O tej babce wielkanocnej warto wiedzieć kilka podstawowych rzeczy:
– jest to ciasto wegańskie,
– pachnie intensywnie wanilią i cytryną, a wraz z nią pachnie cały dom,
– jest ekspresowa i bardzo prosta w przygotowaniu, a więc to przepis idealny dla osób, które nie mają wiele czasu na świąteczne wypieki, ale jednak chciałyby upiec coś samodzielnie,
– robi się ją tak prosto jak muffinki – jeśli Twoje dziecko jest w stanie zrobić muffinki, to możesz zlecić mu przygotowanie tej babki,
– jest bardzo wilgotna i ciężka, bo uważam, że suche i kruche babki to zbrodnia!
– przed podaniem ta babka musi zupełnie ostygnąć, a najlepiej byłoby podać ja po kilku-kilkunastu godzinach od udekorowania lukrem, bo ciasto z czasem zyskuje odpowiednią konsystencję.
Tym, na co chciałabym jednak zwrócić Waszą szczególną uwagę jest sposób pieczenia ciasta. PUNKTY 5 i 6 W OPISIE PRZYGOTOWANIA. Upieczcie tę babkę zgodnie z instrukcją, by nie popękała, ładnie wyrosła i była dopieczona w środku.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 300g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 100g cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
- ziarna z ok. 5 cm laski wanilii
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 12 łyżek wody o temperaturze pokojowej
- 200ml oleju o neutralnym smaku i zapachu (może to być po prostu olej rzepakowy do smażenia)
- sok z połowy cytryny
+
- 300 ml wody o temperaturze pokojowej
LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
DEKORACJA:
- otarta skórka z cytryny
- suszone płatki kwiatów
- żywe, jadalne kwiaty
PRZYGOTOWANIE:
- W dużej misce łączymy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, skórkę z cytryny oraz ziarenka z laski wanilii. Mieszamy wszystkie suche składniki dokładnie.
- W mniejszej misce zalewamy siemię lniane 12 łyżkami wody, dodajemy też olej i sok z cytryny. Miksujemy te mokre składniki na gładką masę mikserem, dokładnie i cierpliwie, by uniknąć powstawania grudek. Następnie dolewamy resztę wody (ok. 300ml) i znów miksujemy na niskich obrotach, aż do powstania konsystencji bez żadnych grudek.
- Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy całość ciasta mikserem na niewielkich obrotach tak długo aż uzyskamy gęste, gładkie, lepkie ciasto.
- Przelewamy ciasto do natłuszczonej formy na babkę, powinno ono sięgać maksymalnie ¾ wysokości formy.
- Wstawiamy formę do zimnego piekarnika, a wierzch formy przykrywamy podwójnie złożoną folią aluminiową. Forma nie powinna być szczelnie zamknięta folią, a jedynie przykryta. Chodzi o to, by z jednej strony przeciwdziałać przypiekaniu i błyskawicznemu wyrastaniu ciasta od góry, ale z drugiej strony by wilgoć z ciasta mogła swobodnie parować podczas pieczenia. Piekarnik ustawiamy na temperaturę ok. 160 – 170C.
- Po ok. 75minutach od włączenia piekarnika, zdejmujemy pokrycie z folii i pozwalamy babce piec się jeszcze przez ok. 20 – 25 minut.
- Gdy uznamy, że ciasto jest gotowe (dobrze jest w tym celu użyć patyczka), wyłączamy piekarnika, otwieramy do połowy drzwiczki i studzimy tak babkę przez ok. 10 minut. Następnie otwieramy piekarnik zupełnie i znów studzimy ciasto przez ok. 10 minut. Dopiero po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika na blat. Natomiast z formy wyjmujemy babkę dopiero gdy będzie ciepła, już nie gorąca. Układamy babkę na kratce do studzenia i czekamy aż cała ostygnie.
- Lukier powstanie gdy połączymy/wymieszamy/rozetrzemy cukier puder z sokiem cytrynowym. Lukrem dekorujemy ostygniętą babkę, możemy też udekorować odświętne ciasto płatkami suszonych kwiatów, otartą skórką z cytryny i żywymi kwiatami.
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak
Dziękuję za przepis
Bardzo proszę, na zdrowie! 😉
Dzień dobry, mam takie pytanie, czy babka ma szansę się udać jeśli użyję mąki 2ab (pradawna pszenna)?
Pani Alu, niestety nie znam tej mąki nie potrafię przewidzieć jak mogłaby się zachować w tym przepisie. Może ktoś inny potrafi podpowiedzieć?
Dzień dobry, czy w przepisie był użyty termoobieg?
Nie, grzanie góra-dół.