To coś więcej niż zwykły placek drożdżowy na słono… Focaccia, to puszysta królowa włoskich pikników na plaży, pełna najlepszej oliwy, rozdająca hojnie pyszne dodatki i smakowite aromaty. Ta tutaj to wegańska focaccia z tofu i dzięki temu dodatkowi stała się porządnym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Ale to nie wszystko, bo dodatek tofu sprawia też, że focaccia dłużej pozostaje świeża! – spróbujcie!
Wegańska focaccia z tofu, cóż to za pomysł? – moglibyście zapytać, gdyby nie to, że wielu z Was z pewnością próbowało już tego włoskiego specjału w wersji podobnej, bo z…ziemniakami! Być może nawet o tym nie wiecie, ale jeśli smakowaliście focaccie na południu Włoch (zwłaszcza w Apuli), to z dużym prawdopodobieństwem w cieście były ugotowane ziemniaki! Dzięki temu takie pieczywo jest oczywiście puszyste i lekkie, ale jednocześnie wilgotne i dłużej pozostaje świeże. Nas Polaków nie powinno to dziwić zanadto, ponieważ tradycja pieczenia chleba z ziemniakami sięga zamierzchłych czasów naszej historii i…jest wciąż żywa do dziś! Bułki z dodatkiem ziemniaków w cieście możemy kupić nawet w jednej z sieci popularnych marketów.
Wracając jednak do naszej dzisiejszej bohaterki: wegańska focaccia z tofu powstała z inspiracji wypiekami południa Włoch i z potrzeby wzbogacenia tego smakołyku o roślinne białko, które zapewnia poczucie sytości na dłużej.
Dziś, to jest mój ulubiony przepis na domową focaccię, więc polecam Wam go z przyjemnością! 😉
SKŁADNIKI:
- 180g tofu naturalnego, zblendowanego na gładką masę
- 500g mąki pszennej typu 500
- 250ml ciepłej wody
- 30g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnej soli Kala Namak
- pieprz czarny, świeżo mielony, do smaku
- suszone zioła, rodzaj i ilość według uznania (ja dodałam po łyżeczce oregano i tymianku)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
dodatkowo:
- czerwona cebula, rozmaryn, suszone pomidory, kapary, oliwki, papryka, pomidorki itp. smaczne dodatki, które lubimy
PRZYGOTOWANIE:
- Do garnuszka z ciepłą wodą dodajemy 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i wkruszamy drożdże. Mieszamy wszystko razem, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15minut. Po tym czasie zaczyn powinien być puszysty i spieniony.
- W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, pieprz i zioła. Dodajemy zaczyn oraz zblendowane tofu. Mieszamy wszystko razem przez chwilę, a następnie wyrabiamy ciepłą dłonią przez ok. 10 minut.
- Do ciasta wlewamy oliwę i znów cierpliwie wyrabiamy przez ok. 10 minut. Ciasto ostatecznie będzie miękkie, elastyczne i swobodnie odejdzie od ręki.
- Miskę z wyrobionym ciastem natłuszczamy oliwą i owijamy folią spożywczą. Folię następnie nakłuwamy w kilku miejscach, by umożliwić dostęp powietrzu. Przykrywamy jeszcze folię bawełnianą ściereczką i tak zaopatrzone ciasto odstawiamy na ok. 90 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie smarujemy oliwą blaszkę, w której będziemy piekli focaccię. Wyrośnięte ciasto zagniatamy raz jeszcze, a następnie rozciągamy natłuszczonymi dłońmi na blaszce. Znów okrywamy ciasto folią spożywczą oraz bawełnianą ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na ok. 60minut.
- Po tej godzinie zdejmujemy ściereczkę oraz folię z ciasta i skrapiamy je hojnie oliwą. Palcami dłoni tworzymy charakterystyczne wgłębienia ugniatając ciasto.
- Na wierzchu układamy przygotowane dodatki, oprószamy ciasto solą (najlepiej gruboziarnistą) oraz pieprzem i wstawiamy do piekarnika.
- Piekarnik ustawiamy na 180C i pieczemy focaccie przez ok. 30-40 minut, do zrumienienia.
Jeśli uda Wam się nie zjeść całej na ciepło i pozostawić trochę na drugi dzień, to ta wegańska focaccia z tofu świetnie sprawdzi się jako pieczywo do kanapek, na lunch, do pracy, do szkoły… 😊 Z powodzeniem zastąpi pieczywo z piekarni!
Wasze opinie:
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
Wypróbuj też inne drożdżowe wypieki
Obserwuj EasyVege na:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 6
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak