Wakacyjny comfortfood, czyli ziemniaczane kluseczki, chrupiące warzywa i cytrynowy sos.

0
(0)
Wakacyjny comfortfood.

Dziś mam dla Was ostatni z serii moich letnich, „suwalskich” przepisów, które może i z tradycją suwalskiej kuchni nie mają wiele wspólnego, ale towarzyszyły mi podczas ostatniego urlopu nad Wigrami.

Przepis, który za chwilę przeczytacie powtórzyliśmy dwukrotnie w ciągu tygodnia – to bardzo ważna rekomendacja! 😉 Okazało się bowiem, że (nieco) przypadkowe połączenie smakowitych składników stworzyło bardzo dobre danie!

Polecam Wam wypróbowanie tego mojego comfortfood zwłaszcza teraz, gdy trudno oprzeć się słodkim pomidorkom, chrupiącej fasolce i aromatycznej cukinii.

SKŁADNIKI:

na 2-3 porcje

  • 500g kluseczek ziemniaczanych (np. gnocchi lub małe kopytka)
  • 1 duża cebula cukrowa
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 cukinie
  • 2-3 garście fasolki szparagowej
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka roślinnego masła dobrej jakości (np. Naturli)
  • sól, do smaku
  • świeżo mielony pieprz, do smaku
  • sok cytryny, do smaku
  • płatki drożdżowe, do smaku

Wegańska kolacja comfortfood.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Fasolkę szparagową pozbawiamy niejadalnych końcówek, myjemy dokładnie i kroimy na ok. 3cm kawałki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy do momentu aż fasolki będą al dente. Potrwa to ok. 10 minut. Odcedzamy ugotowane fasolki.
  2. Kluseczki ziemniaczane gotujemy we wrzątku do miękkości, następnie odlewamy wodę z garnka. Do kluseczek wrzucamy łyżkę masła roślinnego, zamykamy garnek pokrywką i delikatnie wstrząsamy nim, by roztopione masło dotarło do wszystkich kluseczków. Warto wstrząsać garnkiem, zamiast mieszać łyżką, ponieważ mieszanie może uszkodzić delikatne kluseczki. Odstawiamy zamknięty garnek na kilka-kilkanaście minut.
  3. W tym czasie na oleju do smażenia podsmażamy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebulka zeszkli się, dodajemy pokrojoną cukinię, smażymy i mieszamy od czasu, do czasu.

Cukinię dobrze jest pokroić nie w kostkę, a w ćwierci talarka. A więc najpierw kroimy cukinię na cienkie talarki, a następnie każdy talarek przekrawamy na krzyż, by uzyskać cztery podobne ćwiartki. Wtedy każdy kawałeczek będzie składał się zarówno z miąższu, jak i ze skórki, a dzięki temu cukinia pozostanie chrupiąca i elastyczna, nie rozpadnie się.

  1. Kiedy cukinia już zmięknie (ale nadal powinna pozostać elastyczna i al dente!), dodajemy do patelni czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy całość i podsmażamy jeszcze przez 1-2 minuty.
  2. Do garnka z (ciągle jeszcze ciepłymi) kluseczkami dodajemy zawartość patelni, ugotowaną fasolkę szparagową, sól, pieprz, sok z cytryny (doprawcie oczywiście do własnego smaku, ale ja uważam, że w tym przepisie sok z połowy cytryny, to minimum😊) oraz ewentualnie płatki drożdżowe (ja użyłam ok. 2-3 łyżek), jeśli chcecie uzyskać serowy posmak. Na koniec dodajemy też surowe, przekrojone na połówki, pomidorki koktajlowe.
  3. Znów zamykamy garnek pokrywką i znów wstrząsamy nim, by wymieszać wszystkie składniki. To danie idealnie smakuje gdy jest ciepłe. 😉

Wegański comfortfood na kolację.

 

 

Jeśli poszukujecie letnich inspiracji na roślinne, domowe, proste dania idealne na upały, to przypominam Wam o moim ebooku WEGAŃSKIE LATO 2022, który możecie kupić TUTAJ lub za pomocą czerwonej zakładki SKLEP u góry strony.

Oto kilka zdjęć dań z ebooka – pozostawiam je tu dla zaostrzenia Waszego apetytu! 😉

 

Wegańskie Lato 2022
Galette wegański z truskawkami.
Zielony chłodnik wegański.
Letni makaron z pulpetami.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Letni sos pomidorowy z klopsikami i makaronem.

Następny przepis

Krucha tarta z kurkami, ale bez glutenu, bez laktozy i wegańska.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.