Zupy to latem temat kontrowersyjny… Gdy grzeje nas coraz cieplejsze słońce mało kto ma ochotę na rozgrzewającą porcję. Z drugiej jednak strony, to właśnie zupy doskonale nas nawadniają i dają uczucie sytości bez obciążania naszych brzuchów. Hmm… Na całe szczęście istnieją chłodniki, które w gorące dni mogą być wspaniałym, odżywczy, nawadniającym posiłkiem! Przed Wami mój ulubiony letni zielony chłodnik z awokado i nowalijkami!
Ten przepis ma wiele zalet. Poza tym, że jest naprawdę spektakularnie pyszny i baaardzo „wciągający” (taaak…trudno jest przestać go jeść!), jest też bardzo prosty i przygotowanie go zajmuje dosłownie kilka chwil. Wybierzcie jogurt z wysoką zawartością białka, z żywymi kulturami bakterii. Dołóżcie do tego naprawdę duże, dojrzałe awokado i cudnie świeże nowalijki. W ten prosty sposób zapewniacie sobie lekki, zdrowy posiłek, pełen wartości odżywczych i witamin. Coś idealnego na letnie popołudnie…
Trzymam kciuki! – niech ten zielony chłodnik zostanie gwiazdą Waszych obiadów w upalne dni! 😉
SKŁADNIKI NA ZIELONY CHŁODNIK:
na 4 porcje
PODSTAWA:
- 400 g jogurtu naturalnego (może być kokosowy lub tradycyjny, jogurt można też wymienić na kefir)
- 1 duże, miękkie, zielone awokado (o temperaturze pokojowej lub wręcz rozgrzane na nasłonecznionym parapecie)
- 2 – 3 obrane ogórki gruntowe
- 1 – 2 ząbki młodego czosnku
- garść koperku
- 2 zielone cebulki wraz ze szczypiorkiem
- sok z 1 soczystej limonki
- sól, do smaku (ja użyłam ok. 1 łyżeczki)
- pieprz czarny świeżo mielony, do smaku
- kumin mielony, do smaku (ja użyłam ½ łyżeczki)
- ostry sos chili, do smaku (ja użyłam odrobiny ostrego sosu Sriracha)
DODATKOWO:
- 1 – 2 kiszone/małosolne ogórki, starte na tarce o grubych oczkach
- 1 ogórek gruntowy, starty na tarce o grubych oczkach
- 3 – 4 rzodkiewki, starte na tarce o grubych oczkach
A DO PODANIA DODATKI:
- cieniutkie plasterki zielonego ogórka i rzodkiewki
- posiekany drobno szczypiorek
- młode ziemniaki – ugotowane lub podsmażone w plasterkach
PRZYGOTOWANIE:
1.Do kielicha blendera lub malaksera wrzucamy miąższ awokado, 2 – 3 ogórki gruntowe, czosnek, koperek, cebulki ze szczypiorem, dodajemy sok z limonki, nieco soli, pieprzu, mielonego kuminu i ostrego sosu chili. Blendujemy wszystko na bardzo gładką masę.
2. Do gładkiej zielonej masy dodajemy partiami jogurt i znów cierpliwie blendujemy. Zielona baza chłodnika powinna być aksamitna, gładka i lekko puszysta. Gdy już uzyskamy taka konsystencję, warto raz jeszcze sprawdzić smak i ewentualnie doprawić chłodnik przyprawami.
3. Do tak przygotowanej bazy dodajemy starte na tarce warzywa (ogórki kiszone i gruntowe oraz rzodkiewki), mieszamy dokładnie i tak przygotowany chłodnik, odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
4. W tym czasie przygotowujemy dodatki do podania.
5. Po wyjęciu z lodówki mieszamy raz jeszcze chłodnik dokładnie i podajemy z pysznymi dodatkami.
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
WYPRÓBUJ TEŻ:
OBSERWUJ EASYVEGE NA:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 9
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak