Sezon truskawkowy w pełni i wszyscy jedliśmy już chyba te nasze typowo letnie owoce na dziesiątki sposobów. Dziś chcę Wam zaproponować jeszcze jedną odsłonę truskawkowej przyjemności – zanotujcie więc przepis na pudding truskawkowy, czyli prosty i błogi letni deser z truskawek.
PUDDING TRUSKAWKOWY - SKŁADNIKI:
na ok. 5 porcji
1 budyń waniliowy bez cukru
500 ml tłustego mleka kokosowego
400 g truskawek
2 łyżki cukru kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
+
pokruszone herbatniki lub bezy, świeże owoce, listki mięty
PRZYGOTOWANIE:
1. Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie pozostawiamy pod przykryciem, by nie ostygł za bardzo.
2. Truskawki oczyszczamy, usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy na suchą patelnię. Podgrzewamy owoce, dodając w międzyczasie cukier kokosowy. Mieszamy i podsmażamy na niewielkiej mocy palnika do momentu aż truskawki zmiękną, a sok nieco zgęstnieje.
3. Budyń i truskawki przekładamy do blendera (lub malaksera) i blendujemy do momentu aż uzyskamy gładki, puszysty krem.
4. W pucharkach układamy warstwę pokruszonych herbatników, następnie wylewamy porcje lekko ciepłego kremu truskawkowego. Wierzch deseru możemy posypać okruchami herbatników. Warto też dodać świeże owoce.
Pudding truskawkowy schładzamy aż stężeje, podajemy chłodny i zajadamy ten błogi, letni deser, zajadając się nim w z przyjemnością!
Klasyczny barszcz z botwinki, czyli wiosenna zupa jak u mamy!
Następny przepis
Tłuczony bób z młodymi ziemniaczkami – letni obiad prosto z kresów.
×
NEWSLETTER
Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności