Letnia tarta jogurtowa z owocami – łatwe, szybkie, wakacyjne ciasto.

5
(2)
Letnia tarta jogurtowa EasyVege

Ciasta z sezonowymi owocami, to dla mnie jedna z największych kulinarnych pokus i przyjemności. Właściwie ja się po to nauczyłam gotować, by robić domowe ciasta! 😉 Wakacyjne ciasto idealne jest moim zdaniem proste (by wyszło każdemu!), szybkie w przygotowaniu (by mogło powstawać nawet co drugi dzień!;)) i koniecznie pełne owoców sezonowych. Wszystkie te kryteria spełnia moja letnia tarta jogurtowa – polecam choćby dziś!

SKŁADNIKI:

na ok. 6 porcji

KRUCHY SPÓD…

…taki, jaki lubicie najbardziej.

Ja robiłam z przepisu na GALETTE, ale użyłam mąki orkiszowej jasnej zamiast pszennej.

Możecie oczywiście zrobić także bezglutenowy spód, np. z tego przepisu na MAZUREK.

NADZIENIE

  • 250 – 300 g jogurtu naturalnego
  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 1 – 2 łyżki ksylitolu/erytrytol/cukru
  • 1 czubata łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej

OWOCE:

  • kilka morelek, borówki, maliny, wiśnie i wszelkie inne letnie owoce + MOJA PORADA: dodajcie tyle owoców, ile się zmieści zanim płynne nadzienie nie zacznie wypływać poza ranty ciasta! 😉
  • 1 – 2 łyżeczki mąki/skrobi ziemniaczanej
  • sok z cytryny
  • ksylitol/erytrytol/cukier w pudrze
Letnia tarta jogurtowa EasyVege

PRZYGOTOWANIE:

1. Zagniatamy kruche ciasto według przepisu i wylepiamy nim formę, w której będziemy piec tartę tak, by powstały ok. 2 – 3 cm ranty. Nakłuwamy spód w kilkunastu miejscach widelcem. Wstawiamy formę z ciastem do schłodzenia w lodówce na minimum 1 godzinę (lub na 30 minut w zamrażalniku).

2. Piekarnik rozgrzewamy do 190C w funkcji termoobieg. Do gorącego piekarnika wstawiamy zimną formę z ciastem i zapiekamy przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180C i już w funkcji grzania góra-dół (bez termoobiegu) zapiekamy jeszcze przez ok. 10 minut. Spód powinien być delikatnie rumianu. Wyjmujemy formę z piekarnika i studzimy.

3. Owoce oczyszczamy, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałeczki, mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz z odrobiną soku cytrynowego. Jeśli owoce są kwaśne i chcielibyśmy je nieco dosłodzić, to teraz dodajemy do nich także słodzidło.

4. Wszystkie składniki na nadzienie umieszczamy w malakserze (lub w kielichu blendera) i blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

5. Wylewamy płynną masę na ostygnięty spód, szybko dodajemy owoce i wkładamy tartę do piekarnika rozgrzanego na 180 – 190C (góra-dół). Wypiekamy przez ok. 35 minut – nadzienie powinno być w całości ścięte i nieco urosnąć.

6. Letnia tarta jogurtowa powinna trochę ostygnąć przed pokrojeniem, by nadzienie stężało. Moim zdaniem idealnie smakuje po schłodzeniu w lodówce…ale… Nie zawsze udaje jej się tego doczekać! 😉

Letnia tarta jogurtowa EasyVege tabela
Letnia tarta jogurtowa EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

SPRÓBUJ TAKŻE:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Letni bowl śniadaniowy.

Next Story

Letnia, wegańska zupa kurkowa.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.