Dziś polecam Wam danie, którego jeszcze nigdy samodzielnie nie ugotowałam! – taka heca… Ale byłam świadkiem przygotowywania i głównym smakoszem już tyle razy, że wolno mi się wypowiedzieć. Oto jedno z dań popisowych, które mój Mąż ma w zanadrzu – pyszna, kremowa, aromatyczna, sycąca, wegańska paella.
SKŁADNIKI:
na 4 porcje
- 250 g ryżu arborio
- 1 – 2 niewielkie papryki, najlepiej jedna żółta, a druga czerwona
- 150 g kukurydzy konserwowej
- 250 g ugotowanej, czerwonej fasoli
- 1 opakowanie wegańskiego kurczaka (polecam Heura)
- ½ puszki krojonych pomidorów LUB 1 dojrzały, pokrojony pomidor bez skórki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml delikatnego, białego wina (może być bezalkoholowe)
- 1 l wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i ostre chili, do smaku
- oliwa
- do podania: natka pietruszki i sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1. Wywar podgrzewamy, powinien być gorący. Papryki kroimy na niewielkie kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy drobno. Kukurydzę oraz fasolę płuczemy bardzo dokładnie i wielokrotnie pod bieżącą, zimną i ciepłą wodą.
2. W głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy kawałki wegańskiego kurczaka oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 3 minuty na średniej mocy palnika, mieszając w trakcie, by nie przypalić czosnku.
3. Po tym czasie do patelni dodajemy kawałki papryki i znów podsmażamy przez ok. 3 minuty. Kolejno dodajemy też fasolę i kukurydzę i znów podsmażamy po 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
4. Do patelni wlewamy wino, mieszamy i czekamy aż większość odparuje.
5. Następnie dodajemy ryż, pomidory, sól, chili, paprykę słodką, kurkumę, mieszamy i podsmażamy wszystko jeszcze przez 3 minuty.
6. Wlewamy do patelni większość (80%) wywaru warzywnego. Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy patelnię pokrywką i powoli zagotowujemy całość dania.
7. Wegańska paella powinna gotować się powoli pod przykryciem przez ok. 12 minut, w tym czasie zapewne ryż wchłonie większość płynu.
Gdyby na patelni zrobiło się zbyt sucho, to dolejcie resztę wywaru lub dodajcie wody – pamiętajcie: dobra wegańska paella, to wilgotna paella!
8. Po tych kilkunastu minutach powolnego gotowania, zdejmijcie pokrywkę z patelni, wymieszajcie danie, ewentualnie dodajcie więcej soli lub chili jeśli jest taka potrzeba. Jeśli uznacie, że paella jest zbyt sucha, dolejcie nieco wywaru lub wody i znów wymieszajcie.
9. Paella jest gotowa do podawania na gorąco, polecam posypać ją natką pietruszki lub kolendry oraz skropić cytryną, do smaku.
![](https://easyvege.pl/wp-content/uploads/2024/02/Weganska-paella-z-kurczakiem-i-czerwona-fasola-EasyVege-tabela.jpg)
![Wegańska paella z kurczakiem i czerwoną fasolą EasyVege](https://easyvege.pl/wp-content/uploads/2024/02/Weganska-paella-z-kurczakiem-i-czerwona-fasola-EasyVege-1-684x1024.jpg)
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
INNE DANIA Z RYŻEM:
OBSERWUJ EASYVEGE NA:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak