Ekspresowy „codzienny” obiad, który z powodzeniem odnajdzie się też w roli kolacji, podwieczorku, czy lunchboxa do pracy – wegańska pieczeń tofu z kaszą gryczaną i z warzywami.
Przed tygodniem poprosiłam Was o wypełnienie ankiety dla użytkowników EasyVege.pl, która ma mi pomóc lepiej dostosować serwis do Waszych potrzeb. Zaskoczyliście mnie ilością nadesłanych ankiet i falą przemiłych słów! – bardzo Wam dziękuję! Dziękuję też za Wasze podpowiedzi, sugestie zmian i nowe pomysły na usprawnienie EasyVege.pl. Skorzystam z nich, obiecuję! 😉
Ankieta jasno dała mi do zrozumienia, że potrzebujecie szybkich, prostych przepisów na dania obiadowe. Takie, które można błyskawicznie zrobić po pracy, w domu, bez wychodzenia po zakupy, bez komplikacji.
No, więc dziś właśnie takie danie dla Was…
Nasza cotygodniowa rutyna, czyli kasza + pieczone warzywa + jakieś szybkie białko. Obiad, który z powodzeniem może być też kolacją, podwieczorkiem lub lunch’em. Nasza domowa zasada brzmi: kasza przynajmniej raz w tygodniu, a ta wegańska pieczeń z tofu doskonale pasuje do kaszy gryczanej.
Polecam Wam taki zestaw!
Na zdrowie! 😉
Składniki:
na 2 porcje
1 kostka tofu naturalnego
2 ząbki czosnku
½ cebuli
½ czerwonej lub żółtej papryki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju
1 łyżka syropy klonowego
½ łyżeczki ostrego chili
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżka soku z cytryny
+
Do podania polecam kaszę gryczaną, kiszone ogórki i marynowane grzybki.
Przygotowanie:
Sos sojowy, olej, syrop klonowy, chili, paprykę wędzoną i sok z cytryny mieszamy na jednolity sos.
Tofu odsączamy z płynu i delikatnie odciskamy z wilgoci w podwójnie złożonym ręczniku papierowym. Następnie nacinamy tofu w kilku miejscach tak, by powstały szczelinki, w które wpłynie marynata.
Zalewamy tofu marynatą, nacieramy dokładnie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Ja zwykle marynuję pieczeń z tofu nawet dobę przed pieczeniem.
Tofu będziemy zapiekać w dwóch warstwach folii aluminiowej, każdy o długości ok. 40cm. Ja staram się złożyć je lekko skośnie, by łatwiej było zawinąć pieczeń z tofu i warzywa.
Rozgrzewamy piekarnik na 180C (funkcja góra-dół), czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę w cienkie piórka, paprykę w cienkie paseczki.
Na środku folii aluminiowej układamy tofu, obkładamy je czosnkiem oraz cebulą, obsypujemy papryką i zawijamy szczelnie folię.
Folię trzeba nakłóć w kilku miejscach przed włożeniem do piekarnika.
Wegańska pieczeń z tofu piecze się ok. 30-40 minut, podajemy ją z kaszą gryczaną i upieczonymi warzywami, a ja polecam dołożyć także kiszone ogóreczki i grzybki marynowane! 😉
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
Domowe zapiekanki, czyli „Zapieksy 4 strony świata” ;-)
×
NEWSLETTER
Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności
Co trzeba zrobić z folią?
Owinąć tofu oraz warzywa, a po upieczeniu folię trzeba wyrzucić.
Wygląda smakowicie A może można to upiec w naczyniu żaroodpornym z przykrywką?
Tak, oczywiście! 😉 Tylko wtedy potrwa to nieco dłużej, bo naczynia żaroodporne długo się rozgrzewają 😉