Orkiszowe ciasto drożdżowe z owocami i jaglaną kruszonką.

5
(2)
Orkiszowe ciasto drożdżowe z owocami i jaglaną kruszonką EasyVege

Mimo że to cudne orkiszowe ciasto drożdżowe piekłam już wiele razy, to dopiero teraz zdecydowałam się podzielić z Wami przepisem… Wiem, że coraz więcej z Was stara się na co dzień unikać mąki pszennej (ze względu na jej zanieczyszczenia i negatywny wpływ na zdrowie), a ten przepis pozwala zupełnie ją wykluczyć ciesząc się jednocześnie pysznym, puszystym, mięciutkim drożdżowym ciastem z chrupiącą kruszonką.

Przepis na to orkiszowe ciasto drożdżowe jest prosty, możecie wykorzystać do niego ulubione owoce, ale ja najbardziej polecam Wam w tym przepisie wspaniale dary końca polskiego lata. Skorzystajcie ze śliwek, z brzoskwiń lub z moreli, które właśnie teraz są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe!

Poza wszystkim, ten przepis zyskał właśnie w moim domu zupełnie nowy status! – ciasto na pocieszenie… Otóż tydzień temu złamałam nogę, a orkiszowa drożdżówka ze śliwkami i morelami oraz jaglaną kruszonką była ostatnim smakołykiem, który udało mi się tamtego dnia przygotować. Jeszcze wtedy nie wiedziałam, że za kilka godzin to ciasto będzie bardzo potrzebne na pocieszenie po powrocie ze szpitala! Nie chcę wyrokować czy drożdżowe ciasto ma właściwości lecznicze, ale…złamanie chyba goi się nadzwyczaj dobrze! 😊

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka (tradycyjnego lub roślinnego)
  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

OWOCE

  • 300 – 400 g ulubionych owoców (szczególnie polecam brzoskwinie, śliwki, nektarynki, jabłka lub gruszki)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ksylitol/cukier i sok z cytryny, do smaku

KRUSZONKA

  • 100 g płatków jaglanych
  • 70 g masła
  • 50 g ksylitolu/cukru w pudrze
Orkiszowe ciasto drożdżowe z owocami i jaglaną kruszonką EasyVege
Orkiszowe ciasto drożdżowe z owocami i jaglaną kruszonką EasyVege
Orkiszowe ciasto drożdżowe z owocami i jaglaną kruszonką EasyVege

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki na CIASTO umieszczamy w dużej misce (lub w robocie kuchennym) i zagniatamy do powstania gładkiego, elastycznego, jednolitego ciasta – potrwa to ok. 15 minut. Przykrywamy miskę z ciastem szczelnie i odstawiamy na ok. 60 – 90 minut, do momentu aż ładnie wyrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość.

2. W tym czasie przygotowujemy OWOCE – myjemy, osuszamy i kroimy. UWAGA: z mąką (i ew. cukrem oraz sokiem z cytryny) mieszamy owoce dopiero na chwilę przed wyłożeniem na ciasto.

3. Zagniatamy też KRUSZONKĘ łącząc składniki i wkładamy ją do lodówki, by porządnie schłodziła się przed wysypaniem na ciasto.

4. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie rozgrzewamy piekarnik do 180 C (góra-dół), przygotowujemy też formę do pieczenia – dno wykładamy papierem do pieczenia, a boczki smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą.

5. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię. Na cieście układamy owoce i posypujemy całość kruszonką.

6. Piekarnik rozgrzewamy do 180C (góra – dół) i kiedy będzie już dość ciepły (ale jeszcze niezupełnie gorący), to wkładamy formę z ciastem do lekko rozgrzanego piekarnika, zamykamy piekarnik, który wciąż się nagrzewa aż osiągnie 180C. Wypiekamy ciasto przez ok. 40 minut – do wyrośnięcia i zrumienienia.

To orkiszowe ciasto drożdżowe jest obłędnie pyszne na ciepło, ale pozwólcie mu nieco ostygnąć, by nie było gorące podczas krojenia! Na drugi dzień będzie dobrze smakowało na zimno, ale możecie też znów delikatnie podgrzać je w piekarniku, na suchej patelni lub w niedomkniętym opiekaczu do kanapek (to jest mój ulubiony sposób! 😉).

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

SPRÓBUJ TAKŻE:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Drożdżowe bułeczki z kaszą gryczaną i serem hallumi.

Next Story

Wegańskie knedle ze śliwkami i z tofu.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.