/

Wegański paprykarz.

5
(3)
2
Wegański paprykarz EasyVege

Uwielbiam sensowne pasty na kanapki. Takie, którymi mogę posmarować kromkę dobrego chleba i uznać szybką kanapkę za pełnowartościowe danie – śniadanie, II śniadanie czy kolację. Właśnie taką pastą jest np. wegański paprykarz, który ma jeszcze dodatkową zaletę, bo śmiało może stanowić samodzielny posiłek, świetnie smakuje także solo, bez pieczywa! Spróbujcie jeśli lubicie rybne smaki w wersji wege 😉

Na EasyVege znajdziecie wiele przepisów na pasty do pieczywa. Każda z nich bazuje na roślinnym białku, a więc na nasionach roślin strączkowych lub na tofu. Dodatkowo, w każdej z tych past znajdziecie dodatek warzyw, tłuszczu, przyprawy lub zioła. Kilka przepisów na pasty podepnę pod tym przepisem – sprawdźcie która Wam posmakuje.

Dziś natomiast polecam Wam wegański paprykarz – pyszny, sycący, aromatyczny, będzie szczególnie smakował wielbicielom rybnych smaków. Kanapka z dobrego pieczywa, posmarowana hojnie pastą będzie dla Was szybkim, wartościowym posiłkiem gdy brak czasu na większe gotowanie.

SKŁADNIKI:

  • 1 kostka tofu wędzonego
  • 1 arkusz nori
  • 2 – 3 łyżki oliwy
  • 2 – 3 łyżki wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz, do smaku
  • 60 g ryżu
  • osolony wywar warzywny do ugotowania ryżu
  • 1 marchewka, starta na tarce o drobnych oczkach
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego, do smaku
  • 150 ml wywaru warzywnego
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki mielonej
  • pieprz i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1. Tofu kruszymy drobno w palcach, nori rozdrabniamy (palcami, malakserem lub nożyczkami) na drobniutkie kawałeczki. Mieszamy tofu z nori, dodajemy oliwę, wodę, sól i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki razem, owijamy miseczkę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na dobę lub (minimum!) na noc.

2. Kolejnego dnia, bezpośrednio przed przygotowywaniem paprykarza, gotujmy ryż do miękkości. Następnie na kilku łyżkach oliwy podsmażamy cebulę z ziarnami ziela angielskiego i liściem laurowym do momentu aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchewkę, mieszamy i znów podsmażamy przez kilka minut.

3. Do patelni dodajemy paprykę słodką, paprykę wędzoną, pieprz oraz sól, koncentrat i wlewamy wywar warzywny. Mieszamy, przykrywamy patelnię pokrywką, zagotowujemy całość i gotujemy przez kilka minut. Marchewka powinna być ugotowana, ale nie rozgotowana.

4. Łączymy zawartość patelni z ugotowanym ryżem oraz z tofu zamarynowanym w nori. Mieszamy dokładnie i…wegański paprykarz gotowy.

Wegański paprykarz będzie świetnie smakował zaraz po przygotowaniu, lekko ciepły, ale będzie też doskonały po schłodzeniu, gdy świetnie sprawdzi się jako pasta do śniadaniowych kanapek!

Wegański paprykarz EasyVege tabela
Wegański paprykarz EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

INNE PASTY KANAPKOWE:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

2 Comments

    • Tak, racja Pani Iwono. Umknęło mi, ale już poprawiłam. Oczywiście słusznie Pani wyczuła, dodajemy koncentrat wraz z przyprawami 😉

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańska paella z kurczakiem i czerwoną fasolą.

Next Story

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem – prawdziwie kresowe smaki!

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.