Musiało minąć wiele lat mojego życia, bym w końcu zdecydowała się spróbować upiec wegańskie brownie bez glutenu i bez cukru! – to ciasto zawsze wydawało mi się świętością dla łasuchów, której nie warto modyfikować. Teraz muszę jednak przyznać, że było warto! 🙂
Przepis, który znajdziecie poniżej jest gratką dla każdego łasucha, wielbiciela słodkości, który poszukuje jednocześnie pomysłu na zdrowe, domowe słodycze bez glutenu, bez cukru i…bez wyrzutów sumienia.
Dodatkowo, wegańskie brownie bez glutenu z mojego przepisu przygotujecie naprawdę szybko i łatwo, dzięki temu możecie piec takie ciasto często i cieszyć się jego smakiem zawsze gdy nadejdzie nagła ochota na coś słodkiego!
Składniki:
3-4 bardzo dojrzałe banany
150g suszonych daktyli
200ml wrzącej wody
200ml mleka roślinnego
100g oleju kokosowego rafinowanego lub roślinnego masła o przyjemnym zapachu
3-4 łyżki kakao
50g mąki gryczanej
50g mąki kukurydzianej
1 łyżka syropu klonowego/syropu z agawy LUB 1-2 łyżeczki ksylitolu/erytrytolu (To dodatek dla osób, które lubią naprawdę bardzo słodkie brownie. Mi słodycz daktyli i bananów zupełnie wystarcza.)
+
garść drobnych owoców (np. mrożone maliny, wiśnie, jagody itp.)
garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
1.Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na ok. 1-2 godziny. Po tym czasie daktyle powinny być zupełnie miękkie. Blendujemy daktyle (wraz z wodą, w której się moczyły) z miąższem bananów na zupełnie gładką masę.
Jeśli nie macie akurat bardzo dojrzałych bananów, to po prostu upieczcie zwykłe banany w piekarniku rozgrzanym na 150C przez kilkanaście minut, aż do momentu gdy skórka owoców będzie zupełnie ciemna, a miąższ bardzo miękki.
2. Mleko roślinne, tłuszcz i kakao podgrzewamy w garnuszku mieszając często, do momentu aż składniki połączą się i powstanie gładki, gorący płyn.
3. Daktylowo-bananową masę mieszamy z kakaowym, gorącym płynem i dodajemy też mąki. Wszystkie składniki mieszamy aż powstanie gładka, ciemna masa. Jeśli uznacie, że masa jest zbyt mało słodka, to teraz możecie dosłodzić wegańskie brownie bez glutenu.
4. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180C, funkcja góra-dół.
6. Przelewamy masę na brownie do formy, układamy na wierzchu owoce oraz posypujemy całość płatkami migdałowymi.
7. Pieczemy wegańskie brownie bez glutenu przez ok. 25minut, do momentu aż ciasto lekko stężeje w każdym miejscu.
Pod koniec pieczenia warto czujnie obserwować ciasto, a nawet otworzyć piekarnik, by sprawdzić czy ciasto stężało już także po środku formy. Gdy tak się stanie, to znak, że brownie jest gotowe! – będzie wypieczone, ale wciąż też odpowiednio ciężkie, miękkie i kremowe wewnątrz.
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności