, czyli wege zapiekanka pasterska.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.