Coś lekkiego, odświeżającego, wiosennego… Przekąska, dodatek do grilla, sałatka, a może ciekawe ziemniaki do obiadu? Jakkolwiek zdecydujecie się wykorzystać ten prosty przepis, to ziołowa kartoffelsalat przyda Wam się w tym sezonie!
Składniki:
na ok. 4 duże lub 8 małych porcji
800g – 1kg małych ziemniaczków sałatkowych lub drobnych, wczesnych ziemniaków
garść kopru
garść natki pietruszki
kilka łodyg cebulki dymki wraz ze szczypiorem
2 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżeczki dobrej, ziarnistej musztardy francuskiej
3 łyżki surowego, tłoczonego na zimno, oleju rzepakowego
sól, do smaku
pieprz czarny, świeżo mielony, do smaku
skórka otarta z połowy cytryny
PRZYgotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do momentu aż będą ugotowane al dente. Wtedy odlewamy połowę wody z garnka i uzupełniamy garnek chłodną wodą, odstawiamy na 2 minuty stygnące w ten sposób ziemniaki. Po tym czasie znów odlewamy połowę wody i znów uzupełniamy garnek chłodną wodą. Znów czekamy 2 minuty. Teraz ziemniaki powinny być już tylko lekko ciepłe, odcedzamy więc je z wody.
Dzięki temu zabiegowi skórka na ziemniakach w kartoffelsalat nie będzie popękana ani pomarszczona.
2. Ostygnięte ziemniaki kroimy na mniejsze (ale niezbyt małe!) kawałki. Mniejsze ziemniaki wystarczy przepołowić. Jeśli używacie większych, to podzielcie je na 3 lub 4 części. Umieszczamy pokrojone ziemniaki w dużej misce.
3. Siekamy drobno koperek, natkę, dymkę i szczypiorek. Dorzucamy zieleninę do ziemniaków.
3. W miseczce łączymy sok z cytryny, musztardę, skórkę z cytryny i olej. Mieszamy sos, polewamy nim ziemniaki i delikatnie (by nie uszkadzać kawałków ziemniaków) mieszamy łyżką sałatkę.
3. Smakujemy sałatkę i doprawiamy solą oraz pieprzem, do smaku.
4. Tę sałatkę możemy podawać od razu lub schłodzić w lodówce. W każdym przypadku będzie pyszną przekąską i świetnym dodatkiem.
Wegańska ryba z frytkami, czyli roślinna wersja fish and chips.
Następny przepis
Moje najlepsze wegańskie risotto – cytrynowe ze szparagami i miętą.
×
NEWSLETTER
Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności