Oto kolejny przepis na wegański koktajl – tym razem jest on moją własną oznaką kończącej się właśnie zimy! Czas wyjadać zapasy mrożonych owoców, już niedługo targowiska uśmiechną się przecież do nas świeżymi skarbami wiosny i lata!
TEN KOKTAJL JAGODOWY PEŁEN JEST:
– BIAŁKA KOMOSY RYŻOWEJ, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne,
– ANTYOKSYDANTÓW, bo jagody są jednym z najlepszych źródeł tych cudownych substancji, które zwalczają wolne rodniki i chronią organizm przed procesami chorobowymi,
– NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH, pochodzących z tłoczonego na zimno oleju rzepakowego i z komosy,
– WITAMIN I MINERAŁÓW, bo niemal każdy z użytych tu składników jest pełen cennych wartości odżywczych!
Uwielbiam gęste odżywczo koktajle, ponieważ mogą one z powodzeniem zastąpić pełnowartościowy posiłek. Ten jagodowy rarytas możecie przygotować wieczorem i wypić rano na pośpieszne śniadanie. Możecie zabrać go do pracy/szkoły i zapewnić sobie w ten sposób świetne drugie śniadanie lub lunch. Sprawdzi się też jako kolorowy podwieczorek dla dzieciaków wracających z przedszkola/szkoły lub też jako lekka kolacja.
Składniki:
na 2-3 porcje
50-70g jasnej komosy ryżowej
ok. 300ml wody
1-2 łyżki erytrytolu/ksylitolu LUB innego zdrowego słodzidła
300g jagód mrożonych lub świeżych
500ml mleka sojowego
1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 łyżka masła z nerkowców LUB innego masła orzechowego o słodkim smaku
Przygotowanie:
Komosę ryżową płuczemy dokładnie, a następnie gotujemy w wodzie osłodzonej erytrytolem (lub innym zdrowym słodzidłem) do momentu aż będzie zupełnie miękka, może nawet wydawać się rozgotowana.
Blendujemy gorącą komosę ryżową cierpliwie aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do kielicha blendera wrzucamy zblendowaną komosę ryżową, jagody, masło orzechowe i mleko sojowe.
Blendujemy wszystko razem aż do uzyskania gładkiego, bajecznie fioletowego koktajlu i gotowe! 😉
UWAGA: Wegański koktajl jagodowy z tego przepisu możecie oczywiście modyfikować (np. użyć innego rodzaju mleka czy masła roślinnego) i dostosować jego gęstość do własnych preferencji. Jeśli po zblendowaniu okaże się, że wolicie bardziej płynną konsystencję, dolejcie więcej wody lub mleka roślinnego i zblendujcie raz jeszcze.
Wegańskie wrapy gryczano-ryżowe z chrupiącym tofu w złotej panierce.
×
NEWSLETTER
Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności