Kremowe risotto z leśnymi grzybami.

5
(2)
Risotto z leśnymi grzybami EasyVege

Nigdy wcześniej nie zebrałam tylu borowików, co tej jesieni! Sądząc po zdjęciach, które zasypują ostatnio internet, to grzyby pojawiły się solidarnie w całej Polsce. Z tego wspaniałego urodzaju powstał przepis na przepyszne risotto z leśnymi grzybami. Możecie przygotować je w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Nie szczędźcie grzybów, dodajcie ich dużo… 😉

SKŁADNIKI:

na 4 porcje

  • leśne grzyby (w moi przypadku były to 4 duże borowiki i kilka dużych maślaków)
  • 1 cebula cukrowa lub 1 duża szalotka
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • opcjonalnie: 2 wegańskie „kiełbaski śląskie” Dobrej Kalorii
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 – 250 g ryżu do risotto
  • 800 – 1000 ml gorącego wywaru warzywnego
  • 2 – 3 łyżki serka koziego do smarowania lub wegańskiego „smarowańca z nerkowców” WegeSiostry
  • 1 liść laurowy
  • 2 przepołowione ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz czarny, do smaku
  • na koniec: 1 hojna łyżeczka masła, duża garść posiekanej natki pietruszki, sok z cytryny, do smaku
Kremowe risotto z leśnymi grzybami EasyVege

PRZYGOTOWANIE:

1. Czyste grzyby kroimy na drobne kawałeczki, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy drobno, obraną marchewkę kroimy w niewielkie, krótkie słupki lub inaczej – tak, jak lubimy. Jeśli używamy kiełbasek, to kroimy je w cienkie talarki.

2. W głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim grzyby do momentu aż zaczną puszczać wodę i tracić nieco objętość. Wtedy dodajemy do patelni cebulę, czosnek, liścia laurowego, ziele angielskie, nieco soli i pieprzu. Mieszamy i podduszamy wszystko razem przez kilka – kilkanaście minut na palniku o niewielkiej mocy. Na koniec dodajemy marchewkę i ewentualnie talarki kiełbaski, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 2 – 3 minuty.

3. Następnie do patelni dodajemy ryż i podsmażamy całość przez ok. 2 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie wlewamy do patelni pierwszą porcję gorącego wywaru o objętości sporej chochelki, ok. 150 – 200 ml. Mieszamy i pozwalamy się daniu gotować powoli (bez przykrycia) na niedużej mocy palnika. Mieszamy od czasu, do czasu.

4. Gdy ryż wchłonie już pierwszą porcję wywaru, to dodajemy kolejną i znów dajemy daniu czas na spokojne gotowanie i wchłonięcie płynu. Tak samo postępujemy aż do momentu gdy ryż będzie miękki z zewnątrz, ale delikatnie al dente w środku.

5. Wraz z ostatnią porcją wywaru dodajemy także serek, dokładnie mieszamy go z risotto i doprawiamy jeszcze danie solą oraz pieprzem, wedle uznania.

Risotto powinno być wilgotne i lepkie, w żadnym wypadku nie suche! – dlatego nie trzymajcie dania na palniku aż do momentu gdy ryż wchłonie ostatnią porcję wywaru w całości. Niech zostanie trochę sosu!

6. Po zdjęciu patelni z palnika, dodajemy do risotto łyżeczkę masła, natkę pietruszki i sok z cytryny. Mieszamy całość dokładnie i podajemy na gorąco!

Risotto z leśnymi grzybami EasyVege tabela
Risotto z leśnymi grzybami EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WYPRÓBUJ TEŻ INNE GRZYBOWE SMAKI:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Kremowy dahl z dynią i czerwoną soczewicą na mleczku kokosowym.

Następny przepis

Wegańska kiełbasa w słoiku – dla wielbicieli mięsnych smaków.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.