Każda pora roku ma swoje smaki – to jasne! Ja dziś stawiam na klasykę i przekazuję Wam przepis na kremowy, jesienny sernik skyrnik na migdałowym spodzie, wykończony śliwkowym topem z korzennymi nutami. Taki deser o smaku jesieni! 😉
SKŁADNIKI:
na ok. 10 – 12 porcji
SPÓD:
- 120 g mąki migdałowej
- 60 g masła/masła klarowanego
- 50 g cukru/erytrytol/ksylitolu
- po dużej szczypcie: imbiru, cynamonu i anyżu (chodzi o mielone przyprawy w proszku)
MASA SEROWA:
- 400 g skyru naturalnego
- 500 g mascarpone
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki ksylitolu lub erytrytol
- 1 budyń waniliowy
- szczypta soli
ŚLIWKOWY TOP:
- 300 g śliwek
- 1 – 2 łyżeczki agaru (w zależności od tego co o sposobie użycia napisał producent na opakowaniu)
- 250 ml wody
- przyprawy: łyżeczka mielonego cynamonu + po pół łyżeczki mielonego kardamonu i mielonych goździków
- opcjonalnie: cukier kokosowy (lub inne słodzidło) i sok z cytryny, do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Najpierw SPÓD: Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki na spód łączymy w dużej misce, rozcieramy w palcach tak, by powstała lepka kruszonka. Dno tortownicy z odpinanymi rantami (o średnicy ok. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy zagniecioną kruszonką. Dociskamy ją mocno, wyrównujemy by powstał zwarty spód. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 12 minut. Następnie studzimy.
2. MASA SEROWA: Skyr i mascarpone blendujemy razem na zupełnie gładką masę.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Do dwóch dużych misek wybijamy jajka oddzielając żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy cukier, do miski z białkami wsypujemy erytrytol/ksylitol i sól.
4. Ubijamy mikserem żółtka z cukrem na puszystą, jasną pianę. Następnie systematycznie, niewielkimi porcjami, miksując ciągle na średnich lub małych obrotach, dodajemy do żółtek zblendowaną masę serową i budyń.
5. Gdy nabiał połączy się już z żółtkami, myjemy i osuszamy końcówki miksera, a następnie ubijamy białka ze słodzidłem i solą na sztywną pianę.
6. Za pomocą dużej płaskiej łyżki lub łopatki kuchennej, delikatnie staramy się wmieszać pianę z białek do masy z sera i żółtek. Cała sztuka polega na tym, by piana z białek nie opadła zbyt mocno podczas mieszania!
7. Wylewamy masę serową na migdałowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy sernik przez ok. 45 – 50 minut, następnie wyłączamy piekarnik, ale NIE OTWIERAMY AŻ DO OSTYGNIĘCIA! Potrwa to zapewne 2 – 3 godziny, dzięki temu jesienny sernik skyrnik ma szansę nie opaść zbyt mocno.
8. ŚLIWKOWY TOP: Śliwki myjemy, drylujemy, kroimy na połówki lub na mniejsze kawałeczki i wrzucamy do niewielkiego garnuszka. Dolewamy 2 – 3 łyżki wody i dusimy śliwki pod przykryciem na małej mocy palnika, do momentu aż puszczą sok. Wtedy doprawiamy owoce przyprawami. Gotujemy owoce przez kilka minut często mieszając.
9. Agar mieszamy z wodą do momentu aż proszek dokładnie się rozpuści. Wlewamy wodę z agarem do gotujących się śliwek, pozwalamy całości zawrzeć i gotujemy wszystko razem przez ok. 2 – 3 minuty. Następnie zawartość garnuszka lekko studzimy (uwaga, by nie zaczęło tężeć!) i wylewamy na ostudzony, jesienny sernik skyrnik. Rozprowadzamy owocową masę równomiernie i odstawiamy całość do ostatecznego ostygnięcia w lodówce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Serwujemy sernik schłodzony, wtedy z łatwością pokroimy deser na ładne, równe porcje.
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
INNE SERNIKI:
OBSERWUJ EASYVEGE NA:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak