Jak z najprostszych, najbardziej dostępnych (zwłaszcza jesienią!), super zdrowych składników wyczarować rozgrzewający brzuch i serduszko, domowy obiad z cyklu „jak u babci”? – prosta sprawa! Zrób wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami! Podaj je z tłoczonym na zimno olejem i rozpływaj się w zachwycie! 😉
Składniki:
na ok. 12-14 gołąbków
- 1 główka kapusty włoskiej
- sól
- 2-3 łyżki octu spirytusowego
FARSZ:
- 150g suchej kaszy gryczanej niepalonej
- 2 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- ¼ małego selera
- ½ pora (ta jasna część)
- 1 duża cebula czerwona
- 3-4 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- kilka suszonych pomidorów (np. 5 połówek)
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
- 100ml wody
DODATKOWO:
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- ulubione przyprawy do posypania
- ulubiony surowy olej do podania
Wegańskie gołąbki z kaszą - PRZYGOTOWANIE:
1. Z główki kapusty odcinamy kaczana i ostrożnie oddzielamy kolejne liście. Za pomocą małego nożyka, odcinamy z każdego liścia zgrubienia i zwłóknienia, ale ostrożnie, by nie przedziurawić liścia. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z octem. Do wrzątku wrzucamy po kilka liści i parzymy je pod przykryciem przez ok. 2-3 minuty.
Gdy wszystkie liście będą już sparzone i ostudzone, wybieramy ok. 12 średniej wielkości liści – to z nich powstaną gołąbki. Największe i najmniejsze liście zachowujemy natomiast do wyłożenia brytfanki i przykrycia gołąbków.
2. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko i studzimy.
3. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy drobno. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek siekamy drobno. Pomidory suszone kroimy w cienkie paseczki.
4. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę aż będzie zeszklona. Dodajemy starte na tarce warzywa, mieszamy i podsmażamy przez kilka minut z cebulą. Dodajemy do patelni pora, znów mieszamy i smażymy kilka minut. Następnie wlewamy do patelni 100ml wody, zmniejszamy moc palnika, przykrywamy patelnię pokrywką i pozwalamy się warzywom dusić do miękkości. W międzyczasie dodajemy do patelni czosnek, koperek, pomidory i przyprawy.
5. Gdy warzywa z patelni będą już miękkie, ale wciąż elastyczne (nie powinny się rozpadać), mieszamy je z ostudzoną kaszą gryczaną. Dokładnie mieszamy farsz, ewentualnie doprawiamy. Pozostawiamy farsz do ostygnięcia.
6. Formę/naczynie do zapiekania/brytfankę wykładamy liśćmi kapusty – tymi, które odłożyliśmy podczas selekcji.
7. Zawijamy farsz w liście, które wybraliśmy wcześniej, formując wegańskie gołąbki z kaszą i warzywami.
Najłatwiej będzie ułożyć liść na otwartej dłoni, porcję farszu umieścić za pomocą łyżki na liściu kapusty, w miejscu gdzie dłoń ma zagłębienie i owinąć farsz brzegami liście. Wystające boczki liścia ja wciskam delikatnie do środka gołąbka z dwóch stron, a jeśli są zbyt długie, to nieco je przycinam.
8. Układamy gołąbki w naczyniu wyścielonym liśćmi kapusty. Gdy wszystkie będą już gotowe, posypujemy wierzch gołąbków ulubionymi przyprawami (ja wybrałam sól, pieprz ziołowy i chili). W szczeliny między gołąbkami wlewamy wodę wymieszaną z oliwą. Przykrywamy wszystko warstwą pozostałych liści kapusty.
Jeśli mamy naczynie z pokrywką, to teraz nakładamy pokrywkę. Jeśli nie mamy takiej możliwości, owijamy szczelnie naczynie do zapiekania folią aluminiową – warto owinąć 2-3 warstwy folii.
9. Gołąbki wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180C (funkcja góra-dół) i pieczemy przez 90 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę/rozcinamy folię (uwaga na buchającą, gorącą parę!), zdejmujemy warstwę liści z gołąbków i naczynie znów wstawiamy do piekarnika, tym razem na 30 minut. Zbędna woda odparuje z gołąbków, a przypieczona kapusta będzie pysznie smakowała.
10. Podajemy wegańskie gołąbki z kaszą i warzywami polane zimnotłoczonym olejem rzepakowym, lnianym, konopnym lub olejem z ostropestu.
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
Spróbuj też:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 6
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak