//

Domowy chleb żytni na zakwasie.

5
(4)
Domowy chleb żytni EasyVege

Po kilku nie do końca udanych próbach, powstał w końcu bardzo dobry przepis na porządny domowy chleb żytni na zakwasie! – taki ciemny, z dużym udziałem mąki razowej. A przepis jest prosty i wymaga 15 minut realnej pracy + 24 h cierpliwości.

Większość z Was wie (zwłaszcza jeśli obserwujecie EasyVege na FB i Insta), że od roku chleb piekę w domu. Przyznam, że nadal największym powodzeniem cieszy się u nas lekki, pszenno-żytnio-orkiszowy chleb wypiekany zwykle przed weekendem. To taka weekendowa atrakcja. Na co dzień jednak wybieramy ciemniejsze pieczywo i dlatego od dłuższego czasu pracowałam nad przepisem na idealny ciemny, domowy chleb żytni na zakwasie. Nie wszystkie próby były udane – a to chleb był gliniasty, a to się kruszył za bardzo, a to nie wyrósł… Ostatecznie jednak udało mi się przygotować tę recepturę i z niej jestem na tyle zadowolona, by podzielić się przepisem z Wami!

Oto chleb 100% żytni, z dużym udziałem mąki razowej, fermentowany tradycyjnie (tak, jak dawniej postępowano z ciastem chlebowym na zakwasie) przez wiele godzin w chłodzie. Przygotowanie wymaga minimum pracy – jedynie mieszamy zaczyn i ciasto łyżką, przekładamy do foremki, a resztę już robią dzikie drożdże.

SKŁADNIKI:

na 1 dużą keksówkę lub 2 mniejsze

ZACZYN:

  • 5 hojnych łyżek aktywnego zakwasu żytniego
  • 220 ml wody
  • 220 ml mąki żytniej chlebowej (typu 720)

CIASTO:

  • 300 g mąki żytniej razowej (typu 2000)
  • 220 g mąki żytniej chlebowej (typu 720)
  • 300 ml wody
  • 20 g soli

EWENTUALNIE: jeśli macie dość młody zakwas i obawiacie się, że nie zdoła unieść ciężkiej mąki, to wesprzyjcie go dużą szczyptą suszonych drożdży.

PRZYGOTOWANIE:

1. Najpierw w dużej misce mieszamy zakwas z 220 ml wody oraz z 220 g mąki żytniej chlebowej. Przykrywamy miskę folią spożywczą, którą nakłuwamy w kilku miejscach. Odstawiamy tworzący się zaczyn na ok. 12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie będzie on pełen bąbelków powietrza.

2. Następnie dodajemy do zaczynu 300 g mąki żytniej razowej, 220 g mąki żytniej chlebowej, 300 ml wody oraz sól. Ewentualnie dodajemy też do ciasta suszone drożdże. Mieszamy całość za pomocą drewnianej łyżki dokładnie, do momentu aż w cieście nie będą widoczne fragmenty mąki.

3. Ciasto przekładamy do 1 dużej formy (typu keksówka) lub do 2 mniejszych. Formy powinny być wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto wyrównujemy, powinno wypełniać 3/4 formy.

4. Przykrywamy formę z ciastem folią spożywczą, ale dość luźno, tak by rosnące ciasto miało nieco miejsca. Odstawiamy formę na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce, może być to po prostu blat kuchenny. W tym czasie chleb delikatnie podrośnie.

5. Następnie odstawiamy ciasto do lodówki (najlepiej na najwyższą, najmniej zimną półkę) na ok. 8 – 10 godzin, najlepiej na całą noc.

6. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 C z grzaniem góra-dół. Jeśli macie piekarnik z funkcją zaparowania, to nic więcej nie musicie robić, po prostu wstawiacie formę z ciastem do rozgrzanego, zaparowanego piekarnika. Jeśli Wasz piekarnik nie ma takiej funkcji, to na dno rozgrzanego piekarnika warto wstawić naczynie z kilkoma kostkami lodu, a następnie wstawić formę z ciastem na domowy chleb żytni.

7. Pieczemy chleb przez ok. 50 – 60 minut. Następnie wyjmujemy jeszcze gorący chleb z pieca, z formy i odwijamy z papieru do pieczenia. Studzimy na kratce do pieczenia przez minimum 1 godzinę.

Wierzch chleba będzie chrupiącą skorupką, a jeśli chcecie osuszyć także boczki i spód bochenka, to włóżcie go na kilkanaście minut do piekarnika rozgrzanego na ok. 130 C w funkcji termoobiegu.

Domowy chleb żytni EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WYPRÓBUJ TEŻ:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 4

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Letnie, zielone risotto z cukinią i z bobem.

Next Story

Szybki letni obiad – makaron z soczewicą, warzywami i orientalnymi nutami!

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.